Σε δεινή θέση ξαφνικά ο Ερντογάν: Κατηγορίες για πρόθεση ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 A man walks past a poster with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Turkish Prime Minister Binali Yildirim (L) in Istanbul, Turkey, 14 April 2017. EPA, SEDAT SUNA APRIL 14, 2017

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε σήμερα να αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος, έτσι ώστε να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του τους οποίους έχει ανάγκη για να κερδίσει ένα κρίσιμο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ερντογάν βρέθηκε ξαφνικά σε δεινή θέση και το δημοψήφισμα θεωρείται πια “ανοικτή υπόθεση”… Ο Ερντογάν απαντούσε στην ανησυχία την οποία εξέφρασε χθες ο ηγέτης του δεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Ερντογάν ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας. «Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (…) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας, και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ικόνιο (κέντρο).

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV χθες βράδυ, ο Μπαχτσελί εμφανίστηκε να ζητά την κεφαλή επί πίνακι του συμβούλου του Ερντογάν, Σουκρού Καράτεπε: «Αν ήταν δικός μου σύμβουλος, θα τον είχα διώξει», είπε ο επικεφαλής του MHP.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στην υποστήριξη του MHP του Μπαχτσελί προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του τούρκου προέδρου και το οποίο προμηνύεται σχετικά αμφίρροπο.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως θα υπέβαλλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο (στη συνταγματική αναθεώρηση) που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα ομοσπονδιακό κράτος».

14/04/2017 23:50 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik Κωνσταντινούπολη, Turkey

Πηγή: Σε δεινή θέση ξαφνικά ο Ερντογάν: Κατηγορίες για πρόθεση ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας http://mignatiou.com/2017/04/se-dini-thesi-xafnika-o-erntogan-katigories-gia-prothesi-omospondiopiisis-tis-tourkias/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα