Σερβία – Κόσοβο: Κρίσιμη συνάντηση Βούτσιτς με Κούρτι για την εξομάλυνση των σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι καλούνται να αποφανθούν οριστικά για το «γαλλογερμανικό» σχέδιο

Η κρισιμότερη συνάντηση, υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας για το Κόσοβο, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι καλούνται να αποφανθούν οριστικά για την ευρωπαϊκή πρόταση ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Την συνάντηση που θα ξεκινήσει νωρίς στο απόγευμα θα συντονίζουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για το θέμα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την σημερινή συνάντηση Βούτσιτς -Κούρτι είναι μεγάλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να υπογράψουν οι δύο πλευρές την συγκεκριμένη πρόταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τι προβλέπει το «γαλλογερμανικό» σχέδιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι απέστειλαν, το περασμένο Σάββατο, κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι με την οποία τους ενθαρρύνουν να αποδεχθούν το ευρωπαϊκό σχέδιο. Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σόλε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο του, επίσημα, δεν έγινε γνωστό, υπήρξαν ωστόσο διαρροές σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει: Την αμοιβαία αποδοχή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας Κοσόβου και Σερβίας, τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όπου όλες οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και χωρίς την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.

Η Σερβία δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεσμεύεται ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/world/562297945/servia-kosovo-krisimi-synantisi-voytsits-koyrti-gia-tin-exomalynsi-ton-scheseon/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα