Σεραφείμ ΜηχιώτηςΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΘΑ ΕΙΧΕ Η ΤΖΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΘΡΙΔΑΤΗ, ΕΣΧΑΤΟ  ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Σεραφείμ Μηχιώτη

Παραθέτω τον έντονο, μάλλον, διάλογο της κεντρικής παρουσιάστριας του βασικού δελτίου ειδήσεων του Τ/Ο Σταθμού «MEGA», Ράνιας Τζίμα, με τον σχολιαστή στο δελτίο Γιάννη Πρετεντέρη, της Δευτέρας, 3ης Απριλίου 2023, για την υποψηφιότητα Μιθριδάτη που επέλεξε να αναγγείλει προσωπικώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αναπτύξω εν συνεχεία την κρίση μου:

Πρετεντέρης: Ποιο είναι το πολιτικό όφελος του κόμματος; Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι που ταυτίζονται με τον Μιθριδάτη ή τον Υποχθόνιο ή τον Καταχθόνιο ή τον δεινόσαυρο ή τη Μαρία και θα πάνε να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτόν τον λόγο; Εγώ δεν λέω ότι είναι χυδαίος. Δεν μ’ αρέσουν αυτά που λέει, αλλά τι να κάνουμε…

Τζίμα: Εντάξει, φαντάζομαι ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ακούσουμε ίσως τον Μιθριδάτη να ξεδιπλώνει τον λόγο του ως υποψήφιος πια.

Πρετεντέρης: Μα έχει μιλήσει.

Τζίμα: Γιατί προσώρας αυτό που έχουμε δει είναι αυτό που έχει κάνει στη χιπ χοπ μουσική.

Πρετεντέρης: Δεν είναι ανώνυμος.

Τζίμα: Δεν λέω ότι είναι ανώνυμος.

Πρετεντέρης: Όπα, όπα.

Τζίμα: Τι έγινε;

Πρετεντέρης: Να διαβάσω tweets; Ε; Γιατί, σε τι χρησιμεύουν οι άντρες;

Τζίμα: Με ρωτάς;

Πρετεντέρης: Για να δούμε. Γιατί δεν είναι άγνωστος ο Μιθριδάτης. Τα έχει πει όλα πάρα πολύ ωραία. Έχει πει τι πρέπει να κάνεις σε μια γυναίκα, τι να σου κάνει μια γυναίκα, τι κάνεις σε μια γυναίκα. Ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι κουνίστρες. Αυτά τα έχει πει όλα ο κ. Μιθριδάτης.

Μπολάκης: Και ένα βίντεο για τον Ζακ; Μου κάνει λίγο περίεργο, Γιάννη, αυτό. Να κάνει κάποιος βίντεο για τον Ζακ, την προσωπικότητα Ζακ, και να είναι την ίδια ώρα σεξιστής και ομοφοβικός.

Τζίμα: Επίσης να πω, να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο μπορούμε πιο αντικειμενικοί. Δεν ξέρω πόσο αποσπασματικά είναι όλα αυτά. Δηλαδή, αν είναι κομμάτια ολόκληρων διαλόγων, το πριν, το μετά, το δίπλα, και μετά να αξιολογήσουμε. Και αν είναι πράγματι έτσι, να βγάλουμε και κάποιο συμπέρασμα.

Πρετεντέρης: Θα διαβάσω. Δεν θέλω να το κάνω.

Τζίμα: Με απειλείς; Εμένα προσωπικά, ας πούμε;

Πρετεντέρης: Όχι προσωπικά, γιατί δεν έχω προσωπικά με τον Μιθριδάτη, αλλά βλέπω και σε άλλες κυρίες, τηλεπαρουσιάστριες, τους έστελνε διάφορα μηνύματα.

Τζίμα: Τηλεπαρουσιάστριες, δημοσιογράφους μήπως εννοείς…

Πρετεντέρης: Ναι, τους έστελνε διάφορα μηνύματα και τους έλεγε διάφορα. Προσπερνώ, ας τον αφήσουμε να εξηγήσει μόνος του.

Η Ράνια Τζίμα, η οποία παρεξηγήθηκε με την ιδιότητα της «τηλεπαρουσιάστριας» την οποία τής προσέδωσε ο Γιάννης Πρετεντέρης και η οποία τιμητική και μόνον είναι, με το να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το «ΜEGA», εμφανίζεται να αγνοεί ότι πρόκειται γιά την απόδοση στην καθ’ ημάς γλώσσα του όρου anchorman/anchorwoman που αποδίδεται σε όλους τους επίλεκτους δημοσιογράφους-κεντρικούς παρουσιαστές ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Δεν μειώθηκε από τη χρησιμοποιηθείσα διατύπωση, το αντίθετο. Πρώτον αυτό…

Δεύτερον, σημαντικότερο και απολύτως πρωτεύον, η σπουδή της Ράνιας Τζίμα να υπερασπισθεί ουσιαστικώς τον πολύ Μιθριδάτη, νέο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστό τις πάσι γιά τις δημόσιες σεξιστικές του γλωσσικές ακρότητες, που συνιστούν τελικώς προσβολή του ίδιου του γυναικείου φύλου, καθώς εκθέτει την ίδια:

  • Τόσο ως δημοσιογράφο, που, από μία τέτοια θέση, δεν θα έπρεπε να κλείνει τα μάτια σε μία αμφιλεγόμενη κατ’ ελάχιστον επιλογή ενός Κόμματος, τροφοδοτώντας τη βάσιμη εντύπωση ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει ή-έστω- να διασκεδάσει τα αδικαιολόγητα και απαράδεκτα, απο θέση επιλεκτικώς συμπαθούσης τον πολιτικό χώρο, τον οποίο και φαίνεται να συμπαθεί, όπως και η εικόνα που μάλλον κατέληξε να τροφοδοτεί, και,
  • Εξ ίσου ως γυναίκα, που, από την ισχυρή θέση που τής εξασφαλίζει η ιδιότητα της τηλεπαρουσιάστριας από το «MEGA», θα είχε όλη την άνεση, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα τής εμφάνισής της και της λεκτικής της ευστροφίας, να υπερασπισθεί το πληττόμενο φύλο της, από τις αθλιότητες του Μιθριδάτη και κάθε επίδοξου Μιθριδάτη, που θα ήθελε να μιμηθεί και να ακολουθήσει τον επιβραβευόμενο Μιθριδάτη, ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία τέτοια υστέρηση, σε σχέση με τα προηγούμενα, πολλώ δε μάλλον υπό τις αναφερόμενες συνθήκες, έρχεται να τροφοδοτήσει το μιθριδατισμό, απευκταία και αποκρουστική κατάληξη των πιό απάνθρωπων συμπεριφορών και πρακτικών, με σφραγίδα λήθης, που καταπατούν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και έλλειψης σεβασμού στον άνθρωπο κάθε φύλου, άνδρα και γυναίκα, όπως και αντιστρόφως. Είναι αυτή η ανοχή που δεν πρέπει ποτέ να επέρχεται.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι, μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο παρεκτροπής του κρίσιμου αυτού θέματος, προδήλως μεγάλου προβλήματος, ο Γιάννης Πρετεντέρης κατέβαλε προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα την περασμένη Δευτέρα, από το δελτίο ειδήσεων του «MEGA». Και με την πείρα του, ως απολύτως εμπειρότερος δημοσιογράφος και λόγω ηλικίας, έμπειρος καθ’ όλα και με εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων και ατομικής συγκρότησης, κατέβαλε προσπάθεια, με όσα είπε στη Ράνια Τζίμα, να τη συγκρατήσει και να την επαναφέρει στην κοίτη της δημοσιογραφικής εγρήγορσης και της αποστασιοποίησης από προσωπικές πολιτικές ευαισθησίες, τις οποίες δικαιούται μεν να έχει, δίχως, όμως, να επηρεάζουν ή και να κρίνουν τη δημοσιογραφική της κρίση. Πλην, όμως, εκείνη επέμενε σε αυτό το οποίο είχε επιλέξει και είχε επιμείνει να ακολουθήσει εξ αρχής. Και, φευ, η «νίκη στα σημεία» της Τζίμα επί του Πρετεντέρη είναι αυτή που τελικώς έμεινε.

Όλα αυτά γράφονται, από πρόθεση και βούληση γενικότερης κριτικής, δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Φοβούμαι, βασίμως, όμως, ότι, όσοι έσπευσαν να ταχθούν υπέρ της Ράνια Τζίμα και εναντίον του Γιάννη Πρετεντέρη, γιά την εικόνα εις το βραδυνό δελτίο ειδήσεων του «MEGA» της 3ης Απριλίοου 2023, (αυτο)προδίδονται ότι, μπροστά στην πολιτική τους θεώρηση των πραγμάτων, προβολή των στενών κομματικών τους επιλογών υπέρ του Κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θυσιάζουν τα πάντα, ακόμη και την πιό αποτελεσματική εναντίωση σε συμπεριφορές «τύπου Μιθριδάτη», απαράδεκτες, χωρίς αστερίσκους. Οι οποίες συμπεριφορές, αντιθέτως, θα πρέπει να συναντούν κανονικά την πιό αυστηρή και αμετάκλητη στάση καταδίκης και υποδειγματικού κολασμού, ενώ δεν νοείται καν να χωρούν σε κανένα καθαρτήριο κομματικού οργανισμού. Κάθε τέτοια υστέρηση, μπορεί μεν να συντηρεί ή να διασκεδάζει την εικόνα σαθρών κομματικών επιλογών, οι οποίες θα μπορούσε, όμως, να εκληφθούν ως παράθυρο ανοχής, εάν όχι σιωπηρής ενθάρρυνσης…

Πρόκειται γιά εικόνα εξόχως αποκρουστική, η οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, μαζύ με το σύνολο των πλευρών και πτυχών της πολιτικής του συνονθυλεύματος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Και βεβαίως ιδού ένα μείζον πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολήσει πρωτίστως όσους πραγματικώς θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως δικαιωματιστές, κατ’ αντίθεση με τους κατ’ επίφαση «δικαιωματιστές» που αφθονούν εις το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουδείς αγνοεί το γνωστό, Από την ΕΣΗΕΑτλου Κτβυποστότι και η πιό πλήρης αντικειμενικότητα στην παράθεση μιάς είδησης, περιέχει αφεύκτως και την υποκειμενικότητα στην παρουσίασή της. Και σε σχέση με αυτό, το κρίσιμο ζητούμενο θα παραμένει πάντοτε η πολιτική θεώρηση του δημοσιογράφου, του ανεξάρτητου δημοσιογράφου, απαραίτητη μάλλον, αλλά όχι και πρωτεύουσα, να μην παροπλίζεται βεβαίως, αλλά και να μην γίνεται, με οποιοδήποτε τρόπο ή κόλπο, παρακολούθημα κομματικής γραμμής, που εμπεριέχεται στα γνωστά non-papers, σκονάκια γιά να το πούμε απλά.

Από την ΕΣΗΕΑ, πάντως, θα περίμενε κανείς, εν όψει και των επερχόμενων εκλογών που άπτονται τελικώς και της ίδιας της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας, να συστήσει στα μέλη της-επαγγελματίες δημοσιογράφους τα στοιχειώδη που πρέπει να ακολουθούνται.Πλην όμως, αυτό είναι ασυμβίβαστο (…), υπό τις συνθήκες που “κυβερνάται” η ΕΣΗΕΑ από μία οιονεί “συγκυβέρνηση” τμήματος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των αντίστοιχων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που εξασφαλίζουν τη “δεδηλωμένη” 7-4, με το δίδυμο της Προέδρου Αντωνιάδη και του Γενικού Γραμματέως Καπάκου, μαζύ με τα 5 μέλη του ΔΣ που συντάσσονται πίσω τους, όλοι αυτοί, ως μία κλειστή ομάδα συνδικαλιστικής εξουσίας, να αδρανούν ουσιαστικώς, ως εξαρτημένοι οι μεν των δε, όπως και αντιστρόφως, σε ποικίλα πεδία.

Και τέλος μία κουβέντα, γιά την ίδια την γραφή του Γιάννη Πρετεντέρη: Η επιλογή του ύφους γραφής που ακολουθεί αποτελεί προϊόν επιλογής του ίδιου, δίχως να υπολείπεται ήθους και επιχειρημάτων, όπως αδίκως τού προσάπτεται από κάποιους-το αντίθετο είναι που ισχύει- κάποτε και με συκοφαντικό τρόπο. Ο λόγος του μπορεί να είναι δεικτικός, αλλά όχι και δηκτικός, αλλά είναι συγκροτημένος και με επιχειρήματα ουσίας, όπως απαιτούνται κατά περίπτωση.

Προσωπικώς τον υπολήπτομαι από ετών, καθώς υπήρξαμε συμμαθητές στη 6Γ τάξη του Lycée Léonin de Nea Smyrni, αποφοιτήσαντες το 1972. Λίγα θρανία μάς χώριζαν στην τάξη. Τον χαιρετώ και τον τιμώ πάντοτε, όπως τού αξίζει!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

 ΥΓ: Παρατίθεται link σχετικής ανάρτησης από το blog “i-efhmerida”, με σχετικά σχόλια από το twitter followers του ανακύψαντος θέματος:

 https://www.iefimerida.gr/ellada/tzima-pretenteris-mithridatis

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα