Σεισμικές έρευνες στην Κρήτη: Τι αποκαλύπτουν η μέση γραμμή με τη Λιβύη και οι «πανηγυρικές» Navtex;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Γιώργος Σαχίνης
Εφόσον οι Navtex που εκδόθηκαν από τις ελληνικές Αρχές λειτουργούν σαν πρόταση οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη, όπως διαρρέεται χωρίς να διαψεύδεται, τότε η Ελλάδα “θυσιάζει” την ΑΟΖ της Γαύδου (22 ν.μ. μήκος επί πάνω από 100 πλάτος);
Με αφορμή τις πρόσφατες Νavtex – τέσσερις στον αριθμό – με ενδιαφέρον νότια της Κρήτης στις τρεις, που εκδόθηκαν για σεισμικές έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της μεγαλονήσου, από ερευνητικά σκάφη που μισθώνει η ίδια η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και όχι οι εταιρείες σαν την Exxon, όπως γράφεται στον Τύπο, έχουμε και μερικές επικοινωνιακές “φούσκες” που κάθε άλλο παρά σοβαρότητα επί του θέματος υποδηλώνουν. Υποστηρίζεται περήφανα στον Τύπο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και από διάφορους αναλυτές, ότι αυτές οι Νavtex εκτείνονται με τολμηρότητα και αποφασιστικότητα στη μέση γραμμή της δυνητικής ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή και τα εξωτερικά και εσωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που όρισε ο νόμος Μανιάτη.
Μάλιστα διαρρέουν ή και προτείνουν ανεπίσημα στη Λιβύη (υπονοώντας ότι από πίσω υπάρχει και Αμερικανικός “δάκτυλος” αφού η EXXON είναι από τις ΗΠΑ) τα όρια που τίθενται για οριοθέτηση από την πλευρά μας. Το ίδιο αφήνουν να εννοηθεί και κυβερνητικοί παράγοντες σε τηλεοπτικές εκπομπές και το ίδιο υποστηρίζεται ευθέως από κάποιους αναλυτές. Είναι έτσι όμως;
Το μόνο σίγουρο είναι πως τμήματα των αλιπέδων – που με συμβάσεις αδειοδοτήθηκαν από το 2019 και μόλις στα τέλη του 2022 αποφασίσαμε να βάλουμε ξανά μπρος τις έρευνές τους, από το 2012 (!!!) που είχαν πρωτογίνει – αυτά και μόνο αυτά φτάνουν ως το όριο της δυνητικής μέσης γραμμής με τη Λιβύη. Οι Navtex όμως με τις “πανηγυρικές” αναφορές φτάνουν ή μπορεί να αποκαλύπτουν κάτι άλλο;
Με την εμπειρία από τις υποχωρητικές μας τελικά οριοθετήσεις – έστω και για λόγους αναγκαιότητας όπως ελέχθη, αλλά πάντως υποχωρητικότητας – με την Ιταλία στην οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο και των όρων της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων εκεί έως τα 12 ν.μ., με δικαίωμα για τους Ιταλούς αλιείς να αλιεύουν και εντός των 6 ν.μ. μας και χωρίς να φτάνουμε αυτή την επέκταση-οριοθέτηση μέχρι τα κομβικά Κύθηρα ως έναν από τους διαύλους της διεθνούς διέλευσης, αλλά και την τμηματική με την Αίγυπτο, αλλά όχι πέραν του κρίσιμου 28ου μεσημβρινού, με “κενό” έτσι το τριεθνές με Κύπρο και Αίγυπτο, άρα με ερωτηματικό δικό μας για την επήρεια του συμπλέγματος Καστελόριζου και ειδικά της Στρογγύλης, με μειωμένη επήρεια ακόμη και της Κρήτης, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, προ διετίας και με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν αυτές, είναι φυσικό να είναι κανείς υποψιασμένος.
Σύγχυση ή παραπλάνηση;
Οι Νavtex μάλιστα παρουσιάζονται παραπλανητικά ή από σύγχυση σε χάρτες μαζί με τη γραμμή του FIR Αθηνών, που όμως βρίσκεται σημαντικά βορειότερα από τη μέση γραμμή.
Με τα μέσα που διατίθενται, τόσο σε ειδικούς γεωδέτες-χαρτογράφους, όπως ο Χρίστος Ζήνωνος ή ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, που γνωρίζουν ότι άλλο ΑΟΖ, κλείσιμο κόλπων, ευθείες γραμμές βάσης, συντεταγμένες και χάρτες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών (κυριαρχικά δικαιώματα) και άλλο FIR/SAR κ.λπ. (που αποτελούν ανάθεση υποχρεώσεων από διεθνείς οργανισμούς όπως ICAO και IMO), αλλά και σε μελετητές της χαρτογραφίας και των γεωπολιτικών, όπως ο κ. Πέτρος, που προς το παρόν θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, που απευθυνθήκαμε, είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ως προς το θέμα της μέσης γραμμής με τη Λιβύη, αναφορικά με τις Νavtex, όπως αναπτύχθηκε στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Στον χάρτη που παρουσιάζεται χρησιμοποιήθηκαν ως βάση οι συντεταγμένες μέσης γραμμής που είναι προσβάσιμες από τη Maritime Boundaries Geodatabase του Flanders Marine Institute και συγκρίθηκαν με τις συντεταγμένες των τεσσάρων Νavtex που εξέδωσαν οι σταθμοί Ηρακλείου, Κερκύρας και Μάλτας.
Το νοτιότερο στίγμα της επεκταμένης Νavtex απέχει 92 ν.μ. από τη Λιβύη, 50 ν.μ. από τη Γαύδο και 73 ν.μ. από την Κρήτη. Η Νavtex είναι 22 ν.μ. βόρεια από τη μέση γραμμή, που απέχει 70 ν.μ. από Γαύδο και Λιβύη.
Οι διαρροές…
“Θυσιάζει” την ΑΟΖ της Γαύδου;
Εφόσον οι Νavtex που εκδόθηκαν από τις ελληνικές Αρχές λειτουργούν ως πρόταση οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη, όπως διαρρέεται χωρίς να διαψεύδεται, τότε η Ελλάδα “θυσιάζει” την ΑΟΖ της Γαύδου (22 ν.μ. μήκος επί πάνω από 100 πλάτος); Αυτό θέλουν να μας πουν αν δεν υπάρξει νέα Νavtex στην περιοχή και νοτιότερα από Γαύδο προς τη μέση γραμμή; Και προσοχή… Όχι νοτιότερα αλλά προς τα δυτικά, διεύθυνση προς Μάλτα δηλαδή, με την οποία δεν έχουμε σημείο επαφής ΑΟΖ. Και όχι μόνο αυτό… Η Ελλάδα, όπως και με την Αίγυπτο, προσφέρει, αν αυτή η υφιστάμενη 3η Νavtex είναι η βάση συζήτησης για τη μέση γραμμή όπως διαρρέεται, πρακτικά αν είναι έτσι, επιπλέον το 10% της ΑΟΖ της Κρήτης στην κακόμοιρη τη Λιβύη;
Ταυτόχρονα, και χάρτες που μας έστειλε ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς αποτυπώνουν με σαφήνεια και τις 4 Νavtex που έως σήμερα έχουν εκδοθεί για την περιοχή. Και σε αυτούς αποτυπώνεται πως κάποια από τα αλίπεδα, για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις αδειοδότησης των ερευνών τους, φτάνουν ως τη μέση γραμμή, όχι όμως οι Navtex… Με ακόμη πιο ανοιχτό το ερώτημα για τα νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, από όπου διέρχεται και το καταφανώς παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για αυτό οι Νavtex και οι έρευνές μας νότια-νοτιοδυτικά καμία επίπτωση δεν έχουν προσώρας.
Είναι πλέον αποδεκτό ότι τα δικαιώματα στα πιθανά κοιτάσματα σε αυτές τις περιοχές ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά σχετικά με το ΑΕΠ της Ελλάδας, και σεβαστά ακόμα και με ευρωπαϊκά δεδομένα. Για άλλους ρομαντικούς είναι ακόμα σημαντικότερο η χώρα τους να φυλάσσει και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Προς τιμήν τους κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη αναθεωρήσει ως προς το θέμα της ταύτισης των Νavtex με τη μέση γραμμή. Ελπίζουμε να σταματήσει αυτή η επικοινωνιακή “φούσκα” προς τον Έλληνα και κάποιος επιτέλους να ερευνήσει τη σκοπιμότητά της. Εκτός αν αποφασίσουν, ασκώντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με υπολογισμό από τη Γαύδο, που έχει πλήρη δικαιώματα θαλάσσιων ζωνών, να εκδώσουν και νέα Navtex, νοτιότερα, μέχρι τη δυνητική μέση γραμμή, όπως έχει ενσωματωθεί με συντεταγμένες στον νόμο Μανιάτη που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και έχει σταλεί – όπως ο ίδιος ο πρώην υπουργός και καθηγητής Γιάννης Μανιάτης έχει δηλώσει στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” – επίσημα στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: neakriti.gr
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 1- Τα θαλάσσια όρια που διεξάγονται οι NAVTEX ουδεμία σχέση έχουν με την ΑΟΖ .
  Αποτελούν αρμοδιότητα που μας παραχωρήθηκε στην θαλάσσια έρευνα και διάσωση από το εξουσιοδοτημένο όργανο από τον ΟΗΕ τον ΙΜΟ.
  Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας , απορρέουν ευθέως από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (1982 ) και δεν σχετίζονται με ΝAVTEX , αλλά με το δικαίωμα μας της αποκλειστικής εκμετάλλευσης αυτου (έμβιου ή ανόργανου) που βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα, πανω σε αυτόν ,στα θαλάσσια ύδατα υπέρ αυτού και στον αέρα. Μια NAVTEX με διοικητικής φύσεως αρμοδιότητες που ανατεθηκαν από τον ΟΗΕ και τα όργανα του για την εύρυθμη κι ακινδυνη διεξαγωγή της ναυσιπλοΐας, την έρευνα και την διάσωση σκαφών ή ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

  2.- Όταν μιλάμε για “μέση γραμμή” αναφερόμαστε στην ΑΟΖ μα. Η ΑΟΖ συνδέεται με τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες που προεκτείνονται πέραν των εθνικών μας ύδατα .Τα.εθνικα μας ύδατα ,που συνδέονται στενά με την κυριαρχία της χώρας μας, σύμφωνα με το ΔΔΘ μπορούμε να τα προεκτείνουμε έως 12ν.μ.. (Εμείς τα κρατάμε στα 6ν.μ)
  Από εκεί και πέρα, δηλαδή πέραν των εθνικών υδάτων, η ενδιάμεση θαλάσσια ζώνη που διαμορφώνεται ανάμεσα σε εμάς και την Λιβύη -αν δεν υπάρχει άλλη μεταξύ μας ειδικότερη συμφωνία, χωρίζεται στην μέση (μέση γραμμή) κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί το δικό του μερος.

  3.- Εάν κατά τα προελεχθέντα χωρίσουμε την μέση γραμμή μας με την Λιβύη, υπολογίζοντας την κυριαρχία μας , με βάση την επικράτεια μας όπως αυτή διαμορφώνεται από τις ακτές μας της Κρήτης , τότε εςυτοματως ξαιρούμε μόνοι μας την Γαύδο από την επικράτεια μας !!
  Είναι δυνατόν αυτό ?!?!?!?!
  Νησιά που συντηρούν ανθρώπινη και οικονομική ζωή σαν την Γαύδο, δικαιούνται όλα τα κυρίαρχα (έως 12.ν.μ.) κι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα (ΑΟΖ) που απορρέουν από το ΔΔΘ του 1982. Υφίσταται άλλωστε επαρκής νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων ως προς το ζήτημα αυτό

  4.- Εάν τα ερευνητικά που μίσθωσε η ΕΔΕΥ είναι ιδιοκτησίας της ExxonMobil ή της οποιασδήποτε άλλης ξένης εταιρείας, τότε αυτός ο τρίτος που θα τα προσβάλλει (πχ Τουρκία, Λιβύη κλπ) , θέτοντας με οποιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο το αξιόπλοο τους και προκαλώντας τους ζημιές , δεν θα στρέφεται μόνον εναντίον μας που τα μισθωσαμε αλλά και της ξένης εκμισθωτριας εταιρείας. Αυτονόητο είναι αυτό!
  Ενδέχεται όμως η ξένη εταιρεία να διατηρεί αξιώσεις αποζημίωσης της και εναντίον μας . Το μισθωτήριο συμβόλαιο δεν το είδαμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε τους όρους τους ώστε να εκφραζόμαστε με βεβαιότητα σε αυτό το ζήτημα. Δεν ξέρουμε πχ εάν εγγυομαστε εμείς για την ασφάλεια τους ή όχι.

  5.- Γενικώς τα πάντα στην Ελλάδα γίνονται αντίστροφα από αυτό που πρέπει κι όλα βρίσκονται στον αέρα!
  -Δεν έχουμε επεκτείνει την κυριαρχία μας στα 12 ν.μ. μίλια από τις ακτές μας κι επικαλουμαστε τα παράνομα τουρκικά casus belli. Δηλ. αντί να κινηθούμε νόμιμα επικυρώνουμε μια παρανομία .
  -Δεν έχουμε ανακηρυξει στο σύνολο της επικράτειας μας ΑΟΖ.
  -Η μόνη οριστική συμφωνία μας για ΑΟΖ αφορά το Ιόνιο και την συμφωνία μας με την Ιταλία κι ως εκ τούτου αναφερόμαστε σε μερική κήρυξη ΑΟΖ.
  -Δεν κηρυξαμε έστω και μερική ΑΟΖ πουθενά στο υπόλοιπο της επικρατείας μας.
  -Η συμφωνία μας με την Αίγυπτο δεν είναι οριστική , ενέχει θέση προσυμφωνου που αφορά μόνον μεταξύ μας κατ’αρχην δεσμεύσεις και δεν δεσμεύει κανέναν άλλο)πχ Τουρκία, Λιβύη κλπ), Επομένως πως εκλαμβάνεται ως μερική κήρυξη αφού δεν αφορά κανέναν άλλο κι οι όροι της υφιστάμενης Ελληνοκυπριακής συμφωνίας μπορούν να μεταβληθούν εφόσον στο μέλλον υπάρξει μια οριστική μεταξύ μας Συμφωνία (??)
  -Από τον 28ο μεσημβρινό κι ανατολικά είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα και δεν το συζητάμε καν κατά πως φαίνεται – με την Κύπρο .
  -Δεν κλείσαμε κόλπους, ούτε ορίσαμε γραμμές βάσης .
  κλπ κλπ κλπ
  Κατά τα άλλα αρεσκόμαστε να λέμε -προφανως για να το ακούμε εμείς – ότι είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά την ίδια ώρα κάνεις εκ των ιθυνόντων δεν μας στοιχειοθετεί δημόσια το γιατί είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και πως συμβαδίζουμε στην πράξη με αυτό.

  Η μομφή δεν αναλογεί μόνον στην παρούσα κυβέρνηση. Τουλάχιστον αυτή κάτι κουνήθηκε και κάνει στην θητεία της που δεν το πραξαν άλλες.
  Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας από το 1995 που επικυρώθηκε το ισχύον δίκαιο της Θάλασσας τι ακριβώς κάνανε για να μην είμαστε σήμερα στο μετέωρο βήμα του πελαργού ?
  Και τι ακριβώς θα πρότεινε για να ολοκληρώσουμε τον βηματισμό η αντιπολίτευση ?
  Πως δικαιολογεί την απραξία της όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν τις ανατέθηκε η εξουσία ?

  Εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα δεν είναι ούτε το τσιφλίκι,ούτε το κοτέτσι κανενός.
  Όποιος αποφασίσει να ξεπουλήσει δικαιώματα της παραιτούμενος σιωπηρώς η ρητώς από αυτά,ας το βάλει στα υπόψη του ότι την ζημία που θα προκαλέσει στην Ελλάδα θα την αποπληρώνει με την προσωπική του περιουσία κι αυτός κι οι κληρονόμοι του για γενεές δεκατέσσερις.
  Η εξουσία είναι γλυκιά ,αλλά η Ελλάδα χρειάζεται χρήσιμους και σοβαρούς ανθρώπους να την διοικήσουν κι ο Έλληνας έπαψε πια να κάνει το κορόιδο γιατί έχει επίγνωση πως οι εποχές των χρυσών αγελάδων πέρασαν ανεπιστρεπτί για αυτόν.
  Έτσι όπως είναι στον αέρα τα πράγματα , να εκβιαζουμε για απαντήσεις ίσως να αυτές, εάν δοθούν, να οδηγήσουν και σε ανεπανορθωτες, προκαταβολικά δεσμεύσεις. Ας ελπίσουμε ότι μια επόμενη Ελληνική κυβέρνηση θα έχει την γενναιότητα να ξεφύγει από την σημερινή ασάφεια προς όφελος των Ελλήνων. Ας τις δωσουμε τυχόν περιθώρια ελιγμών τέλος πάντων… Μην βρεθούμε στο μέλλον με τις απαντήσεις που εκβιαζουμε να λάβουμε προκαταβολικά, να την ακούσουμε κι αυτήν στο τέλος να μας λέει “το κράτος έχει συνέχεια”.
  (*Όπως καταλάβατε η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία !)
  Η δημοσιογραφική πένα άριστα πράττει κι επισημαίνει τις ελλείψεις και πιέζει για διορθωτικές κινήσεις. Θα προτιμούσα όμως τις απαντήσεις να ζητήσουμε να τις λάβουμε πλέον από τους επόμενους.

  Υστ: Η ΕΕ βάσει της νομοθεσίας της επιτρέπει πλέον από το 2022 την ελεύθερη αλιεία των μελών της στις θάλασσες των υπολοίπων κρατών μελών.
  Μπορούμε κι εμείς να πάμε να αλιευσουμε πλέον στα 6ν.μ. μίλια από τις Ιταλικές ακτές.
  Τους Τούρκους όμως γιατί επιμένουμε να αφήνουμε στα αλιευτικά τους να αλωνιζουν στο Αιγαίο ????.
  Αυτό είναι ένα άλλο θέμα….

 2. Ημιμάθεια και αδυναμία να κατανοήσεις τα γραφόμενα… Εδω χρειάζεται να γράφουμε καμια ώρα για να σου εξηγήσουμε. Δυστυχώς

 3. Μαρία,

  “Η ΕΕ βάσει της νομοθεσίας της επιτρέπει πλέον από το 2022 την ελεύθερη αλιεία των μελών της στις θάλασσες των υπολοίπων κρατών μελών”

  Αυτό σημαίνει μερική κατάργηση τής ΑΟΖ των κρατών-μελών και δεν το έχω δει πουθενά. Εσύ από πού έχεις την πληροφορία; Δεν το αμφισβητώ, απλώς δεν το γνωρίζω.

  Η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνει τον πάνω από την επιφάνεια τής θάλασσας χώρο. Αυτό ισχύει για τα θαλάσσια σύνορα (αιγιαλίτιδα ζώνη). Περιλαμβάνει το υπέδαφος τού βυθού, την υδάτινη στήλη μεταξύ βυθού και επιφανείας (αυτό το τμήμα καταργεί η απόφαση τής ΕΕ, που γράφεις, αν είναι έτσι) και την επιφάνεια.

  Μακροσκελέστατο το σχόλιό σου, δύσκολο να απαντηθεί και δεν νομίζω ότι έχεις καταλάβει όλο το άρθρο σωστά. Μπορεί βέβαια να κάνω εγώ λάθος, αλλά έχε υπ’ όψιν σου ότι ο Σαχίνης, ο οποίος κάνει την εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ στην ΚΡΗΤΗ TV εδώ και 28 χρόνια (η μεγαλύτερη σε διάρκεια εκπομπή που υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση), έχει συζητήσει ξανά και ξανά (κι) αυτά τα θέματα με όλους τούς ειδικούς και τα ξέρει άριστα!

  ΥΓ: Είχες πει ότι δεν σού έρχονται ειδοποιήσεις το email για νέα σχόλια. Είσαι σίγουρη ότι τσεκάρεις πάντα το τετραγωνάκι “Notify me of new comments via email”;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα