Σαφή μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία, με Σολτς και Μισέλ στο πλευρό του -Ψύχραιμη η Αθήνα, εκνευρισμός στην Αγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μητσοτάκης, Σολτς στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, όπου διεξήχθη η της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς καν να κάνει ευθεία αναφορά στη γείτονα.

Η εικόνα στο δείπνο των ηγετών με τον πρωθυπουργό να έχει στο πλευρό του εκ δεξιών τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξ αριστερών τον Γερμανό καγκελάριο αποτύπωσε την στήριξη των συμμάχων στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει συνεχείς απειλές και βρίσκεται σε παραλήρημα επιθετικότητας η ελληνική πλευρά επιδεικνύει την ισχύ της στο διπλωματικό πεδίο.

Η Σύνοδος αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και την σημασία της συνεργασίας και της καλής γειτονίας για την εξασφάλιση της προόδου και της ειρήνης. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο κ. Μητσοτάκης.

Σαφή μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά
Στη δήλωση του μετά το πέρας της Συνόδου και λίγο πριν υποδεχθεί τον κ. Σολτς, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τούρκο πρόεδρο. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε την τουρκική ηγεσία ότι «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Ψύχραιμη η Αθήνα αποφεύγει τις παγίδες, εκνευρίζεται η Αγκυρα
Η Αθήνα έχει επιλέξει να απαντά θεσμικά και ψύχραιμα στην τουρκική προκλητικότητα. Αποφεύγει τις παγίδες που στήνει η τουρκική ηγεσία και αναδεικνύει τη θέση ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή βασιζόμενη στις συμμαχίες της, κάτι που μεγαλώνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Παράλληλα, η Ελλάδα ενδυναμώνει τον ρόλο της στα Βαλκάνια, περιοχή στην οποία η Τουρκία επιχειρεί να διεισδύσει και διαθέτει προνομιακούς συνομιλητές. Η στήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ισχυρό μέσο επηρεασμού στην περιοχή. «Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι χρειάζεται «η έμπρακτη δέσμευση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών-μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες», με στόχο να προσχωρήσουν στην ΕΕ έως το 2033.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα