Σαπίλα ως το μεδούλι

του Παντελή Σαββίδη
Ντύνουν με βαρύγδουπα λόγια διάφορους θεσμούς που δημιουργούν, όπως “Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας” και κάνουν το λάθος να τα στελεχώσουν, στην αρχή, με διαπρεπείς καθηγητές του εξωτερικού. Οι καθηγητές, όμως, δεν αντέχουν την σαπίλα τους, σύντομα τους αντιλαμβάνονται και παραιτούνται. Έχουν αξιοπρέπεια. Κανείς άνθρωπος με αξιοπρέπεια δεν δέχεται να υπηρετήσει αυτό το σάπιο σύστημα.
Ένας απο αυτούς είναι ο Άγγελος Χανιώτης, μια απο τις σημαντικές ελληνικές ακαδημαϊκές μορφές στο εξωτερικό ο οποίος δεν άντεξε και παραιτήθηκε απο το “Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας”.
Ο Άγγελος Χανιώτης είναι ιστορικός, και κάνει έρευνες στο Advanced Studies του Princeton ένα απο τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο. Προηγουμένως πέρασε απο πολλές θέσεις σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Διαβάστε με προσοχή τι γράφει.
Το τελευταίο βιβλίο του Άγγελου Χανιώτη στα ελληνικά είναι: “Η εποχή των κατακτήσεων. Ο ελληνικός κόσμος απο τον Αλέξανδρο στον Αδριανό”. Αναφέρεται στα ελληνιστικά χρόνια.
Με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον παρακάλεσα και θα είναι μαζί μου στην εκπομπή που κάνω κάθε Τετάρτη στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Ωρα 9μμ-10μμ.
Βεβαίως θα τον ρωτήσω και για την παραίτησή του.
Διαβάστε την επιστολή του. Όποιος στηρίζει το σύστημα Μητσοτάκη, στηρίζει όλα όσα περιγράφει η επιστολή.
Δεν ήξερα, δεν έχει. Ξέρετε και καλά μάλιστα.
Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο του “Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας” Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα,καθηγητή του Χάρβαρντ, ο οποίος επίσης, παραιτήθηκε.
“”Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Σπύρο,
με την παρούσα υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας από την 1η Φεβρουαρίου 2025. Κατανοώ απόλυτα τους λόγους που έχουν οδηγήσει και σένα στην απόφαση να παραιτηθείς από τη θέση του Προέδρου. Πριν από δύο χρόνια δέχτηκα την πρόσκλησή σου να γίνω μέλος του ΕΣΕΤΕΚ με μεγάλη προθυμία και παρά πληθώρα άλλων υποχρεώσεων”.
Είχα την προσδοκία ότι η πολυετής εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου σε ανώτατα συμβούλια έρευνας στην Αυστρία (Επιστημονικό Συμβούλιο της Αυστριακής Ακαδημίας), το Βέλγιο (Fonds de la Recherche Scientifique) και την Ιταλία (Comitato Nazione dei Garanti per la Ricerca), από την υπηρεσία μου ως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, από τη συμμετοχή μου στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και από τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων πολλών εκατομμυρίων, χρηματοδοτούμενων μεταξύ άλλων από το European Research Council, το National Endowment of the Humanities, το Packard Humanities Institute και την Deutsche Forschungsgemeinschaft, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της έρευνας και στην πατρίδα μου.
Δυστυχώς αυτή η προσδοκία δεν επαληθεύθηκε, παρά τις δικές σου φιλότιμες προσπάθειες ως προέδρου και την εξαιρετική και υψηλότατου επιπέδου συνεργασία με τα άλλα μέλη του ΕΣΕΤΕΚ και τα μέλη του Τομεακού Συμβουλίου για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Δεν είχα βέβαια την απαίτηση η κυβέρνηση να αποδεχθεί τις εισηγήσεις του ΕΣΕΤΕΚ, αλλά την ελπίδα ότι το αρμόδιο υπουργείο θα ενδιαφερόταν για μια στοιχειώδη ανταλλαγή απόψεων, θα ανταποκρινόταν είτε θετικά είτε αρνητικά στις εισηγήσεις του και εν πάση περιπτώσει δεν θα το αντιμετώπιζε με παγερή αδιαφορία.
Αναφέρω ως παραδείγματα την επί μήνες σιγή του Υπουργείου στην πρόταση επιβράβευσης 10 ερευνητικών ιδρυμάτων λόγω αριστείας, μετά από χρονοβόρα αξιολόγηση, και το γεγονός ότι το ΕΣΕΤΕΚ πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες σημαντικές αποφάσεις για την οργάνωση της έρευνας στον κρίσιμο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το ΕΣΕΤΕΚ δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στη στρατηγική της έρευνας στην Ελλάδα και ο ρόλος του περιορίζεται στο να προτείνει επιτροπές για εκλογές διευθυντών ινστιτούτων και αξιολογητές για αξιολογήσεις που στη συνέχεια θα αγνοηθούν.
Δεν είμαι διατεθειμένος να αφιερώσω άλλο χρόνο, σε βάρος της δικής μου έρευνας, του ελεύθερου χρόνου μου και των υποχρεώσεών μου απέναντι στο Institute for Advanced Study, για ένα όργανο που στη σημερινή του θεσμική μορφή αδυνατεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας.
Κατά τη γνώμη μου, το ΕΣΕΤΕΚ θα πρέπει να αποκτήσει άλλη δομή και ρόλο, να οργανωθεί ως ανεξάρτητη αρχή, που δεν θα καλείται από την κυβέρνηση να τη συμβουλεύσει για θέματα έρευνας όποτε η κυβέρνηση το θεωρεί σκόπιμο, αλλά θα έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικής.
Επαναλαμβάνω ότι μια εκλεγμένη κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετεί τις απόψεις ειδικών. Είναι όμως υποχρεωμένη να τη ζητά, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν τις αποφάσεις που λαμβάνει, είτε με σύμφωνη γνώμη των ειδικών είτε όχι.
Φεύγοντας από το ΕΣΕΤΕΚ θα επαναλάβω αυτό που χωρίς αποτέλεσμα έχω γράψει σε πολλά άρθρα. Η έρευνα δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Είναι θέμα συντονισμού και οργάνωσης μυαλών. Ένας Κινέζος με ελάχιστους πόρους γονάτισε τους κολοσσούς της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα διαθέτει αυτό το δυναμικό. Το χάνει εξαιτίας πλήρους απουσίας συντονισμού της έρευνας και την εποπτεία φορέων έρευνας από πληθώρα υπουργείων (Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού κλπ.).
Π.χ. το μόνο ερευνητικό ινστιτούτο που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι χρειάζεται ενιαίος φορέας για την έρευνα, στην ιδανική περίπτωση με τη δημιουργία Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Στέλνω την επιστολή της παραίτησής μου και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ελπίζω να το πράξουν σε αυτόν τον κρίσιμο για τη χώρα μας τομέα.”
spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θλίψη αλλά όχι παραίτηση…Για όλους εμάς τους πολίτες – οπλίτες…
    Ο Ρ Θ Ι Ο Ι

  2. Δεν μπορούμε παρά να υποληπτόμαστε τους Έλληνες -κάθε επαγγέλματος-που καταλαμβάνουν σπουδαίες θέσεις στο εξωτερικό και προβάλλουν τον ελληνισμό και την Ελλάδα μας- ,ιδιαίτερα όσους τηρούν αποστάσεις από τις κομματικές καταστάσεις στην ”μητέρα” Πατρίδα.
    Να εκφράζονται ως σύμβουλοι και τεχνοκράτες χωρίς αντικυβερνητικές αιχμές ,εκτός εάν δηλώνουν τις κομματικές τοποθετήσεις τους” για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε”.
    Ο εξαίρετος κ. Άγγελο Χανιώτης, θα θέλαμε να προσθέτει όταν αναφέρεται στον Μακεδόνα Αλέξανδρο την λέξη Μέγας ,-γιατί ως ιστορικός γνωρίζει την παγκοσμίως αποδεκτή προσωνυμία του και την αίγλη για σύμπαντα τον ελληνισμό των 30 αιώνων- να μη συνδράμει από το 2013 -όντας εκτός Ελλάδος και χωρίς να του ζητηθεί η γνώμη -το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τις αρχαιότητες της οδού Βενιζέλου που καθυστέρησαν για μια 10ετία την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης (ΕφΣυν 02.07.2021) και να μη συμπαραιτείται με τον φίλο του Πρόεδρο ου ΕΣΕΤΕΚ ,- ο οποίος και τον ”προσέλαβε” – με αντικυβερνητικές κορώνες ταυτιζόμενος με όλα τα πολιτικά ΑΝΤΙ στην Ελλάδα και διασύροντας την Πατρίδα του , που κυβερνάται από κυβέρνηση που ψήφισαν πολίτες και η οποία δεν μπορεί αποβάλλει το ”άχθος αρούρης” της προηγούμενης 40ετίας .
    Θα χαρούμε να τον δούμε τώρα που κοντεύει να αφυπηρετήσει να μας διδάξει τους τρόπους αλλαγής αυτής της νοοτροπίας των Ελλήνων για μια Ελλάδα ,όπως όλοι την οραματιζόμαστε.

  3. σωστός ο Καθηγητής, αλλά να του πείτε στην συνέντευξη, που έχουν καταντήσει και οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα, για να μην πούμε τι είναι η ΑΑΔΕ και ο Σ.Α.Ν. μας εγκαλέσει στην τάξη

    • Τα υπουργεία και η εσωτερική ιεραρχία δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις επιτροπές και άλλα συμβούλια που γίνονται για δύο κυρίως λόγους:
      1. Θεωρούν ότι ανακατεύονται στο αντικείμενό τους και αισθάνονται μειονεκτικά στην εισαγώμενη γνώση.
      2. Βαριούνται από την δουλειά που προκύπτει από τα συμπεράσματα και πρέπει αυτοι να κάνουν στα υπουργεία. Δηλαδή αυτό που λέει ο καθηγητής για συντονισμό και
      οργάνωση εργασίας.
      Αυτός που θα κάνει καινοτομία τον συντονισμό και οργάνωση στον δημόσιο τομέα και θα πετύχει πρέπει να του στήσουν άγαλμα στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο.

  4. Είναι κρίμα διότι κορυφαίοι επιστήμονες του εξωτερικού έχουν όρεξη και θέλουν να προσφέρουν.
    Στην τεχνητή νοημοσύνη ο καθηγητής Δασκαλάκης και στην κυβερνοασφάλεια ο καθηγητής Μπλέτσας ήρθαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους. Και αυτοί σε λίγο θα απογοητευτούν και θα φύγουν.
    Το brain gain θέλει πάνω από όλα νοοτροπία του κράτους που δεν υπάρχει γιατί τα πιράνχας του δημοσίου το βλέπουν ως απειλή βολέματος, εξουσίας και μάσας.
    Για αυτό μακρυά και μόνο για διακοπές και αντάμωμα με συγγενείς και φίλους.
    Η Ελλάδα παραμένει Σοβιέτ σκληρής έκδοσης.

    • Σωστά σοβιέτ. Σε έναν κόσμο που έχουν εκλείψει παντελώς τα ΚΚ, στην Ελλάδα το ΚΚΕ έχει ποσοστό 9%! Μεσαίωνας.

      • Το μείζον είναι, πως τα τρία ισχυρότερα κόμματα των τελευταίων εθνικών εκλογών απαρτίζονται, ως προς το τους στελεχιακό δυναμικό, από τον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό, που κυβερνά την Ελλάδα από το 1974. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι στο πετσί μας.
        Το γεγονός πως μέσα στην απελπισία του το 9% ψηφίζει ΚΚΕ, χωρίς να υπολογίσουμε την παγιωμένη πλέον αποχή από τις εκλογές του 2009 και μετά πάνω από 40%, είναι το έλασσον.
        Το πρώτο είναι μεταστατικός καρκίνος και το δέυτερο κρυολόγημα.

        • Διαφωνώ. Δεν είναι θέμα απελπισίας. Συνειδητά ψηφίζουν ΚΚΕ και μάλιστα το μονοψήφιο αυτό ποσοστό, παραμένει (με διακυμάνσεις) αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο. Πιστεύω ότι και τα δισέγγονα του κ. Σαββίδη που θα τρέχουν το blog το 2100, τα ίδια ακριβώς θα ζουν και σχολιάζουν.

          Θρήσκευμα είναι το εν λόγω κώμα. Όπως ο άλλος είναι γαύρος και δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει ομάδα ποτέ, έτσι κι’ αυτοί. Πρώτα μαθαίνει τη λέξη Μαρξ το παιδί και μετά Μαμά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα