Σαμπάχ: Μικρή παύση στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για μικρή ανάπαυλα προειδοποιεί άρθρο στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, με την αιτιολογία ότι ο Ερντογάν θα δώσει στη Μέρκελ χρόνο να μεσολαβήσει. Πιθανή, αναφέρει, η μετακίνηση των γεωτρήσεων σε μη αμφισβητούμενα ύδατα. Η αναδίπλωση και η ανοικτή απειλή για Αιγαίο και Κύπρο.

Σαμπάχ: Μικρή παύση στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου

Σε μικρή παύση οδηγείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», στην οποία αναφέρεται ότι προς ώρας οι δραστηριότητες της χώρας σε σχέση με την έρευνα και εξώριξη υποθαλλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές. Προφανώς η αναφορά έχει να κάνει με τη πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας, που  αφορούσε και στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφεται απο τον Burhanettin Duran , γνωστό «απολογητή» του Ερντογάν και γνήσιο οπαδό του λεγόμενου πολιτικού Ισλάμ, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται δε, στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ,  στις οποίες οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα… δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα» η κα Μέρκελ.

Οπως αναφέρεται, ο ο φόβος του πολέμου εκδηλώθηκε την Τρίτη, καθώς ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα στη θάλασσα, ωστόσο «τώρα είναι ώρα για ένα σύντομο διάλλειμμα. Η Καγκελάριος, έχοντας αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ,  άσκησε τηλεφωνική διπλωματία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση, καθώς είναι «υπέρ της εύρεσης λύσης μέσω διαλόγου».

Στη συνέχεια εξαπολύεται μέσω του κειμένου μία επίθεση κατά της Γαλλίας:

«Αντίθετα, η Γαλλία, της οποίας η επιρροή στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τις επαναλαμβανόμενες ήττες του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, είναι μαζί με την Ελλάδα και ελπίζει να κάνει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

H Τουρκία θα υποστηρίξει το ζήτημα των αποθεματικών Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις.

Το Παρίσι όχι μόνο παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας στη Λιβύη, εις βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Μέρκελ, η οποία, σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο, ηγείται της Ευρώπης με υπεύθυνο τρόπο, ελπίζει να αναθερμάνει τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να αποτρέψει την ανάθεση της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία και σε άλλους παίκτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης. Και άλλα μέλη της ΕΕ αντιτίθενται επίσης στην πίεση του Μακρόν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιτρέψουν στη Γαλλία να τα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ως εκ τούτων, η Μέρκελ προέκυψε ως διαμεσολαβητής, μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα ήθελε να σημειώσει πρόοδο, όσον αφορά μία επικαιροποιημένη συμφωνία για τους πρόσφυγες, την πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας.

Για το σκοπό αυτό, θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η προσέγγιση της Μέρκελ έλαβε θερμό καλωσόρισμα στην Αγκυρα, όπου οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να της δώσουν λίγο χρόνο για να αντιληφθεί πώς έχουν τα πράγματα. Υπό αυτήν την έννοια, μια ξαφνική αποκλιμάκωση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, γεγονός που θα οδηγούσε στη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων γεώτρησης σε μη αμφισβητούμενα ύδατα».

Το άρθρο κλείνει με την προειδοποίηση ότι αν η προσπάθεια της Μέρκελ αποτύχει, η ένταση θα επιστρέψει σε όλα τα σημεία,, από το Αιγαίο και την Κύπρο, ως την Ανατολική Μεσόγειο!

euro2day.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα