«Σήμα κινδύνου» για την ΕΡΤ3 εκπέμπει η ΕΣΗΜΕΘ, με ανακοίνωσή της στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την υποβάθμιση του ρόλου της από την ΕΡΤ ΑΕ.

Στην ανακοίνωση της τονίζει χαρακτηριστικά:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την συστηματική και εντεινόμενη προσπάθεια της ΕΡΤ ΑΕ να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΕΡΤ3 και το ενημερωτικό πρόγραμμά της.

»Η αυτοτέλεια του τρίτου σταθμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής και μετάδοσης ενημερωτικού προγράμματος είναι ζητήματα που σε ιστορικό και πραγματικό επίπεδο ισοδυναμούν με την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΡΤ3.

»Τόσο η συνέλευση των εργαζομένων όσο και η συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3, Φίλιο Στάγκο, που πραγματοποίησε η ΕΣΗΕΜ-Θ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ3 λειτουργεί με ασφυκτικά περιορισμένες αρμοδιότητες. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός υπηρετείται από έμπειρο και άξιο δημοσιογραφικό δυναμικό, δεν του δίνεται η δυνατότητα να οικοδομήσει ένα περιφερειακό ενημερωτικό πρόγραμμα με διακριτό χαρακτήρα, που χάρη στην πανελλαδική εμβέλεια της ΕΡΤ θα κόμιζε γνήσια χαρακτηριστικά πολυφωνίας στην ελληνική Ενημέρωση.

»Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί προϋποθέσεις για την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΡΤ3:

  • Να πολλαπλασιαστούν οι εσωτερικές παραγωγές και να ενισχυθεί το ζωντανό ενημερωτικό πρόγραμμα.
  • Να αναλάβει η ΕΡΤ3 τον συντονισμό της ενημέρωσης από την περιφέρεια και να πάψουν να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι εκεί ως ανταποκριτές χωρίς ωράριο.
  • Να ενισχυθούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3.
  • Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3 να αξιοποιήσει πλήρως το δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού χωρίς αποκλεισμούς.
  • Η λειτουργία του ertnews δεν πρέπει να υποβαθμίσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3 ούτε να απορροφήσει το δημοσιογραφικό δυναμικό και τα Μέσα της.

»Για τα παραπάνω η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητάει από τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να ενεργήσει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ένωση θα διεκδικήσει με κινητοποιήσεις την αποκατάσταση του ρόλου της ΕΡΤ3».

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης πρόκειται να καλέσει σε συνέλευση τους εργαζόμενους στην επιχείρηση προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες με τη διοίκηση της ΕΡΤ3 και να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Μακεδονία