Σήκωσε το γάντι ο Μακρόν – “Θα τα πούμε στο ΝΑΤΟ” το μήνυμα στον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέα επεισόδια προστέθηκαν στην ένταση Άγκυρας-Παρισιού με τον Μακρόν να φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει ενδονατοϊκή συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα. Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, αξιωματούχος του Ελιζέ επανέλαβε σήμερα τις κατηγορίες για τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

Κινούμενος στο ίδιο πνεύμα με το οργισμένο ξέσπασμα του Μακρόν μετά τις τουρκικές απειλές εναντίον γαλλικής φρεγάτας, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη και για αύξηση της ναυτικής παρουσίας της στα ανοικτά της βορειοαφρικανικής χώρας.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε «προβληματικές» τις τουρκικές παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι, παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας, «η κατάσταση τελματώνει» και η Άγκυρα προχωρά ολοένα και σε πιο επιθετική στάση. Αυτό είναι απαράδεκτο, επανέλαβε ο αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς λέξη με τον πρόεδρο Μακρόν.

Θέμα στο ΝΑΤΟ 

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί από έναν «υποτιθέμενο εταίρο» και όταν ρωτήθηκε για το πώς σχεδιάζει να αντιδράσει ο Γάλλος πρόεδρος, ανέφερε ξεκάθαρα ότι τις επόμενες ημέρες το Παρίσι θα έχει συνομιλίες με την Άγκυρα και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ.

Την πρόθεση του Μακρόν να θέσει το ζήτημα στη Συμμαχία υπογράμμιζε και η χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, αναφέροντας μάλιστα ότι ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε για τις προκλήσεις της Άγκυρας και με τον Αμερικανό ομόλογό του. Μια καλή ευκαιρία για αυτό είναι, βεβαίως, η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα.

Οι γαλλικές επικρίσεις κατά της Τουρκίας γίνονται πάντως την ώρα που ο Ερντογάν εδραιώνει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας ηγείται ο Τουρκολίβυος Σάρατζ. Μια κυβέρνηση που, παρότι η εξουσία της δεν έφτανε μέχρι πρότινος ούτε στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει, πολιτικά τουλάχιστον, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, στον οποίο είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια πλιότερα για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία το αρνείται, οι σχέσεις της όμως με την Τουρκία είναι ήδη τεταμένες από την στρατιωτική δράση της Άγκυρας στη Συρία, την τουρκική πολιτική των παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και προσφάτως την επιθετική στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη.

Θέλει βάσεις στη Λιβύη 

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, θεωρεί δεδομένο ότι το Παρίσι στηρίζει τον σύμμαχο της Αιγύπτου και των ΗΑΕ Χαφτάρ και μάλιστα στις αρχές του μήνα δήλωσε …αναστατωμένος από την βοήθεια της Γαλλίας προς τον αντίπαλο του εκλεκτού του Σάρατζ. Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι όμως η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη και, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις.

Μάλιστα, τουρκική πηγή ανέφερε σήμερα ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, αλλά συζητήθηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο τουρκικός στρατός την ναυτική βάση στη Μισράτα και την αεροπορικής στην Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο τέθηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία μετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Με το τέλος της Συνόδου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ανησυχεί η ΕΕ

Η συμμετοχή του Πομπέο προκάλεσε βεβαίως κάποια ερωτήματα και, όταν ο  Ζοζέπ Μπορέλ

για την συνέχεια https://slpress.gr/diethni/sikose-to-ganti-o-makron-quot-tha-ta-poyme-sto-nato-quot-to-minyma-ston-erntogan/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όταν η Γαλλία, το 2011, ελάμβανε μέρος στους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς στην Λιβύη, προφανώς δεν τούς θεωρούσε «απαράδεκτους». Ξέρει/σκέφτεται ο Μακρόν ότι, αν δεν είχαν ανατρέψει τον Καντάφι, η Τουρκία θα ήταν μεν πάντα σύμμαχος τής Λιβύης, αλλά ίσως δεν θα είχε και βάσεις εκεί, με τις οποίες να απειλεί την Ελλάδα και ν’ αναστατώνει την Μεσόγειο;

    Πάντα τα καλά και συμφέροντα ταις τσέπαις ημών….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα