Σάλος στην ελίτ του σκακιού: 19χρονος έκλεψε τη νίκη απ’ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν; Με πρωκτικές χάντρες και τεχνητή νοημοσύνη!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παράξενοι καιροί για το σκάκι: Από την περασμένη Κυριακή μια μυστήρια υπόθεση συγκλονίζει την παγκόσμια ελίτ του ευγενούς αθλήματος, εμπλέκοντας τεχνητή νοημοσύνη και πρωκτικές χάντρες… στο κλέψιμο του πολλάκις παγκόσμιου Πρωταθλητή, Μάγκνους Κάρλσεν, από έναν… απλό, σχετικά νεοφερμένο στο κλαμπ των τιτάνων του σκάκι, 19χρονο Αμερικανό Grand Master.

Eίναι άραγε αλήθεια, ή οι καταξιωμένοι τιτάνες του παγκόσμιου σκακιού δεν μπορούν να αποδεχθούν μια αναπάντεχη ήττα; Στον όλο χαμό που συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα της ασπρόμαυρης σκακιέρας, παρενέβη μέχρι και ο πολυεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ….

Την περασμένη Κυριακή, ο 19χρονος Χανς Νίμαν αντιμετώπισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν στο τουρνουά Sinquefield Cup – με έπαθλο 500.000 δολαρίων – και κέρδισε παίζοντας με μαύρα κομμάτια.

Η νίκη ήταν μια έκπληξη, αλλά το πραγματικό σοκ ήρθε μια μέρα αργότερα, όταν οι δυο τους ήταν έτοιμοι να παίξουν ξανά.

Ο  παγκόσμιος πρωταθλητής αποσύρθηκε από το τουρνουά. Στην ανακοίνωσή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από τη διοργάνωση, προσθέτοντας ένα βίντεο με τον πρώην προπονητή της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, να λέει “Αν μιλήσω, θα μπώ σε μεγάλους μπελάδες”.

Ο Κάρλσεν έχει παίξει 53 αγώνες χωρίς ήττα και έχει κερδίσει το κύπελλο δύο φορές στο παρελθόν την τελευταία δεκαετία, αλλά ποτέ δεν είχε αποσυρθεί από μια εν εξελίξει διοργάνωση.

Ο Μουρίνιο στο βίντεο που παραθέτει ο Κάρλσεν μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά από ένα παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του πιστεύεται ότι έχασε λόγω κάποιων αμφισβητούμενων αποφάσεων της διαιτησίας.

Ένας παίκτης της κλάσης του παγκόσμιου πρωταθλητή Κάρλσεν που αποχώρησε μετά την ήττα του  είναι ένα γεγονός άνευ προηγουμένου περιστατικό στην ιστορία των σκακιστικών τουρνουά.

Το διφορούμενο tweet δεν διέλυσε πραγματικά το μυστήριο. Ωστόσο, άλλοι παίκτες – συμπεριλαμβανομένου του  grandmaster [GM] Χικάρου Νακαμουρα  – εκ των κορυφαίων και θρυλικών σκακιστών του κόσμου – υπονόησαν ότι ο Κάρλσεν αποσύρθηκε επειδή υποπτευόταν ότι ο Νίμαν τον είχε κλέψει…

  • «Ο Μάγκνους δεν θα το έκανε ποτέ αυτό σε ένα εκατομμύριο χρόνια», είπε ο Νακαμούρα. «Απλώς δεν το κάνει αυτό. Είναι ο απόλυτος ανταγωνιστής, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. «Δεν θα το έκανε αυτό αν δεν πιστεύει πραγματικά ακράδαντα ότι ο Χανς κλέβει . Νομίζω ότι απλώς πιστεύει ότι ο Χανς απλώς κλέβει, ευθέως»

Αν και ο Κάρλσεν δεν κατηγόρησε τον Νίμαν ευθέως ότι τον έκλεψε, υπήρξαν πολλές εικασίες γύρω από την απόφασή του να αποσυρθεί, με την πιο τρελή απ’ όλες ότι  Niemann είχε καταφέρει να νικήσει χρησιμοποιώντας πρωκτικές χάντρες, οι οποίες δονούνται για να μεταφέρουν  κινήσεις στη διάρκεια της παρτίδας στον Αμερικανό GM.

  • Οι εικασίες έχουν αυξηθεί στο Διαδίκτυο ότι ο γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο Νίμαν, ένας σχετικά νεοφερμένος στο άθλημα, εισήγαγε ασύρματα δονούμενα πρωκτικά σφαιρίδια στο σώμα του πριν από τον νικηφόρο αγώνα.

Λάτρεις του σκακιού υποθέτουν ότι σύστημα anti cheating που παρακολουθούσε την παρτίδα, σήμανε συναγερμό όταν εντόπισε αποστολή κωδικοποιημένου μηνύματος στον Νίμαν  – με λίγα λόγια είχε δοθεί η τέλεια κίνηση από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης… Το μήνυμα  ώθησε τις πρωκτικές χάντρες να δονούνται σε συγκεκριμένες συχνότητες, έτσι ώστε οι σωστές κινήσεις να μεταφερθούν στον Νίμαν….

Η εξαπάτηση σε μια παρτίδα σκακιού – παρότι η τεχνολογία “οργιάζει” και μπορεί να παρέμβει στις … κλασσικές παρτίδες- δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση σήμερα,  ειδικά με τους εκπληκτικά εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ και στην διάρκεια των οποίων στο συγκεκριμένο τουρνουά είχαν ως αποτέλεσμα η τσίχλα που μάσαγε ο Νίμαν να εξεταστεί σχολαστσικά από τους άνδρες ασφάλειας πριν την εναρκτήρια παρτίδα.

Ωστόσο, τα “δρακόντεια μέτρα” δεν φαίνεται να μπορούν να σταματήσουν την διάδοση της θεωρίας των πρωκτικών σφαιριδίων, κάτι που ήδη αποτελεί viral αστείο στις διαδικτυακές σκακιστικές κοινότητες.

“Αυτό είναι μάλλον καλό. Μια πρωκτική χάντρα πιθανότατα θα κέρδιζε [τους ελέγχους ασφαλείας]”, είπε για τη θεωρία ο grandmaster  Eric “chessbrah” Hansen , προσθέτοντας “Πραγματικά δεν ξέρω. Είπαν ότι επρόκειτο για μασάζ για τον προστάτη, αλλά δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα πράγματα»

Η θεωρία (η οποία δεν έχει αποδείξεις πίσω της) τράβηξε την προσοχή του Ίλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter (και στη συνέχεια διέγραψε): «Το ταλέντο χτυπά έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να χτυπήσει, η ιδιοφυΐα χτυπά έναν στόχο που κανείς δεν μπορεί να δει (γιατί είναι στον πισινό σου )» – Σοπενχάουερ».

Η άνοδος του Niemann στον σκακιστικό κόσμο ήταν εντυπωσιακή.

«Έχει κερδίσει τους περισσότερους πόντους αξιολόγησης από οποιονδήποτε παίκτη επιπέδου Grand Master από το 2021», όπως το θέτει το ιστολόγιο σκακιστικής ανάλυσης Pawnalyze .

 

“Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Νίμαν έκλεψε στη σκακιέρα, αλλά ξέρουμε ότι η άνοδός του στα 2.700+ είναι τόσο απίστευτη” αναφέρει το μπλογκ των αναλυτών , ενώ προσθέτει ότι το ρεκόρ του είναι μεν εντυπωσιακό. αλλά όχι σημαντικά έξω από το κανονικό ώστε να προσφέρει απόδειξη εξαπάτησης.

  • Μετά τη διαμάχη γύρω από την απόσυρση του Κάρλσεν, ο Νίμαν παραδέχτηκε ότι είχε εξαπατήσει σε διαδικτυακά παιχνίδια στο παρελθόν σε μια συνέντευξη στο Saint Louis Chess Club .

Ωστόσο, λέει ότι αυτό συνέβη όταν ήταν 12 ετών και ο φίλος του τον βοήθησε σε διαδικτυακά τουρνουά και αργότερα ενώ έκανε έπαιξε σε live streaming παρτίδες χωρίς αξιολόγηση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτό που θέλω να μάθουν οι άνθρωποι είναι ότι λυπάμαι βαθιά, βαθιά για το λάθος μου» , είπε . «Ξέρω ότι οι πράξεις μου έχουν συνέπειες και τις υπέστησαν αυτές τις συνέπειες. Εκείνο το διάστημα αποχώρησα από μια πολύ προσοδοφόρα καριέρα στο streaming, σταμάτησα να παίζω σε όλες τις διοργανώσεις και έχασα πολλές στενές φιλίες και σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι δεν είχε κλέψει σε καμιά περίπτωση σε κανονικό παιχνίδι με σκακιέρα – όπως αυτό που έπαιξε με τον Κάρλσεν – και ότι δούλευε ασταμάτητα στο παιχνίδι του αφού «αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος για να επανορθώσω το λάθος μου ήταν να αποδείξω ότι θα μπορούσα να κερδίσω στη σκακιέρα ».

«Αυτή ήταν η αποστολή μου. Και γι’ αυτό ζω με μια βαλίτσα στο χέρια  και έχω παίξει 260 παιχνίδια σε ένα χρόνο, προπονούμαι 12 ώρες την ημέρα, γιατί έχω κάτι να αποδείξω».

«Αν θέλουν να γδυθώ τελείως, θα το κάνω», είπε ο Νίμαν, αναφερόμενος σε κάτι που πράγματι μπορεί να γίνει με πρόβλεψη της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας σε περίπτωση επίσημης καταγγελίας από αντίπαλο.

«Δεν με νοιάζει. Επειδή ξέρω ότι είμαι καθαρός… Θέλετε να παίξω σε ένα κλειστό κουτί με μηδενική ηλεκτρονική μετάδοση, δεν με νοιάζει. Είμαι εδώ για να κερδίσω και αυτός είναι ο στόχος μου ».

 

Με πληροφορίες από The New York TimesThe Daily Mail,

Σάλος στην ελίτ του σκακιού: 19χρονος έκλεψε τη νίκη απ’ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν; Με πρωκτικές χάντρες και τεχνητή νοημοσύνη! [videos]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα