Σάββα Καλεντερίδη : Η άφατη υποκρισία των ΗΠΑ έναντι του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν στον Ερντογάν να διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κούρδων Γεζιντί
 

Ο Ερντογάν συνεχίζει το “έργο” των τζιχαντιστών του Ισαλμικού Κράτους, με αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων των Κούρδων Γεζιντί

Ο ζωροαστρισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία, που προήλθε ως σύνθεση πολυθεϊστικής ιρανικής θρησκείας και έκανε την εμφάνισή της περίπου πριν από 2.600 χρόνια.

Μια μετεξέλιξη του ζωροαστρισμού είναι η θρησκεία των Γεζιντί, η οποία μάλιστα θεωρείται η πατρώα θρησκεία των Κούρδων.

Σήμερα, Κούρδοι, Γεζιντί το θρήσκευμα, ζουν στην περιοχή Σενκάλ της Νινευί (Μοσούλη), καθώς επίσης στη Συρία, στην Αρμενία, στη Ρωσία και τη Γεωργία. Επίσης, ισχυρές κοινότητες μεταναστών Κούρδων Γεζιντί υπάρχουν στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Οι ιεροί τόποι των Κούρδων Γεζιντί βρίσκονται στη Νινευί, στο Λαλές του Σενκάλ, όπου και η μεγαλύτερη κοινότητά τους.

Ο συνολικός πληθυσμός των Κούρδων Γεζιντί ανέρχεται στο 1.000.000 ψυχές.
Είναι γνωστό ανάμεσα στους Κούρδους ότι ασπάστηκαν το Ισλάμ με την απειλή του γιαταγανιού, γι’ αυτό και σε γενικές γραμμές, στις περισσότερες κουρδικές κοινότητες, η εθνική ταυτότητα προηγείται και είναι πιο ισχυρή της θρησκευτικής. Γι’ αυτό και στον εθνικό ύμνο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, στο Β. Ιράκ, ο στίχος λέει ότι «πρώτα είμαστε Κούρδοι και μετά μουσουλμάνοι», κάτι που δέχεται την κριτική των ισλαμιστών.

Επίσης, σε σημαντική μερίδα Κούρδων υπάρχει η άποψη ότι οι Τούρκοι, οι Πέρσες και οι Αραβες χρησιμοποίησαν το Ισλάμ για να υποδουλώσουν τους Κούρδους και ότι αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια αναζήτηση των Κούρδων, κυρίως εκείνων που εμφορούνται από τις αξίες και τα ιδανικά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που στρέφεται περί την πατρώα θρησκεία. Δηλαδή, παρότι το ΡΚΚ πιστεύει με συνέπεια στην ανεξιθρησκία, θεωρεί ότι η κρατούσα πίστη ανάμεσα στους Κούρδους πρέπει να είναι αυτή των Γεζιντί, για να αποκλειστεί η άσκηση επιρροής στους Κούρδους από ΤουρκίαΙράνΙράκ και Συρία μέσω της μουσουλμανικής πίστης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι γνωστό ότι επιχειρείται η αφομοίωση των Κούρδων μέσω των τζαμιών και της μουσουλμανικής πίστης.

Και, όταν η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι υπάρχει αναζήτηση ανάμεσα στους Κούρδους γύρω από τη θρησκεία των Γεζιντί, θεώρησε το ζήτημα αυτό μείζονος σημασίας για την «αδιάσπαστη ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους». Το τουρκικό κράτος θεωρεί ότι, αν απολέσει τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στους Κούρδους μέσω των τζαμιών, θα χάσει οριστικά το παιχνίδι του Κουρδικού. 

Γι’ αυτό δεν σταματούσαν τα όργανα του τουρκικού κράτους και οι ιμάμηδες της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων να προσβάλλουν τη θρησκεία των Γεζιντί, διαδίδοντας μάλιστα ότι οι Γεζιντί πιστεύουν στον… Σατανά.

Οταν εμφανίστηκε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και μετέπειτα στη Συρία, η Τουρκία έσπευσε να το προσεταιριστεί, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει εναντίον των Κούρδων.

Γι’ αυτό και οι δύο πρώτες αποστολές που ανέθεσε ο Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος, ως υπεργολαβία της Τουρκίας, ήταν, πρώτον, η επίθεση στους ιερούς τόπους των Κούρδων Γεζιντί, στο Σενκάλ της περιφέρειας Νινευί (Μοσούλη), τις 3 Αυγούστου 2014, και, δεύτερον, η επίθεση και πολιορκία της πόλης Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Κατά την επίθεση των τρομοκρατών του Ι.Κ. στο Σενκάλ έγινε γενοκτονία, αφού οι Αρχές Ασφαλείας του ιρακινού κράτους και οι Πεσμεργκά της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν τούς εγκατέλειψαν στην τύχη τους ή, για την ακρίβεια, στις ορέξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Χιλιάδες οι νεκροί, χιλιάδες κορίτσια πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα των «εμίρηδων» του Ι.Κ., χιλιάδες παιδιά γλίτωσαν με ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα, λόγω της ανείπωτης αγριότητας των τζιχαντιστών συμμάχων της Τουρκίας. Σημειώνεται δε ότι πολλά κορίτσια Κούρδων Γεζιντί, που υπέστησαν βιασμούς και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, πληρώνουν σήμερα βαρύ τίμημα.

Τότε, οι μόνοι που παρενέβησαν για να σώσουν τους Κούρδους Γεζιντί οι οποίοι είχαν καταφύγει στο όρος Σιντζάρ ήταν οι στρατιώτες των ΗΠΑ και οι σκληροτράχηλοι και ατρόμητοι αντάρτες του ΡΚΚ. Εκεί παρατηρήθηκε εξ ανάγκης και η πρώτη συνεργασία των ΗΠΑ με το ΡΚΚ.

Μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών, των πραγματικών τρομοκρατών, από το Σιντζάρ, οι Κούρδοι Γεζιντί, με τη βοήθεια των ανταρτών και των στελεχών του ΡΚΚ, οργάνωσαν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας και τη δική τους αυτοδιοίκηση.

Αυτό ενοχλεί την Τουρκία, η οποία θεωρεί αυτή την αυτοδιοικούμενη δομή ως μια εναντίον της απειλή, αφού η περιοχή ενώνει τις ανταρτοκρατούμενες ζώνες του Νοτίου Κουρδιστάν με τη Ροζάβα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τουρκική πολεμική αεροπορία, με την ανοχή των ΗΠΑ, που ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή αυτή εναντίον στόχων που θεωρεί ότι ελέγχονται από το ΡΚΚ.

Πρόσφατα, η Τουρκία διέπραξε άλλο ένα έγκλημα πολέμου, πραγματοποιώντας αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο του Σενκάλ. Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το νοσοκομείο, ενώ είχαμε νεκρούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τις ίδιες ημέρες είχαμε αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικές πόλεις της Ροζάβα, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι την αυτοδιοικούμενη περιοχή της ΒΑ Συρίας, με νεκρούς αμάχους. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν στρατεύματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ ο εναέριος χώρος της Συρίας ελέγχεται από τη Ρωσία.

Αρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας έχουν την κάλυψη ή την ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Μια που ζούμε την τραγωδία του Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους Αφγανούς στα χέρια των Ταλιμπάν, ελπίζουμε να μη συμβαίνει το ίδιο και με τους Κούρδους Γεζιντί, που οι ίδιες οι ΗΠΑ, μαζί με τους αντάρτες του ΡΚΚ, έσωσαν απ’ τα νύχια των τζιχαντιστών συμμάχων της Τουρκίας – η οποία τώρα προσπαθεί να αποτελειώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι τρομοκράτες του Ι.Κ.

Επίσης, ελπίζουμε οι ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους Κούρδους της Συρίας, που έδωσαν 14.000 νέους και νέες στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ., το οποίο πολύ καλά γνωρίζουν οι αρμόδιοι στην Ουάσιγκτον ότι υποστήριζε η Τουρκία του Ερντογάν.

Οσο μεγάλη χώρα και αν είναι οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να αντέξουν τέτοια ατιμία. Οσο για τον Ερντογάν, ελπίζουμε να υπάρχουν φορείς της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών που συλλέγουν στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράττει. Γιατί, πού θα πάει, πλησιάζει και η δική του ώρα.

https://infognomonpolitics.gr/2021/08/i-afati-ypokrisia-ton-ipa-enanti-tou-erntogan/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα