Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χ.Χάφταρ» – Απειλεί με επέμβαση στην Λιβύη 

14/1/20 | 0 | 0 | 187 εμφανίσεις

Σε παραλήρημα κατά του Χαλίφα Χάφταρ «ξέσπασε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν πριν από λίγο, μετά την αποχώρηση του στρατάρχη από την Μόσχα και την μη υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία επί της ουσίας θα αναγνώριζε και το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά με αποστολή μεγάλων τουρκικών δυνάμεων για «να δώσει μάθημα στον Χ.Χάφταρ».

Για την Άγκυρα το «κτύπημα» Χάφταρ ήταν πολύ βαρύ. Πίστευε πως είχε «κλειδώσει» την κατάπαυση του πυρός.

Η Άγκυρα ήθελε την «μονιμοποίηση» του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο ο Ερντογάν υπέγραψε την παράνομη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Γνωρίζουν στην Άγκυρα πως «μια κλωστή» κρατάει εν ζωή το φιλοτουρκικό καθεστώς στην Τρίπολη και ότι χρειάζονται μέρες για την αποστολή κι άλλων Τουρκμένων τζιχαντιστών μισθοφόρων όπως και για την αποστολή σοβαρών τουρκικών τακτικών δυνάμεων.

O X.Xάφταρ θα επιχειρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταλάβει οριστικά την Τρίπολη και να κερδίσει την «παρτίδα». Υπάρχουν ήδη φημολογίες ότι απογειώθηκαν αεροπλάνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με οπλισμό και πυρομαχικά προς ενίσχυση των δυνάμεων του LNA.

 

Tarek Megerisi@Tmegrisi

Looks like stubbornness is being rewarded by somebody… https://twitter.com/avischarf/status/1216989798096916481 

avi scharf

@avischarf

Two! Kazakh? Avia Jaynar? heavylifters from🇦🇪UAE special forces airport (‘Abu Dhabi northeast’)
UP-B4701
UP-I7651
To Libya??

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
27 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο Χάφταρ αποφάσισε να τα ξημερώματα να εγκαταλείψει τη Μόσχα, όπου γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, και να μην υπογράψει τη συμφωνία που προώθησαν Τουρκία και Ρωσία και εγκαταλείποντας τη Μόσχα και εξηγώντας τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει αυτή την απόφαση, ο στρατάρχης εξαπέλυσε μύδρους κατά της Τουρκίας.

“Θα πάρει το μάθημά του” ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αποχώρηση του Χάφταρ από τις συνομιλίες στη Μόσχα απειλώντας επί της ουσίας με τουρκική εισβολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Λίβυο στρατάρχη πως “δραπέτευσε” από τη διαπραγμάτευση και πως η Τουρκία θα του δώσει το μάθημά του αν δεν σταματήσει να είναι επιθετικός!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε και αυτός «πυρ και μανία» και κατηγορεί τον Χάφταρ πως θέλει να συνεχιστεί ο εμφύλιος στη Λιβύη!

«Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει η Διάσκεψη για τη Λιβύη που σχεδιάζει για τις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και εξαιτίας της οποίας κλήθηκε εσπευσμένα στο Βερολίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα, τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Η πλευρά Χάφταρ, μέσω ενός λογαριασμού στο twitter που υποστηρίζει τον στρατάρχη και τον Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) διεμήνυσε πως η συμφωνία που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί με αυτή η Τουρκία επιχειρεί να έχει μόνιμη παρουσία στην Λιβύη.

«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χάφταρ.

M.LNA@LNA2019M

and his accompanying delegation have left tonight and there will be no signing on any document at the expense of the heroic sacrifices and aspirations of the Libyans to salvation and prevent the army.

Προβολή εικόνας στο Twitter
187 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

M.LNA@LNA2019M

There will not be any signing for several reasons, the most important of which is the ill intention of by imposing itself as a party in to legislate the illegal . is for the Libyans

Προβολή εικόνας στο Twitter
163 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει και δήλωση που αποδίδεται στον ίδιο τον Χάφταρ και η οποία αναφέρει: «Το κείμενο που μου παρουσιάστηκε είναι απάτη και προδοσία, το οποίο το GNA (σ.σ. η κυβέρνηση της Τρίπολης με επικεφαλής των Σάρατζ) είναι πάντα πρόθυμη να υπογράψει, αλλά τα δικά μας αληθινά λιβυκά χέρια, δεν θα μπορούσαν ποτέ (να την υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και θα πεθάνουμε με τιμή».

M.LNA@LNA2019M

General commander of Libyan National Army.
The document presented in front of me was a document of sham and betrayal, something the are always happy to sign, but our real Libyan hands could never.
We live in honor and we die with honor.

Προβολή εικόνας στο Twitter
177 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Σε άλλο μήνυμα, αναφέρεται πως η πλευρά Χάφταρ είναι ακόμα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αρκεί αυτή να σταματά την αιματοχυσία, να οδηγεί στην εξάλειψη της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και στην επιστροφή της νομιμότητας για τη Βουλή της Λιβύης (με έδρα το Τομπρούκ). «Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της άπληστης Τουρκίας».

M.LNA@LNA2019M

We are open to any deal that saves bloodshed on a basis of the elimination of terrorism, the dissolution of militias, and the return to the legitimacy of the people within a Libyan-Libyan framework, but our honorable desires collided with the agenda of the Turkish greed.

Προβολή εικόνας στο Twitter
61 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Με τις πληροφορίες, μετά την αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα, να αναφέρουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη νέες εχθροπραξίες στην Τρίπολη, ο λογαριασμός που στηρίζει τον στρατάρχη ανέβασε ένα σοκαριστικό video. Όπως αναφέρεται, πολίτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης προσπάθησαν να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Σάρατζ αλλά «παραστρατιωτικοί» και «τρομοκράτες» άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

M.LNA@LNA2019M

Erliar today a number of people from tried to protest against the but were fired upon by the and groups.@UNSMILibya

Ενσωματωμένο βίντεο

56 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες στη Λιβύη ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το Reuters μετέδωσε ότι ο στρατός του Χάφταρ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» κατά των φιλοτουρκικών δυνάμεων της Τρίπολης.

 

Marco Florian 🇮🇹🇺🇸🇪🇺🇨🇾🇬🇷🇮🇱🇪🇬@MarcoFlorianMED

🇮🇹🇱🇾 The best Italian initiative of the last days was meeting Gen. and giving him the first place. Italian analysis obviously understood nothing and spoke about disasters….Disaster it was, but for someone else.
GNA and its terrorist proxies: time to go.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Marco Florian 🇮🇹🇺🇸🇪🇺🇨🇾🇬🇷🇮🇱🇪🇬
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/837699_hhaftar-aplisti-i-toyrkia-rterntogan-tha-toy-dosoyme-mathima

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας