Ρώσος εμπειρογνώμονας: Ο Πούτιν και ο Ερντογάν σέβονται ο ένας τον άλλον

2/4/21 | 0 | 0 | 132 εμφανίσεις

Απρίλιος 1, 2021. 21:47. Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρωσοτουρκικού Κοινωνικού Φόρουμ, Σεργκέι Μάρκοφ, και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών, σε δήλωσή του  προς το Σπούτνικ, σχολίασε τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σε πολλά διεθνή ζητήματα με την Τουρκία, ωστόσο πρόσθεσε ότι  πάντοτε είναι σε θέση να συμβιβαστούν.

Ο Μάρκοφ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ περιγράφει με ακρίβεια τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας «αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας και όχι σχέσεις συμμαχίας. Ταυτόχρονα, αυτές οι σχέσεις, είναι πολύ διαφορετικές με τις σχέσεις Ρωσίας με τη Δύση και Τουρκίας με τη Δύση. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και η Τουρκίας θυμίζουν μάλλον τις κλασικές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Αυτές οι κλασικές διπλωματικές σχέσεις σημαίνουν ότι οι εταίροι πρέπει πρώτα να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά συγχρόνως να σέβονται το δικαίωμα των άλλων χωρών να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα», σχολίασε.

Δεν προσπαθεί κανείς να επιβάλει τις θέσεις του στον άλλον

Οι εποικοδομητικές σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, έγκειται στο διάλογο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Ωστόσο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζονται σε διαφορετικά ερείσματα. Επειδή  αυτές θέλουν να κρατούν την πλήρη υπεροχή έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν μια νέα μορφή ιμπεριαλιστικής εξουσίας. Γι’ αυτό κατέρρευσε η συμφωνία μαζί τους.

Πρώτα απ’ όλα, οι δυτικές χώρες δεν σέβονται τα εθνικά μας συμφέροντα με την κλασική κατανόηση.

Δεύτερον, προσπαθούν να υποτάξουν διάφορους διεθνείς οργανισμούς και θέλουν να μας επιβάλουν τη θέλησή τους κυριαρχώντας σε αυτούς τους οργανισμούς.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και η Τουρκία, χτίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους, και αυτές βασίζονται σε ίσα δικαιώματα και εμπιστοσύνη.

Υπάρχει αλληλοσεβασμός

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, λένε ότι προσπαθούν να πουν τα σωστά πράγματα.

Λένε συνειδητά αυτό που θέλουν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σέβονται ο ένας τον άλλον πολύ.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική με τις δυτικές χώρες. Γιατί αυτές  συνήθως ψεύδονται. Λένε κάτι, αλλά κάνουν εντελώς το αντίθετο».

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά  υπάρχουν και λύσεις

Όσον αφορά την κλασική διπλωματία με την εμπειρία των αιώνων, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, τόνισε ο Μάρκοφ ότι είναι υποδειγματικές σήμερα.

«Υπάρχουν πολλές διαφορές απόψεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Αλλά αυτές οι διαφορές επιλύονται με τέτοιο τρόπο ώστε, όχι μόνο για αυτές τις δύο πλευρές, αλλά δίνεται διέξοδος που ικανοποιεί και άλλους συμμετέχοντες στις διεθνείς σχέσεις», πρόσθεσε.

Aydinlik

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας