Ρώσοι μισθοφόροι στη Λιβύη ανοίγουν τεράστια τάφρο στη Σύρτη

23/1/21 | 0 | 0 | 363 εμφανίσεις

Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ και οι Ρώσοι μισθοφόροι της στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ που τον υποστηρίζουν σκάβουν μια τεράστια τάφρο γύρω από την πόλη Σύρτη, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι ξένοι μαχητές δεν θα αποσυρθούν από τη χώρα μέχρι αύριο, Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που Ηνωμένα Έθνη τον Οκτώβριο του 2020, γράφει η Arabic Post.

Το  δημοσίευμα επικαλούμενο το  CNN International, που παρουσιάζει δορυφορικές εικόνες της τάφρου, η οποία εκτείνεται δεκάδες χιλιόμετρα νότια των κατοικημένων παράκτιων περιοχών γύρω από τη Σύρτη, προς το προπύργιο της Wagner την Τζούφρα, υποστηριζόμενη από μια σειρά πολύπλοκων οχυρώσεων.

Ορύγματα και οχυρώσεις

Δορυφορικές πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα λένε ότι έχουν εντοπίσει μια σειρά από περισσότερες από 30 αμυντικές τοποθεσίες που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν κατασκευάσει στην έρημο και στους πρόποδες μιας οροσειράς που εκτείνονται για περίπου 70 χιλιόμετρα.

Οι δορυφορικές εικόνες που αποκαλύφθηκαν από την αμερικανική εταιρεία «Maxar» δείχνουν τόσο την τάφρο κατά μήκος ενός κύριου δρόμου, όσο και τις οχυρώσεις που σκάβονται από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν επίσης συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από την αεροπορική βάση  Αλ Τζούφρα, καθώς και στο αεροδρόμιο Μπράκ στο νότο, όπου εγκαταστάθηκαν και ραντάρ συγκροτημάτων άμυνας.

Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη,  δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες εκσκαφέων και τεράστιων φορτηγών που συμμετείχαν στην κατασκευή της τάφρου και στην κατασκευή του χωμάτινου αναχώματος που περνάει από αυτό, και είπε ότι το έργο φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι αυτόν τον μήνα.

Διεθνή σχόλια 

Η Claudia Ghazini, από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, δήλωσε στο CNN ότι αυτή η τάφρος είναι “πραγματικά ανησυχητική”, σημειώνοντας ότι η συζήτηση «που κυκλοφορεί γι ‘αυτό μεταξύ των διπλωματών τις τελευταίες εβδομάδες πηγαίνει προς την κατεύθυνση ότι η Μόσχα επιθυμεί να εδραιώσει την παρουσία της στη Λιβύη».

Ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του CNN ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν τώρα πολύ για τους μακροπρόθεσμους στόχους των ρωσικών μισθοφόρων στη χώρα που έχει υποστεί  εμφύλιο πόλεμο, αναφέροντας έναν αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών ότι η τάφρος είναι ένα σημάδι ότι οι δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ προτίθενται να «εγκατασταθούν εκεί για πολύ καιρό».

https://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    17/5/21 | (1 σχόλια)
    Έγραψα, χθες, ένα σύντομο σχόλιο για την κρίση στην Γάζα και το Ισραήλ. Με δύο λόγια έλεγα πως υποστηρίζω τον αγώνα των Παλαιστινίων για κράτος και αξιοπρεπή ζωή αλλά με προβληματίζει η ταύτιση του αγώνα με τη Χαμάς, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας