Δεν παραδίνονται οι υπερασπιστές του Azovstal – Πάμε για την τελική μάχη

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές του εργοστασίου Azovstal να μην παραδίδονται, με τις δύο πλευρές να ετοιμάζονται για την τελική μάχη, καθώς έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την επιχείρηση τους στην Μαριούπολη και να επιτεθούν με σφοδρότητα στους περίπου 3.000 νεοναζί που βρίσκονται «ταμπουρωμένοι» στο Azovstal.

Ήδη υπήρξε βομβαρδισμός του Azovstal με βομβαρδιστικά Tu-22M και συστοιχίες ρουκετοβόλων Grad και όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές το πιο πιθανό είναι ότι μέσα στις επόμενες ώρες (ή λίγες μέρες) θα ισοπεδωθεί το εργοστάσιο. 

Οι αναλυτές του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου συνοψίζουν τις μάχες στη Μαριούπολη στις 16 Απριλίου.

Σύμφωνα με αυτούς, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν την αργή προέλασή τους στην πόλη. Τμήματα των δυνάμεων του Ντονιέτσκ προσέγγισαν την κεντρική ακτή της Μαριούπολης από τα βόρεια. Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη βάση της 12ης Επιχειρησιακής Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας και οι μονάδες του Ντονιέτσκ κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αμύνονται στην περικύκλωση, ειδικά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Η χρήση βομβαρδιστικών Tu-22M από τους Ρώσους σε αυτό το μέρος μπορεί να υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να τερματίσουν σύντομα τη μάχη, καταστρέφοντας τους εναπομείναντες Αζοφίτες και μισθοφόρους.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oukranoi-rosikes-taksiarxies-etoimazontai-gia-epixeirisi-aleksiptotiston-sti-marioupoli/