ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Διαβάζω και πάλι ότι οι Ρώσοι μπορεί να επηρέασαν τις εκλογές στην Τουρκία. Οι σχετικές τεχνικές μου γνώσεις δεν είναι τόσο προχωρημένες ώστε να έχω άποψη επι του θέματος. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, συχνά, κατηγορούν τους Ρώσους για παρεμβάσεις σε εκλογές, ακόμη και στις δικές τους, των ΗΠΑ.
Αν δεν είναι πολιτικό παιχνίδι ενοχοποίησης και πολιτικής διαβολής της Ρωσίας τότε φαίνεται πως η Ρωσία έχει αναπτύξει ικανότητες κυβερνοελέγχου και κυβερνοεπιθέσεων, ενδεχομένως, καλύτερες των ΗΠΑ. Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα.
Στις ΗΠΑ, ίσως και στον κόσμο ολόκληρο, οι καλύτεροι νέοι στην πληροφορική έδειχναν τις ικανότητές τους στο hacking. Ήταν, δηλαδή, hackers. Το δίλημμα που, προφανώς, ετίθετο στις αρχές ήταν τι γίνεται με αυτούς; Τους συλλαμβάνουμε και τους κλείνουμε φυλακή ή τους συλλαμβάνουμε και αξιοποιούμε τις ικανότητές τους για δική μας, κρατική, χρήση.
Και κάπου εκεί, μεταξύ της επιβολής του κράτους δικαίου και της αξιοποίησης των ικανών νέων χάθηκε το παιχνίδι. Δεν είναι εύκολη η απάντηση.
Το 1972 η αμερικανική κοινωνία και οι αμερικανικές αρχές και οι θεσμοί της χώρας, είχαν να αντιμετωπίσουν το ίδιο ερώτημα με τον πρόεδρο Νίξον. Ο Νίξον παρέλαβε μια αμερική φθίνουσα και σχεδόν διαλυμένη απο τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και γενικότερα την αμφιβολία της κοινωνίας για το σύστημα και κατάφερε να την σταθεροποιήσει.
Μια διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον, γνωστή με το όνομα Watergate, διάρρηξη δευτερεύουσας σημασίας, έθεσε το ερώτημα:εφαρμογή του νόμου ή ανοχή ενός προέδρου που τα πήγε καλά και υποσχόταν, μετά την δεύτερη νίκη του να συνεχίσει μια πολιτική με απήχηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Τότε, αποφασίστηκε η εφαρμογή του νόμου. Το ίδιο και στις μέρες μας. Ο Άσανζ είναι στη φυλακή ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί απο το αμερικανικό σύστημα. Το ίδιο και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο ικανότατος υπάληλλος της NSA που διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες απο την υπηρεσία που εργαζόταν. καταδιωκόμενος, κατέφυγε στη Μόσχα.
Και οι δύο, κινήθηκαν για την πράξη τους απο έναν ιδεαλισμό. Ήθελαν να αποκαλύψουν στον κόσμο ότι οι υπηρεσίες μας παρακολουθούν και να δείξουν πως μας παρακολουθούν.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν τέτοιες κοινωνικές ενώσεις που είναι ευαίσθητες και ασχολούνται με το πως το κράτος μας παρακολουθεί.Αποκαλύπτουν και αντιδρούν.
Ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, η ισχύς των οποίων βασίζεται στην τεχνολογική πρόδο, θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Μέχρι σήμερα η τακτική των ΗΠΑ είναι να περιοδεύουν ανά τον κόσμο άνθρωποί τους και να συλλέγουν τα καλύτερα μυαλά. Ο τρυφηλός βίος των αμερικανών δεν αφήνει πολλά περιθώρια εωτερικής ανάδειξης ικανών προσώπων. Η τρυφηλότητα, γενικά, είναι αποσυνθετική. Τα μυαλά τα έπαιρναν συνήθως απο την Ευρώπη. Και απο άλλα μέρη του κόσμου, αλλά, κυρίως, την Ευρώπη.
Στον κόσμο θα κυριαρχήσει όποιος αναπτύξει τις νέες τεχνολογίες καλύτερα και όποιος περάσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Και έχει σημασία η ενότητα στην οποία ανήκει και η χώρα μας να έχει καλές επιδόσεις στον ραγδαίως, εξελισσόμενο αυτόν τομέα.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα