Ο ουκρανικός Στρατός πέτυχε την καταστροφή με ρουκέτες του αμερικανικού συστήματος HIMARS, δύο δίδυμων εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην περιοχή της Χερσώνας κι ενός οχήματος διοίκησης και ελέγχου, όπως επίσης του ραντάρ 48Ya6-K1 “Podlet K1”.

Οι HIMARS έχουν ακτίνα δράσης 80 χλμ. και οι S-300, έχουν 150 χλμ., άρα δεν ήταν λογικό να πλησιάζουν τα οχήματα εντός της ακτίνας δράσης των HIMARS.

Σε απάντηση ο ρωσικός Στρατός βομβάρδισε με όπλα ακριβείας την 28η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και την 123η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας σκοτώνοντας 50 άτομα προσωπικό και τον διοικητή της 28ης Ταξιαρχίας Βιτάλι Γκουλιάεφ.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksandr Turchynov. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής του Δημοτικού Συμβουλίου του Κιέβου Πάβελ Μποϊτσένκο.

«Ο διοικητής της 28ης ξεχωριστής μηχανοποιημένης ταξιαρχίας που πήρε το όνομά του από τους Ιππότες της Χειμερινής Εκστρατείας, συνταγματάρχης Vitaly Gulyaev, στις 23 Ιουλίου 2022, έδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την Ουκρανία», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο.

Video of two Russian S-300 launches & command vehicles destroyed in the Kherson Oblast.

Ο Gulyaev έγινε διοικητής ταξιαρχίας τον Σεπτέμβριο του 2021.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/rosikoi-s-300-katastrafikan-apo-amerikanika-himars-stin-xersona-poia-itan-i-rosiki-apantisi/