Ρωσία: Ο Πούτιν θα επιβλέψει τεράστιες πυρηνικές ασκήσεις εν μέσω έντασης στην Ουκρανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι κιάλια κατά την επίβλεψη των στρατιωτικών ασκήσεων που είναι γνωστές ως “Centre-2019” στο πεδίο βολής Donguz στην περιοχή Όρενμπουργκ, Ρωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να λάβει μέρος από ένα «κέντρο επιχειρήσεων» [Αρχείο: Sputnik/Alexei Nikolsky/Κρεμλίνο μέσω Reuters]

Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβ 202218 Φεβ 2022

Η Ρωσία λέει ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιβλέπει προσωπικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν «στρατηγικές δυνάμεις» το Σάββατο, σε μια περίοδο έξαρσης της έντασης στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η άσκηση θα περιλαμβάνει πολλαπλές πρακτικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Η αεροπορία, μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιοχής, καθώς και ο στόλος της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας θα συμμετείχαν στις τεράστιες πυρηνικές ασκήσεις.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Πούτιν την Παρασκευή στη Μόσχα, είπε ότι θα συμμετάσχει επίσης στην επίβλεψη των ασκήσεων του Σαββάτου.

Τα πολεμικά παιχνίδια ακολουθούν την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία εντός των ημερών. Οι φόβοι της Δύσης εστιάζονται στο ότι περίπου 150.000 ρωσικά στρατεύματα – συμπεριλαμβανομένου περίπου του 60 τοις εκατό των συνολικών χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας – είναι συγκεντρωμένα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν έχει σχέδια για εισβολή. Όμως η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κρατήσουν την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη εκτός της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, να μην αναπτύξουν όπλα στην Ουκρανία και να αποσύρουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της απέρριψαν ευθαρσώς τις ρωσικές απαιτήσεις και η Μόσχα απείλησε να λάβει απροσδιόριστα «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα» εάν η Δύση συνέχιζε να λιθοβολεί.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν διαφανής σχετικά με τις ασκήσεις του Σαββάτου, είχε ενημερώσει όλα τα κατάλληλα κανάλια και ότι «δεν πρέπει να προκαλούν καμιά ανησυχία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Είπε ότι ο ρόλος του Πούτιν ήταν ουσιαστικός και ο πρόεδρος είναι πιθανό να συμμετάσχει από ένα «κέντρο επιχειρήσεων».

Η Ρωσία πραγματοποιεί τεράστιες ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων σε ετήσια βάση, αλλά οι ελιγμοί που προγραμματίζονται για το Σάββατο εμπλέκουν έντονα τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στόλος βασίζεται στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

«Σύμφωνα με τους Ρώσους, αυτό δεν είναι κλιμάκωση, είναι κάτι που συνεχίζει η χώρα, σε ετήσια βάση», είπε η Dorsa του Al Jazeera, που μεταδίδει από τη Μόσχα. «Συνήθως αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο, αλλά έχουν μετακινηθεί και στο παρελθόν».

Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας αντάλλαξαν νέες κατηγορίες για βομβαρδισμούς και άλλες παραβιάσεις της εκεχειρίας.

SOURCE: AL JAZEERA AND NEWS AGENCIES

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα