Ρωσία: Η Μόσχα αναμένει να ακούσει τις ελληνικές απόψεις κατά τη συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας» στις ρωσικές προτάσεις σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Δένδιας και Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, θα συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης όσων είχαν συμφωνηθεί κατά τις προηγούμενες επαφές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τη ρωσική πλευρά.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, αναμένεται αναλυτική ανταλλαγή απόψεων με έμφαση στις ρωσικές προτάσεις σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοινώνοντας τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Οι προσεγγίσεις της χώρας μας εκτέθηκαν εκτενώς στην επιστολή του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ προς τους επικεφαλής των ΥΠΕΞ σειράς χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από 28 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας», είπε η Μαρία Ζαχάροφα κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.

Οι δύο ΥΠΕΞ, σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, θα συζητήσουν αναφορικά με την υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου του 2021, αλλά και κατά την τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.

«Μεταξύ των κατευθύνσεων προτεραιότητας, είναι ο τομέας του εμπορίου και των επενδύσεων, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε η κα Ζαχάροβα, η οποία συμπλήρωσε ότι επίσης θα δοθεί προσοχή «στη διευθέτηση του Κυπριακού, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία, καθώς και στις ποικίλες πτυχές της συνεργασίας στο πλαίσιο των πολυμερών διεθνών οργανισμών».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών πίσω στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είχε ξεκαθαρίσει πως «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ» αλλά πάντα τονίζει σε όλους ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική.

«Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές. Οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει η Ελλάδα για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή της Ουκρανίας που αριθμεί περίπου 120.000 άτομα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/561711025/rosia-i-moscha-anamenei-na-akoysei-tis-ellinikes-apopseis-kata-ti-synantisi-dendia-lavrof/
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα