Ο Τζορτζ Σόρος, ιδρυτής και επικεφαλής του Ιδρύματος της Ανοιχτής Κοινωνίας (Open Society Foundations), έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Το θέμα της παρέμβασης του Σόρος στην πολιτική της Ρουμανίας (και όχι μόνο) επανήλθε πάλι στο προσκήνιο με την πολιτική που εξαγγέλλει ο Ντόναλντ Τραμπ και ιδιαίτερα με τη διάλυση της USAID, γράφει Deutsche Welle για τη Ρουμανία.
Η ανακοίνωση της διάλυσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) με τη συγχώνευσή της με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι κατηγορίες για δεσμούς της υπηρεσίας αυτής με το Ίδρυμα Σόρος αναβίωσαν παλιές συνωμοσίες στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο μύθος του Σόρος επικαλύπτεται στη Ρουμανία με την εικόνα του εχθρού που, με το πρόσχημα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, αλλάζει κυβερνήσεις και χρηματοδοτεί διανοούμενους.
Στη Ρουμανία, το Ίδρυμα της Ανοιχτής Κοινωνίαςπου χρηματοδοτούνταν από τον Τζορτζ Σόρος έκλεισε το 2017.
Πριν από δύο χρόνια, ο Σόρος ανακοίνωσε στους υπαλλήλους του στην Ευρώπη ότι ήθελε να αποχωρήσει από την ΕΕ και να επικεντρωθεί σε άλλα μέρη στον κόσμο.
Τώρα, ωστόσο, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μίλησε για μαζική περικοπή των εργασιών της USAID, πολλοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί ελπίζουν ότι τα αμερικανικά χρήματα θα αντικατασταθούν από τον Σόρος.
Η USAID είχε ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά στη Ρουμανία και στις χώρες της περιοχής, οι επιχορηγήσεις που πρόσφερε ήταν μικρές και αποσκοπούσαν στη στήριξη της δημοκρατίας. Τα χρήματα πήγαν σε σοβαρές ΜΚΟ και ανεξάρτητα ΜΜΕ.
Το Ίδρυμα Σόρος, από την άλλη, χρηματοδότησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα σημαντικότερα βιβλία πολιτικής φιλοσοφίας, πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας, που είχαν απαγορευτεί κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, έδωσε χρήματα για την εμφάνιση μεγάλων ντόπιων συγγραφέων, για σχολικά βιβλία, για την ανάπτυξη φτωχών κοινοτήτων, αλλά κυρίως έστειλε χιλιάδες νέους στη Δύση.
Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για τη δημόσια πολιτική, αλλά λίγοι ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τον πολιτικό νεποτισμό και τον πελατειακό χαρακτήρα.
Ωστόσο, συνωμοσιολόγοι εν ώρα υπηρεσίας κάνουν λόγο για επιρροή του «δικτύου Σόρος».
Υπάρχει, με την καλύτερη έννοια της λέξης, μια τέτοια επιρροή, αλλά δυστυχώς όχι αρκετά μεγάλη για να εκμηδενίσει τον συλλογικό εθνικισμό και τον εξτρεμισμό που έχουν αποκτήσει δυναμική πρόσφατα.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν , ο οποίος έδιωξε το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη, ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τον Σόρος, είπε τις προάλλες ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει από την «κατοχή της νέας ολιγαρχίας» του «προοδευτικού ενιαίου μετώπου» που χρηματοδοτείται από τον Σόρος και προειδοποίησε ότι έρχεται ο « ανεμοστρόβιλος Τραμπ», ο οποίος θα αλλάξει με τα πάντα οργανώσεις, με παράνομη μετανάστευση ή υποστήριξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου», είπε ο Βίκτορ Όρμπαν, εξηγώντας ότι στην ΕΕ «τέλειωσαν με όλα όσα προσπάθησαν να μας πιέσουν οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια».

Ο Αλεξάντερ Σόρος στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Βόρεια ΜακεδονίαΕικόνα: Κυβέρνηση Βόρειας Μακεδονίας
Στη Βουλγαρία, ο Ντελιάν Πεέφσκι, ηγέτης του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες – Μια Νέα Αρχή (DPS-NN), ενός φιλελεύθερου κόμματος, δήλωσε ότι εάν έρθει στην εξουσία θα «καθαρίσει τη Βουλγαρία από τους Σοροσιστές».
Αυτό το κόμμα έχει συντάξει νομοσχέδιο για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων των ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος και του Αλεξάντερ Σόρος στη Βουλγαρία.
Το νομοσχέδιο ξεκινά από την υπόθεση ότι οι χρηματοδοτούμενοι από τον Σόρος δεν παρέμειναν στον μη κυβερνητικό χώρο, αλλά σταδιακά ενσωματώθηκαν στη διοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα πολιτικά κόμματα, τη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις, κάτι που θα δημιουργούσε συνθήκες για κρυφή επιρροή στις κύριες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές διαδικασίες της χώρας.
Στη Ρουμανία, ο ακροδεξιός Καλίν Τζορτζέσκου έχει παρόμοια σχέδια και είπε ότι ο Σόρος προσπάθησε να τον εμποδίσει να πάρει την εξουσία, ότι όλοι οι οπαδοί του δισεκατομμυριούχου «ενώθηκαν μόνο για να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από έναν υποψήφιο – εμένα».
Ο Τζορτζέσκου δεν είναι ο μόνος που μιλάει έτσι, υπάρχουν πολλοί οπαδοί αυτής της τάσης στο PSD, τα ειδησεογραφικά κανάλια με το μεγαλύτερο κοινό χρησιμοποιούν το κόλπο του Σόρος εδώ και χρόνια, όπως και οι εξτρεμιστές στο AUR και στο SOS.
Εν μέσω της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ο Καλίν Τζορτζέσκου υπερεκτιμά το θέμα της εθνικής ταυτότητας και του εθνικισμού, και στο πέρασμά του έρχονται οι Κριν Αντονέσκου και ο Βίκτορ Πόντα με παρόμοια μηνύματα.
Οι πολιτικές ελίτ και τα ΜΜΕ στην περιοχή που πάντα περιφρονούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου έχουν συγκαλέσει συνάντηση υπό την ομπρέλα του Ντόναλντ Τραμπ και ανακοινώνουν την εκκαθάριση άλλων που πιστεύουν το αντίθετο, που εξακολουθούν να βασίζονται στη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τον δημοκρατικό φιλελευθερισμό.
Sabina Fati -DW