Ρουμανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της αποποινικοποίησης της πολιτικής διαφθοράς

2/2/17 | 0 | 0 | 601 εμφανίσεις

Σε δεκάδες πόλεις της Ρουμανίας, διαδήλωσαν τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι, εναντίον κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα όσον αφορά τα αδικήματα διαφθοράς των πολιτικών.

Σε δεκάδες πόλεις της Ρουμανίας, διαδήλωσαν τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι, εναντίον κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα όσον αφορά τα αδικήματα διαφθοράς των πολιτικών.

Το διάταγμα αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από εκείνες που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του διατάγματος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.

Περίπου 150.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ έξω από το κτίριο συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 με 150.000 πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν στην υπόλοιπη χώρα.

«Αποσύρετε το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν εθνικές σημαίες της Ρουμανίας.

Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, Λίβιου Νταγκνέα που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

Δεκάδες άλλοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από το διάταγμα.

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι διαδηλωτές είναι αναστατωμένοι» τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Νταγκνέα στους δημοσιογράφους. Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν αυτή την στιγμή πάνω από 2000 υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοβάνις που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τόνισε έπειτα στους δημοσιογράφους.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει με τον τρόπο που η κυβέρνηση έδρασε σε μια χώρα με κανόνες δικαίου, όπου η Ρουμανία είναι και θέλει να παραμείνει».

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα.

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει την διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

skai.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/9/20 | (6 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας