Ριψοκίνδυνη η απόφαση για την Ουκρανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η απόφαση της Γερμανίας για παράδοση βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία στον Τύπο.

To θέμα που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας και η προμήθεια της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό. H Badische Zeitung σχολίαζει: «Το Βερολίνο απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παράλειψης παροχής βοήθειας, μετά τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η απόφαση αυτή πάει πολύ μακριά, γιατί η Ρωσία με τα τανκς από τη Γερμανία και άλλα κράτη της δυτικής συμμαχίας, θα μπορούσε να θεωρήσει πως πρόκειται για μια εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Αριστερά το βλέπουν έτσι. Και δεν είναι πραγματικά ασήμαντο όταν ο υπουργός Εξωτερικών μιας πυρηνικής δύναμης κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επίσης να παραδεχτεί ότι η Γερμανία παίρνει ένα ρίσκο, επειδή οι ενέργειες της Μόσχας έχουν γίνει απρόβλεπτες».

Η RheinNeckarZeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Η απόφαση παράδοσης βαρέος οπλισμού, τανκς και άλλων, είναι η πιο επικίνδυνη που πάρθηκε μέχρι σήμερα στη Γερμανία. Δεν γίνεται κατανοητή από τον κόσμο. Ακόμη λιγότερο η επιφανειακή συζήτηση για αυτό. Οι πιθανές συνέπειες δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη».

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

O ΠειραιάςO Πειραιάς

«Η Ελλάδα εκδίδει νέα ομόλογα και θέλει να γίνει αξιόπιστος οφειλέτης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Οι συνθήκες για την Ελλάδα ως οφειλέτη είναι δύσκολες: ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο φόβος για επικείμενο πάγωμα προμήθειας φυσικού αερίου ανησυχούν την αγορά. Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων έθεσαν υπό πίεση τις τιμές των ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο εξακολουθούσε να αποδίδει 0,6% το περασμένο καλοκαίρι, ανέβηκε πάνω από το 3% για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Η Αθήνα βγαίνει στις αγορές αυτή την εβδομάδα. Ο Οργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους ανέθεσε σε έξι τράπεζες να επανεκδώσουν ένα επταετές ομόλογο που είχε ήδη εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020…Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη ρευστότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως τα αποθεματικά ανέρχονται σε περίπου 38 δισ. ευρώ. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα να αναχρηματοδοτηθεί για σχεδόν τρία χρόνια, χωρίς να αναλάβει νέο χρέος».

Ο Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία

Ο Ταγίπ Ερντογάν, Σαουδική ΑραβίαΟ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία

Την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, σχολιάζει η Süddeutsche ZeitungΝα υπενθυμίσουμε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν διαταραχθεί εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Η εφημερίδα γράφει: «Τώρα που επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, η έρευνα για τη δολοφονία Κασόγκι μπαίνει στο περιθώριο. Η σκληρή μοίρα ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα δεν μετράει απέναντι στα κρατικά συμφέροντα, τα οποία στην Τουρκία είναι το συμφέρον του Ερντογάν. Βλέπε: η διατήρηση της εξουσίας. Ο Πρόεδρος έχει κάνει άνω-κάτω τη Μέση Ανατολή με το να στηρίζει την ισλαμιστική αντιπολίτευση πολιτικά και στρατιωτικά στη Συρία, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σύγκρουση, στην οποία να μην έχει παρέμβει ως ο αυτοαποκαλούμενος προστάτης των αδικημένων μουσουλμάνων. Προσπαθώντας να ενισχύσει τη χώρα και τη φήμη του, ο «νεοοθωμανός» ισλαμιστής έχει προκαλέσει την οργή των ηγεμόνων του Κόλπου, ανεξάρτητα από τις συνέπειες…Αλλά κάποιος σαν τον Ερντογάν δεν αποτυγχάνει. Αναπροσανατολίζεται. Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι απαραίτητος τώρα στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Χάρη στις διασυνδέσεις του με τη Μόσχα είναι διαμεσολαβητής. Και οι ηγέτες του Κόλπου βοηθούν τώρα τον μισητό Τούρκο να σταθεροποιήσει την οικονομία του, ώστε να μπορέσει να επανεκλεγεί».

Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα