Ριζική μεταβολή στο ΝΑΤΟ

- Advertisement -

Αυξημένοι σχηματισμοί μάχης στα ανατολικά, προληπτική εγκατάσταση οπλισμού και πλήρης αλληλεγγύη στην Ουκρανία

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ, σημειώνεται στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, που υιοθετήθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και που ορίζει τη συμμαχική στρατηγική σε ορίζοντα δεκαετίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μία «θεμελιώδη μεταβολή» της πολιτικής αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, όπως είπε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε την ενίσχυση των σχηματισμών μάχης στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, την εκ των προτέρων εγκατάσταση βαρέος οπλισμού ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος ανταπόκρισης σε περίπτωση εισβολής και τη σύσταση δυνάμεων στις οποίες θα ανατεθεί η άμυνα συγκεκριμένων χωρών. Οι δυνάμεις αυτές θα στέλνονται εκ περιτροπής στις χώρες αυτές, ώστε να εξοικειώνονται με τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις, την περιοχή και τον εγκατεστημένο οπλισμό.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν πολύπλευρα τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη. Οπως είπε, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα ιδρύσουν ένα «μόνιμο αρχηγείο» στην Πολωνία, θα διατηρούν μια ταξιαρχία με εκ περιτροπής στρατεύματα στη Ρουμανία, θα ενισχύσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους στις χώρες της Βαλτικής, θα στείλουν περισσότερες μοίρες F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον συστήματα αεράμυνας στη Γερμανία και την Ιταλία.

Τόσο το στρατηγικό δόγμα όσο και η κοινή δήλωση των ηγετών επαναβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Ουκρανία. Στην πρωινή συνεδρίαση των ηγετών μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς για όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάνοντας αναφορά στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς τη σπαρασσόμενη χώρα που συμφωνήθηκε χθες.

Αυξημένοι σχηματισμοί μάχης στα ανατολικά, προληπτική εγκατάσταση οπλισμού και πλήρης αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

Μιλώντας πάντως στο φόρουμ που διοργανώνεται παράλληλα με τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου προειδοποίησε ότι το τέλος του πολέμου απέχει πολύ, καθώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν «θεαματικά» τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες, τόνισε ο κ. Ντε Κρου.

Για την Κίνα

Σχετικά με την Κίνα, το στρατηγικό δόγμα μνημονεύει τις απόπειρες του Πεκίνου να ελέγξει κρίσιμους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, ζωτικές υποδομές και στρατηγικά υλικά. Μνημονεύει επίσης τους κινδύνους για τις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας που συνεπάγεται «η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Κίνας – Ρωσίας.

Κατά τα άλλα, η προχθεσινή συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την επίσημη πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία εξακολουθούσε χθες να βρίσκεται στο επίκεντρο το ενδιαφέροντος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νίνιστο είπε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αλλάξει τη νομοθεσία της σχετικά με την τρομοκρατία. Είπε επίσης ότι η Φινλανδία δεν έχει λάβει κάποιο επίσημο νέο αίτημα από την Τουρκία για έκδοση ατόμων. Στη Σουηδία, το Κόμμα της Αριστεράς, οι Πράσινοι και η κουρδικής καταγωγής ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέ Κακαμπαβέ καταδίκασαν τη συμφωνία.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα