Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Στην 108η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως και τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά 38 ολόκληρες θέσεις κατρακύλησε η Ελλάδα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου το 2022 σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières – RSF), από την 70η θέση το 2021 η χώρα μας βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο, ξεπερνώντας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση» σημειώνει η RSF.

Στη Γηραιά Ήπειρο γενικότερα, πιο χαμηλά σε σύγκριση με τη χώρα μας βρίσκεται η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ρωσία.

Στις τρεις πρώτες θέσεις του κόσμου για την Ελευθερία του Τύπου κυριαρχούν οι Σκανδιναβικές χώρες με πρώτη τη Νορβηγία, δεύτερη τη Δανία και τρίτη τη Σουηδία.

 

Ο σκοπός του δείκτη είναι να συγκρίνει το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης σε 180 χώρες και περιοχές του κόσμου. Αυτή η σύγκριση βασίζεται σε ορισμό της ελευθερίας του Τύπου που διατυπώθηκε από την RSF:

«Η ελευθερία του Τύπου ορίζεται ως η ικανότητα των δημοσιογράφων ως ατόμων και συλλογικοτήτων να επιλέγουν, να παράγουν και να διαδίδουν ειδήσεις προς το δημόσιο συμφέρον ανεξάρτητα από πολιτικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και απουσία απειλών για τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια».

Lifo.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα