Ρατσιστικές επιθέσεις για τα χαμένα πέναλτι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απογοήτευση επικρατεί σε όλη την Αγγλία, και όχι μόνο λόγω του αποτελέσματος του ΕURO, αλλά και εξαιτίας ρατσιστικών επιθέσεων κατά παικτών στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι παίκτες Αγγλίας και Ιταλίας ξεκίνησαν τον μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό έχοντας γονατίσει στο ένα πόδι ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο ρατσισμό. Και όμως το μήνυμα που προσπαθούν όλοι να περάσουν απλά προσπεράστηκε από πολλούς άγγλους φιλάθλους. Η ατμόσφαιρα στην Αγγλία είναι βαριά και μουδιασμένη, και όχι μόνο λόγω της ποδοφαιρικής ήττας. Τα τρία χαμένα πέναλτι, που ήταν και τα καθοριστικά για την απομάκρυνση του κυπέλλου από τη χώρα έφεραν στην επιφάνεια ένα βαθύτερο πρόβλημα.

EURO 20202 | Βρετανοί παίκτεςTo μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν γονατίζοντας οι βρετανοί παίκτες προσπεράστηκε από αρκετούς φιλάθλους στα κοινωνικά δίκτυα

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στους μαύρους παίκτες της Εθνικής Τζέιντον Σάντσο, Μάρκους Ράσφορντ και Μπουκάγιο Σάκα, που έχασαν τα τρία αυτά πέναλτι ήταν έντονες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύσσωμοι ο προπονητής Σάουθγκεϊτ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η αντιπολίτευση και το Παλάτι τοποθετήθηκαν, καταδικάζοντας τις ενέργειες.

Ο προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί τις χαρακτήρισε «ασυγχώρητες», ενώ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα του αγώνα και την σύνθεση των παικτών στη διαδικασία των πέναλτι.

LIONS DID US PROUD” και η αγκαλιά Σάουθγκεϊτ – Σάκα

Στα βρετανικά πρωτοσέλιδα πάντως κυριαρχεί η εικόνα του προπονητή Σάουθγκειτ, που αγκαλιάζει τον 19χρονο Σάκα, ο οποίος έχασε το τελευταίο πέναλτι. Στους τίτλους επικρατεί το «Lions did us proud» – «Τα λιοντάρια μας έκαναν υπερήφανους» ως στήριξη στους ποδοσφαιριστές και το μέλλον της ομάδας.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με μήνυμά του μέσω Twitter υπερασπίστηκε και αυτός τους παίκτες, τους οποίους όπως είπε «αξίζει να τους συμπεριφερόμαστε σαν ήρωες και όχι ρατσιστικά» τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους όσοι προχώρησαν σε τέτοιες αποκρουστικές ενέργειες». Σε ακόμα πιο αυστηρό τόνο, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έκανε λόγω για «αηδιαστική συμπεριφορά», ξεκαθαρίζοντας ότι «όσοι έχουν τέτοιες πεποιθήσεις δεν είναι καν ευπρόσδεκτοι στο να στηρίζουν την ομάδα».

Ήδη η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα εντοπισμού τους, ενώ όλοι ζητούν από τις εταιρείες των social media να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξαλειφθούν τα ρατσιστικά φαινόμενα από τις πλατφόρμες τους.

Το επόμενο μεγάλο βήμα της Αγγλίας

EURO 2020 | ΤελικόςΈκδηλη η απογοήτευση των βρετανών φιλάθλων κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα

Το μόνο αισιόδοξο αυτή τη στιγμή για την Αγγλία, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα απογοήτευσης, είναι η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον για την οριστική απομάκρυνση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Από τις 19 Ιουλίου μάσκες και αποστάσεις δεν θα είναι πλέον νομικά υποχρεωτικές, σε μια προσπάθεια επιστροφής προς την κανονικότητα, που από την άλλη όμως φαίνεται πως δεν θα «κατακτηθεί» τόσο εύκολα. Τα κρούσματα ανεβαίνουν, κάποια κυβερνητικά στελέχη ζητούν να παραμείνει η μάσκα, ενώ η ευχέρεια που δίνεται σε επιχειρήσεις, δήμους και πολίτες για δικούς τους «λογικούς» κανόνες ενδέχεται τις επόμενες εβδομάδες να δημιουργήσουν περαιτέρω σύγχυση.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα