Ακολούθησαν και άλλες βόμβες, όπως η παραδοχή του “καρατομηθέντος” Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνήλθε λίγα 24ωρα μετά την καταγγελία (Παρασκευή 29 Ιουλίου), ότι παρακολουθήσεις γίνονται ύστερα από αίτημα ξένων υπηρεσιών. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν από κυβερνητικούς παράγοντες να διαψευστούν οι ισχυρισμοί για παγίδευση από ελληνική υπηρεσία του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, έπεσαν στο κενό.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Ρόϊτερς) επιβεβαίωσαν πως πράγματι στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Κοντολέων είχε παραδεχθεί πως γίνονται υποκλοπές με αίτημα ξένων υπηρεσιών. Ο κ. Κοντολέων και λίγο πριν ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις τους. Είχε μεσολαβήσει η έρευνα της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών), στην οποία επίσης είχε προσφύγει ο κ. Ανδρουλάκης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (με ελληνικό νούμερο) είχε παγιδευτεί “νομίμως” από την ΕΥΠ με άδεια της Εισαγγελέως. Όλα αυτά την περίοδο διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Το παρασκήνιο της παγίδευσης

Η αποκάλυψη της ΑΔΑΕ, έβαλε “φωτιά στα τόπια” και εκ των πραγμάτων προκάλεσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με απρόβλεπτη ακόμα συνέχεια. Προς το παρόν έχουμε τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, περίπου δέκα μέρες μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη. Η προσπάθεια συνολικής παγίδευσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, δεν κατέστη εφικτή, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πάτησε το link. Όμως, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ΑΔΑΕ το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο “νομίμως” από την ΕΥΠ

Το πρωί της Πέμπτης (4 Αυγούστου), υπήρξαν δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United  που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφεραν τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη να έχει σχέσεις με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σ’ αυτές φέρεται να εμπλέκεται και επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να έχει αγοράσει το λογισμικό υποκλοπών Predator, το οποίο “μόλυνε” το κινητό του Κουκάκη και επιχείρησε να “μολύνει” και το κινητό του Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, το πρακτορείο Ρόϊτερς αναφέρθηκε στις υποκλοπές, υπονοώντας μάλιστα πως σε αυτές ενδεχομένως να εμπλέκονται και κύκλοι στο Μαξίμου. Το βράδυ της ίδιας μέρας (4 Αυγούστου) το πόρισμα της ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείτο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ , έφτασε στα χέρια του Πρωθυπουργού και λίγες ώρες αργότερα το πρωί της Παρασκευής (5 Αυγούστου) ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

  Από το “Πανοπτικόν” στο Predator – Ποιος παρακολουθεί ποιον;

Όλων αυτών είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη από την αρμόδια τεχνική επιτροπή του Ευωκοινοβουλίου, όπως ο ίδιος την περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά του. «Στις 28 Ιουνίου 2022, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση αυτής της υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για προληπτικούς λόγους. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή)» εξηγούσαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη με βάση την μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη.

Ανδρουλάκης και ΕΥΠ

για τη συνέχεια https://slpress.gr/politiki/pos-pagideysan-dyo-fores-to-kinito-toy-androylaki-to-paraskinio/