Πώς θα επηρεάσουν οι φονικοί σεισμοί της Τουρκίας την πολιτική της;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Το λαϊκό αίσθημα μπορεί να αλλάξει αρνητικά για τον Ερντογαν και το ΑΚΡ, αν η αντίδρασή τους στον σεισμό δεν είναι άμεση.

Amberin Zaman

@amberinzaman

Al-Monitor

6 Φεβρουαρίου 2023

Η πλήρης έκταση της καταστροφής από τους πολλαπλούς σεισμούς της Δευτέρας στη νότια Τουρκία και σε γειτονικές επαρχίες της Συρίας δεν θα γίνει ξεκάθαρη αμέσως. Σεισμολόγοι λένε ότι αυτή ήταν η χειρότερη αλληλουχία σεισμών για την Τουρκία στη σύγχρονη εποχή. Ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνούσε τους 2.600 νεκρούς τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος άρθρου και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – ανθρώπων παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Τη νύχτα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν σημαντικά λόγω του σκληρού χειμώνα, η ελπίδα επιβίωσης κάτω από ισοπεδωμένες οικοδομές ξεθωριάζει. Και τι σημαίνει αυτό για τον πρόεδρο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν;

Παρότι τραγικές εικόνες συνεχίζουν να μεταδίδονται από την περιοχή της καταστροφής, μερικοί ήδη ζυγίζουν τις πιθανές επιπτώσεις των σεισμών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η πλέον άμεση ερώτηση είναι αν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, την 14η Μαΐου. Αυτό θα εξαρτηθεί από δυο παράγοντες: Ο ένας είναι αν οι φυσικές συνθήκες το επιτρέπουν όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία. Ο άλλος, αν ο Ερντογαν αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον του να επιμηκύνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε μετά τον πρώτο σεισμό και αναβάλει τις κάλπες για μετά ακόμη και από την τελική νόμιμη προθεσμία της 18η Ιουνίου.

Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική δυσχέρεια από τότε που ο Ερντογαν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναρριχήθηκαν στην εξουσία το 2002, με τον Πληθωρισμό σε ετήσια βάση να τρέχει πάνω από το 80%, τη Λίρα να χάνει 30% της αξίας της έναντι του Δολαρίου το περασμένο έτος, και το Έλλειμα Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας να φουσκώνει κοντά στο 5% του ΑΕΠ. Αυτό «ροκανίζει» τη δημοτικότητα του Ερντογαν και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να κατατείνουν ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να τον εκθρονίσει.

Ένα κρίσιμο τεστ θα αποτελέσει το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση αυτό που, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις από τότε που ανέλαβε. Η άθλια αντίδραση του κυβερνώντος συνασπισμού στον μεγάλο σεισμό της βορειοδυτικής Τουρκίας το 1999 είχε ευρέως θεωρηθεί ως καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο του ΑΚΡ. Σε αυτό συνετέλεσε και ότι το παθιασμένα αντι-ισλαμιστικό στρατιωτικό κατεστημένο που κυβερνούσε τη χώρα από το παρασκήνιο έσπευσε να διασώσει πρώτα τους δικούς του.

Η τωρινή κυβέρνηση, αντιθέτως, κινητοποίησε ομάδες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων 3.500 στρατιωτικών, αμέσως μετά από την πρώτη δόνηση των 7.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα. Ο πάντα πραγματιστής Ερντογαν τάχιστα παραμέρισε τον ευερέθιστο εθνικισμό του για να καλωσορίσει βοήθεια από Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και του κύριου αντίπαλου της Τουρκίας, της Ελλάδας. Κήρυξε εθνικό πένθος επτά ημερών και οι φιλικές προς το ΑΚΡ αδελφότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, γνωστές ως «ταρικατ» κινητοποιούνται.

Οι σεισμοί του 1999 έπληξαν τη βιομηχανική καρδιά της Τουρκίας, σκοτώνοντας περίπου 20.000 ανθρώπους. Οι σεισμοί της Δευτέρας – όπως παρατήρησε σε ερευνητικό σημείωμα ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo με έδρα το Λονδίνο – χτύπησε μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας. «Δεν επηρεάζουν περιοχές που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες, που έχουν γίνει μια από τις σημαντικότερες πηγές ξένου συναλλάγματος για την Τουρκία», έγραψε ο Πίκολι. Αν μη τι άλλο, «μια αποτελεσματική απόκριση μπορεί ακόμη και να δυναμώσει τον ηγέτη του ΑΚΡ» και να πυροδοτήσει «ένα αίσθημα εθνικής αλληλεγγύης υπό την ηγεσία του Ερντογαν» αποφάνθηκε.

Με ένα γεμάτο 80% των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα χέρια επιχειρηματιών φίλων του Ερντογαν, οι κυβερνητικές δράσεις είναι δεδομένο πως θα τύχουν θετικής κάλυψης. Αντιπολιτευτικές βολές αυτές τις πρώτες μέρες δεν θα καλοφαίνονταν σε ένα έθνος βυθισμένο στη θλίψη. Αλλά η διάθεση του κοινού μπορεί σύντομα να αλλάξει, εν μέσω ευρύτατα διαδιδόμενων αναφορών ότι τα διασωστικά συνεργεία δεν καταφθάνουν εγκαίρως.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από κραυγές βοήθειας. Ο Μετιν Εργκουν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου, εθνικιστικού Καλού Κόμματος, περιέγραψε σκηνές από το Χαταϊ, μια από τις χειρότερα χτυπημένες επαρχίες, στα σύνορα με τη Συρία. Είπε ότι μπορούσε να ακούσει ανθρώπους να ζητούν βοήθεια κάτω από τα χαλάσματα. «Το Χαταϊ έχει γίνει πόλη φάντασμα. Παντού καταστροφή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Οι σωστικές ομάδες είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς» έγραψε στο Twitter.

Στην κωμόπολη Παζαρτζικ, επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι κάτοικοι σκάβουν στα ερείπια με τα χέρια τους για να φτάσουν στους αγαπημένους τους. Ο Μεχμετ Γκεντικ, που συμμετείχε στην προσπάθεια, είπε στο ανεξάρτητο δίκτυο Arti TV, «Έχουμε ένα χωριό με 350 σπίτια, εκ των οποίων το 90% είναι κατεστραμμένα. Οι άνθρωποι πεινάνε και διψάνε. Καλέσαμε την αστυνομία και την [κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών] AFAD αλλά κανείς δεν έχει έρθει ως τώρα. Έχουμε τουλάχιστον 30 δικούς μας παγιδευμένους κάτω από τα χαλάσματα. Η Στρατοχωροφυλακή μας είπε `βγάλτε τα πέρα μόνοι σας’».

Όπως το 1999, θα προκύψουν ερωτήματα για τους κώδικες κτιρίων και για τα πρότυπα ασφαλείας μετά από δυο δεκαετίες κυβέρνησης ΑΚΡ, σημαδεμένης από πρωτοφανή διαφθορά. Οι εργολάβοι φιλαράκια του Ερντογαν, γνωστοί ως «Συμμορία των Πέντε», έχουν βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιες συμβάσεις. Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμαλ Κιλιντσνταρογλου, που από πολλούς προβλέπεται να είναι αντίπαλος του Ερντογαν στις εκλογές, έχει υποσχεθεί ότι θα τους βάλει στη θέση τους.

Ο Ερντογαν στράφηκε στην αύξηση δαπανών για να αναζωογονήσει την οικονομία πριν τις εκλογές, με προσφορές για νωρίτερη συνταξιοδότηση σε 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, παχυλές επιδοτήσεις στην ενέργεια και υποσχέσεις για το χτίσιμο μισού εκατομμυρίου κατοικιών για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Ενέσεις ρευστότητας από φιλικά καθεστώτα του Κόλπου και φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, που βοήθησαν  στη χρηματοδότηση αυτής της κραιπάλης, μοιάζει απίθανο να μπορούν να μετριάσουν τα κολοσσιαία κόστη της τραγωδίας της Δευτέρας.

Η αυξανόμενη εχθρότητα του κόσμου στην παρουσία σχεδόν 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει οποιαδήποτε εκτροπή κεφαλαίων στην κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Συρία. Κάπου 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τους σεισμούς της Δευτέρας, σχεδόν οι μισοί στα βορειοδυτικά της χώρας όπου κυριαρχούν οι αντάρτες. Η θετική πλευρά για τους Κούρδους της Συρίας, των οποίων η βορειοδυτική περιοχή της χώρας ελάχιστα επηρεάστηκε, είναι πως τώρα είναι ακόμα πιο απίθανο να εισβάλλει ο Ερντογαν, όπως απειλούσε.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν ακριβώς πόσο επιδέξιος παραμένει ο Ερντογαν στο να μετατρέπει τις αντιξοότητες σε δικό του πλεονέκτημα, όπως έκανε μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα του 2016, το οποίο χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να τσακίσει τους αντιπάλους του. Κάποιοι λένε ότι ήδη χρησιμοποιεί την κρίση για να διχάσει την αντιπολίτευση. Αντί να ενημερώσει τον Κιλιντσνταρογλου για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστροφής, επέλεξε να καλέσει τη Μεραλ Ακσενερ, ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Καλού Κόμματος. Δεν είναι μυστικό ότι η Ακσενερ αντιτίθεται σε πιθανή υποψηφιότητα του Κιλιντσνταρογλου και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Κούρδους, η υποστήριξη των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για να νικήσει η αντιπολίτευση. Ορισμένοι την κατηγορούν ότι πίσω από τις κουρτίνες μηχανορραφεί με τον πρόεδρο. Το σημερινό (χθεσινό) τηλεφώνημα μπορεί να ενίσχυσε τις υποψίες τους. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η κλίμακα της καταστροφής της Δευτέρας ίσως είναι πέρα από το μέγεθος τους Ερντογαν.

Πηγή: https://www.al-monitor.com/originals/2023/02/how-will-turkeys-killer-earthquakes-impact-countrys-politics

Απόδοση: Παναγιώτης Τσαλουχίδης

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χτύπησε ο Εγκέλαδος ,ο αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γαίας, που τον σκότωσε η Θεά Αθηνά ρίχνοντας επάνω του το όρος Αίτνα της Σικελίας ,όπου είναι και θαμμένος κατά την Ελληνική Μυθολογία (αθάνατη ελληνική μυθολογία ) -βγήκε και ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας- ,που συχνά τον αναφέρω στα σχόλιά μου και τώρα ανέτρεψε τον όλον σχεδιασμό της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κ.Ερντογάν , ο οποίος ίσως να μη θέλει να ξαναεκλεγεί για δεύτερη 4ετία, γιατί τα προβλήματα της ανθρωπιστικής καταστροφής και της στέγασης ,διατροφής των κατοίκων των περιοχών αυτών θα είναι εξουθενωτικά και ψυχοφθόρα..
    Είναι και σε πόλεμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο τελευταίος φίλος του κ.Πούτιν ,οπότε αναγκαστικά θα μεταβληθεί σε ”ζητιάνο” της βοήθειας της πλούσιας Δύσης.
    Υ.Γ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΟΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;; ΚΑΙ
    ”εάν τε ζώμεν εάν τε θνήσκομεν του Θεού εσμέν”.

  2. Σωστά κύριε Β.Μ βάλατε το αν θέλει ,αλλά θα θέλει ο ”Σουλτάνος” να μεταβληθεί σε ζητιάνο για την επόμενη 4ετία;;;.
    ”Όποιος υπερηφανεύεται γρήγορα ταπεινώνεται ”,μαθαίναμε μικροί από τους γονείς μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα