Πώς η εισβολή των Ουκρανών πληγώνει το προφίλ του Πούτιν – Ανάλυση BBC

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου Προέδρου – Ο Πούτιν δεν μετανιώνει ποτέ για τις αποφάσεις του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συνδέσει τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας στη Ρωσία με τη λέξη Κουρσκ.

Η λέξη Κουρσκ ήταν από τις πρώτες που έγραψε ο ανταποκριτής του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, όταν ανέλαβε το πόστο του στη Μόσχα. Ήταν το 2000, όταν μετέδιδε τις πληροφορίες για τη βύθιση του υποβρυχίου «Kursk» στα παγωμένα νερά της Θάλασσας Μπάρεντς, όπου είχαν πεθάνει 118 Ρώσοι στρατιώτες.

Ο Πούτιν τότε ήταν πρόεδρος για λιγότερο από μισό χρόνο και δεχόταν σκληρή κριτική από τα ΜΜΕ της χώρας για τον χειρισμό του στην καταστροφή.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τη βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ. Και, για άλλη μια φορά, η λέξη αυτή γεμίζει τις ανταποκρίσεις του Ρόζενμπεργκ από τη Ρωσία. Αυτήν τη φορά λόγω της αιφνιδιαστικής ουκρανικής εισβολής στην περιοχή.

Τα τρία γεγονότα τα δυόμισι τελευταία χρόνια που έπληξαν τον Πούτιν

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του βρετανικού Μέσου, η Ρωσία του 2024 είναι πολύ διαφορετική από τη Ρωσία του 2000.

Αυτήν τη φορά, όπως σχολιάζει ο Ρόζενμπεργκ, στη ρωσική τηλεόραση δεν υπάρχει ίχνος κριτικής στον πρόεδρο Πούτιν για τις αποφάσεις που έλαβε. Το Κρεμλίνο είχε ένα τέταρτο του αιώνα για να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ακόμα κι έτσι, θα βλάψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία γεγονότα; Είναι μια ερώτηση που του έχει γίνει αρκετές φορές τα τελευταία δυόμισι χρόνια για τους εξής λόγους:

  • Το 2022 όταν η Ουκρανία βύθισε το πολεμικό πλοίο Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
  • Λίγους μήνες αργότερα μετά την αστραπιαία υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Ουκρανία.
  • Ξανά το 2023 κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του Βάγκνερ, όταν ένοπλοι μισθοφόροι βάδιζαν στη Μόσχα – μια άμεση πρόκληση για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως υπάρχει μία διαφορά. Η ανταρσία της Βάγκνερ τελείωσε μέσα σε μια ημέρα. Η διείσδυση της Ουκρανίας μέσα στη Ρωσία συνεχίζεται για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στη ρωσική ηγεσία και, ενδεχομένως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στην εξουσία του Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια των δυόμισι δεκαετιών στην εξουσία του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καλλιεργήσει την εικόνα του «Mr Security», του μοναδικού ανθρώπου σε αυτήν την τεράστια χώρα που είναι ικανός να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς.

Τίθεται θέμα ασφάλειας για τη Ρωσία

Η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» (δηλαδή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

Δυόμιση χρόνια μετά δεν υπάρχουν πολλά δείγματα ότι η χώρα είναι ασφαλής. Αντιθέτως, υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έχουν ενταχθεί στη Συμμαχία, οι ρωσικές πόλεις δέχονται τακτικές επιθέσεις από ουκρανικά drones και τώρα τα στρατεύματα που διοικεί το Κίεβο, καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος.

Με τις λέξεις που επιλέγει, ο Πούτιν θέλει να δείξει στους Ρώσους ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Όταν αναφέρεται στην ουκρανική εισβολή, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Αντίθετα, μίλησε για «την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή» ή «τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα». Ο ηγέτης του Κρεμλίνου χαρακτήρισε επίσης την ουκρανική επίθεση «πρόκληση».

Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος;

Μην περιμένετε να σηκώσει το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσει στο Κίεβο, γράφει ο Ρόζενμπεργκ. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι, μετά την ουκρανική επίθεση, η ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών μπαίνει σε αναμονή.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πριν την ουκρανική εισβολή είχε προγραμματιστεί κάποια μεγάλης κλίμακας διαπραγμάτευση.

Στην πραγματικότητα, αυτήν την εβδομάδα ο Πούτιν ανακοίνωσε ακριβώς ποια είναι η πρόθεσή του: «…να απωθήσει τον εχθρό από το ρωσικό έδαφος».

Ωστόσο, είναι άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις. Παρά την ανάπτυξη επιπλέον ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ, ο στρατός της χώρας δεν έχει ακόμη ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτό το τμήμα της επικράτειας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μετάνοιας για την εισβολή στην Ουκρανία. Δεν μετανιώνει ποτέ για τις αποφάσεις που πήρε.

Εάν οι δημόσιες δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση του μυαλού του, εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία πιθανή έκβαση αυτού του πολέμου: η νίκη της Ρωσίας.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/258581/pos-i-eisvoli-ton-oukranon-pligonei-to-profil-tou-poytin-analysi-bbc

Το μυστικό πίσω από το χτύπημα των Ουκρανών στο Κουρσκ – Διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Η Ουκρανία προσβλέπει σε «δίκαιες» συνομιλίες για τον πόλεμο που έχει πάρει νέα τροπή.

Η αστραπιαία επίθεση της Ουκρανίας σε διάφορες ρωσικές συνοριακές περιοχές έχει σχεδιαστεί για να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε «δίκαιες» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ένας σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών, έχει περάσει πλέον σε ένα νέο επίπεδο. Και μένει να φανεί πού θα… κάτσει η μπίλια.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», έγραψε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Μιχάιλο Ποντόλιακ, στo Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε αποδεδειγμένα, αποτελεσματικά μέσα εξαναγκασμού. Εκτός από τα οικονομικά και τα διπλωματικά… πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», είπε ο σύμβουλος του Ζελέσκι.

Ο Ποντόλιακ προχώρησε σε αυτά τα σχόλια, καθώς φαινόταν ότι η Ουκρανία είχε αποκόψει σε μεγάλο βαθμό μια σημαντική περιοχή της περιοχής Γκλουσόφσκι του Κουρσκ και τα ρωσικά στρατεύματα εκεί, αφού ανατίναξε δύο σημαντικές γέφυρες στον ποταμό Σέιμ.

964d3a4f6b329233999d934509c40e85_XL_cb91c.jpg

Πώς οι απώλειες της Ρωσίας στο Κουρσκ γίνονται… οφέλη σε άλλο μέτωπο

Καθώς η Ουκρανία φαινόταν να εδραιώνει τα κέρδη της στην περιοχή του Κουρσκ, οι δυνάμεις της Μόσχας προχωρούσαν με ταχείς ρυθμούς προς το Ποκρόβσκ, το οποίο εδώ και μήνες αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους τους.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές Αρχές κάλεσαν την Παρασκευή (16/8) τους πολίτες που ζουν στην πόλη να επιταχύνουν την εκκένωσή τους. Αξιωματούχοι του Ποκρόβσκ ανέφεραν στο Telegram ότι τα ρωσικά στρατεύματα «προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Κάθε ημέρα που περνά, υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος για να μαζέψουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα και να φύγουμε για ασφαλέστερες περιοχές».

Το Ποκρόβσκ είναι ένα από τα κύρια αμυντικά προπύργια της Ουκρανίας και βασικός κόμβος εφοδιασμού στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Η κατάληψή του θα έθετε σε κίνδυνο τις αμυντικές ικανότητες και τις οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα έφερνε τη Ρωσία πιο κοντά από ποτέ στον διακηρυγμένο στόχο της να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή.

Σε ενημέρωση την Πέμπτη, το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου (Institute for the Study of War thinktank) έγραψε: «Οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν τον σχετικά υψηλό επιθετικό τους ρυθμό στην περιφέρεια Ντονέτσκ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις προόδους στην ανατολική Ουκρανία, ακόμη και όταν η Ουκρανία πιέζει τις ρωσικές δυνάμεις εντός της περιφέρειας Κουρσκ».

Οι λεπτές ισορροπίες Μόσχας – Δύσης

Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ και τη Δύση ευρύτερα ότι βοηθούν την ουκρανική εισβολή, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας τη χρήση εξοπλισμού που προμηθεύεται από τη Δύση. Όμως, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου να χρησιμοποιεί εξοπλισμό που έχει δωρίσει το Λονδίνο σε επιχειρήσεις και εντός της Ρωσίας.

«Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, η Ουκρανία έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας, [και] αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow που προμηθεύτηκαν οι Βρετανοί εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, γεγονός που υποδηλώνει μια λεπτή πράξη ισορροπίας.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν επίσης θεωρήσει την εισβολή ως μια προστατευτική κίνηση, στην οποία είναι «σκόπιμο το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικό εξοπλισμό», δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον. Εξέφρασαν όμως ανησυχίες για επιπλοκές, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται περαιτέρω σε εχθρικό έδαφος.

kursk_c8f8b.jpg

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters ότι αν η Ουκρανία άρχιζε να καταλαμβάνει ρωσικά χωριά και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους, χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και οχήματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επεκτείνει τα όρια που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον, ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίληψη άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Πώς η Ουκρανία «ακροβατεί» μεταξύ των ορίων που θέτουν οι δυτικοί της σύμμαχοι

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι ένας από τους στόχους της τρέχουσας εισβολής της στη Ρωσία είναι να αντιμετωπίσει τα πυρά πυροβολικού και πυραύλων προς το έδαφός της και να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρονται να δείχνουν εξοπλισμό δυτικής προέλευσης -συμπεριλαμβανομένου ενός άρματος μάχης Challenger 2 βρετανικής προέλευσης- που καταστράφηκε ή αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κουρσκ, αν και το άρμα που απεικονίζεται στα πλάνα φαίνεται να είναι ένα Τ-64 σοβιετικής εποχής. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν Challengers.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε επίσης πλάνα που, όπως είπε, έδειχναν ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να καταστρέφει ένα αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα μάχης Stryker στο Κουρσκ.

Την Παρασκευή, οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι κατέστρεψαν μια ουκρανική μονάδα αναγνώρισης και σαμποτάζ στο Κουρσκ, η οποία ήταν οπλισμένη με όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο άγνωστες πηγές ασφαλείας.

«Δείγματα φορητών όπλων που κατασκευάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία κατασχέθηκαν στο σημείο εκκαθάρισης μιας ουκρανικής ομάδας σαμποτάζ κοντά στο χωριό Κρεμιάνοε στην περιοχή του Κουρσκ», ανέφερε το RIA επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες στρατεύματα που διοικεί το Κίεβο, πέρασαν τα δυτικά σύνορα της χώρας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον στρατό που ελέγχει η Μόσχα.

 

 

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις, που επιθυμούν να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία δεν είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων και ότι η Ουάσιγκτον δεν εμπλέκεται.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει κυρίως αναδιατάξει παράτυπες μονάδες στην υποτονική της αντίδραση.

Πλάνα που εντοπίστηκαν με γεωεντοπισμό από το ISW τοποθετούν τα ουκρανικά στρατεύματα σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τα διεθνή σύνορα στο Κουρσκ. Αν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι έχει εκκαθαρίσει ορισμένους οικισμούς από τις δυνάμεις του Κιέβου, Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers έδειξαν ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου πολλά ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναγνώρισαν διάφορες μονάδες με περισσότερους από 100 πρόσφατα αιχμαλώτους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, γεγονός που υποδηλώνει ένα μείγμα τακτικών και παράτυπων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Τσετσενίας.

Οι μάχες φάνηκε επίσης να συνεχίζονται σε ένα συνοριακό πέρασμα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ -μια δεύτερη γραμμή της προέλασης του Κιέβου- με αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την κατάσταση των μαχών.

Ενώ η ουκρανική επίθεση αποκάλυψε αδυναμίες στην άμυνα της Ρωσίας και άλλαξε τη δημόσια αφήγηση της σύγκρουσης, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό που χαρακτήρισαν ως ουκρανική «τρομοκρατική εισβολή» δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Η Ρωσία προελαύνει για το μεγαλύτερο μέρος του έτους στον βασικό ανατολικό τομέα της μετωπικής γραμμής των 1.000 χιλιομέτρων (620 μιλίων) και έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/258557/to-mystiko-piso-apo-to-xtypima-ton-oukranon-sto-koursk-diapragmatefsi-me-ton-poytin

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα