Πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
9/02/2023, 06:30

Τρία 24ωρα πριν από τη μεγάλη εκλογική μάχη για ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζουν τα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων – Μεγαλώνουν οι λίστες υποστηρικτών των δυο ανεξάρτητων μονομάχων – Ποιοι τα πλαισιώνουν

Η πρώτη Κυριακή των εκλογών έδειξε ότι ουσιαστικό ρόλο έπαιξαν οι προσωπικότητες των υποψηφίων ενώ υπήρξε αποδέσμευση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων από τις παραδοσιακές επιλογές των κομμάτων.

Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα σημαντική είναι για τους δύο ανεξάρτητους μονομάχους η στήριξη τους από όλο και περισσότερα πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες προερχόμενες από αυτούς τους χώρους.

Από το πρωί κιόλας της Δευτέρας Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης άρχισαν συναντήσεις ώστε να πείσουν όσον το δυνατόν περισσότερους να τους ακολουθήσουν και να τους στηρίξουν.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης το σκηνικό άρχισε σιγά- σιγά να ξεδιαλύνεται και τα στρατόπεδα να διαμορφώνονται.

Μεγαλώνει η λίστα Μαυρογιάννη

Αν και δεν προέρχεται από τις τάξεις της αριστεράς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε ως μοναδικό στήριγμα του στον πρώτο γύρο το ΑΚΕΛ. Κατάφερε ωστόσο να εξασφαλίσει ψήφους από απλούς πολίτες διαφορετικών παρατάξεων και ως εκ τούτου αναμφισβήτητα ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές την περασμένη Κυριακή.

Πλέον η λίστα των υποστηρικτών του μεγαλώνει. Μέχρι αυτή τη στιγμή στο πλευρό του, πέραν από το ΑΚΕΛ, τα κόμματα που τάσσονται είναι:

  • η Αμμόχωστος – Για την Κύπρο που στον πρώτο γύρο στήριξε Αχιλλέα Δημητριάδη.
  • το Νέο Κύμα, του οποίου επικεφαλής του είναι ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ένας εκ των 14 υποψηφίων που πήρε ποσοστό 1,59%.
  • H Πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης»

Δίπλα του και οι δύο εκ των αποχωρησάντων από τους υποψηφίους Χριστόδουλος Πρωτόπαπας και Μάριος Ηλιάδης.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι οι ανοικτές αντιγνωμίες που έφεραν εντός των κομμάτων. Αν και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κράτησε αποστάσεις τον πρώτο γύρο, χωρίς να υποστηρίζει κάποιο υποψήφιο, βουλευτές και μέλη του πήραν τις δικές τους θέσεις.

Έτσι στη λίστα Μαυρογιάννη από την αρχή τάχθηκαν τόσο η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου όσο και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Έφη Ξάνθου.

Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο ήρθε στον Δημοκρατικό Συναγερμό μετά την ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Έπειτα από εντάσεις, φωνές και διαφωνίες το κόμμα αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αρκετά στελέχη του κόμματος αποφάσισαν ότι η ψήφος τους δεν είναι μυστική.

Πριν ακόμη χωνέψουν στην Πινδάρου τη μη παρουσία Αβέρωφ στον δεύτερο γύρο, ο Δήμαρχος Πάφου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε στήριξη σε Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε αυτό το μονοπάτι οδεύει και η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη Κληρίδου, η οποία δήλωσε στο κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου τη στήριξη Μαυρογιάννη. Μάλιστα, σε δηλώσεις της την Τετάρτη στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ανέφερε ότι η στήριξη Μαυρογιάννη που θα έφερνε τη συμπόρευση με ΑΚΕΛ, ίσως ήταν η συγκυρία για «να μας δώσει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτή την πόλωση που μας πληγώνει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς».

Δήλωση στήριξης Μαυρογιάννη μέσω τηλεοράσεως έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου. Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο Omega και την εκπομπή «Αιχμές» δήλωσε ότι γι’ αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αποτελεί επιλογή.

Τη δική του υπέρβαση θα κάνει και ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου έστειλε το μήνυμα «όχι στον αποστάτη».

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν και τάχθηκε υπέρ της κατά συνείδηση ψήφου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως ο ίδιος προσωπικά θα υποστηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εξάλλου η ομιλία του κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αβέρωφ στη Λευκωσία ήταν άκρως επικριτική προς τον Χριστοδουλίδη και της λογοκλοπής σημείων δικής του παλαιότερης προεκλογικής ομιλίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι έχει άποψη για το ποιο θα ψηφίσει, δε θα το πει ανοικτά αλλά ξεκαθάρισε ότι δε θα επικροτήσει την αποστασία.

«Στρατόπεδο» Χριστοδουλίδη

Από τις πρώτες κιόλας δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδειχνε ότι θα περνούσε σίγουρα στον δεύτερο γύρο και μάλιστα κόβοντας πρώτος το νήμα. Κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Αν και ανεξάρτητος σίγουρα το προεκλογικό μονοπάτι όσο και στις κάλπες δεν ήταν μόνος. Νωρίς στο πλευρό του τάχθηκαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύης, ΔΗΠΑ και «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών».

Ανοικτή στήριξη από τον πρώτο γύρο είχε και από τον βουλευτή των Οικολόγο Σταύρο Παπαδούρη.

Στήριξη στο Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών.

Στην τελική μονομαχία η λίστα του ενισχύεται και από τους άλλοτε συνοδοιπόρους του στον Συναγερμό. Κατά συνείδηση ψήφο στον Νίκο Χριστοδουλίδη θα δώσουν ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης και οι απερχόμενοι Υπουργοί Παιδείας και Γεωργίας Πρόδρομος Προδρόμου και Κώστας Καδής, αντίστοιχα. Στο πλευρό του και ο πρώην Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριος Καδής, δεν είναι μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού, και απείχε από την προεκλογική δραστηριότητα στήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Θα κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους

Στον Συναγερμό ωστόσο είναι κι αυτοί που έχοντας ως φυλακτό την απόφαση του κόμματος θα κρατήσουν μυστική τη ψήφο τους.

Σε αυτούς είναι και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι έχει αποφασίσει ποιο θα ψηφίσει αλλά δεν επιθυμεί να το δηλώσει.

Την ίδια στάση κράτησε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στο «ΣΠΟΡ FM 95.0», ανέφερε ότι δε θα ρίξει λευκό αλλά θα κρατήσει μυστική τη ψήφο του.

Κλειστά τα χαρτιά του κράτησε και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σήμερα ο Δημητριάδης

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 2.04%, από το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε κιόλας ότι το πρωί της Πέμπτης θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ποιον από τους δύο θα στηρίξει.

Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε και με τους δύο στους οποίους είχε παραθέσει τα 12 ζητήματα που είχε θέσει ως προτεραιότητα για να πάρει γραπτώς τις τοποθετήσεις τους.

Έστειλε επιστολές το ΕΛΑΜ και ανακοινώνουν σήμερα ή αύριο

Άκρως ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα το Εθνικό Λαϊκό κόμμα καθώς κατατάχθηκε εκ νέου ως τέταρτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 6.04%

Στόχος, όπως είχε αναφέρει ο υποψήφιος και Πρόεδρος του Χρίστος Χρίστου, ήταν να καταλάβουν έναν ποσοστό ώστε να μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην επόμενη διακυβέρνηση. Και έτσι προσπαθούν να πράξουν. Αφού ετοίμασαν ερωτηματολόγια τα απέστειλαν την Τρίτη στους δύο υποψηφίους. Οι απαντήσεις από τα δύο επιτελεία θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θα συζητηθούν και θα παρθεί η τελική απόφαση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί είτε σήμερα Πέμπτη, είτε αύριο Παρασκευή.

«Κατά βούληση» οι Οικολόγοι 

Κατά βούληση προχωρά το Κίνημα Οικολόγων. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης βρέθηκαν επί τάπητος των μελών του Κινήματος στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που διεξήχθη στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Κανένας εκ των δύο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 60%.

Ψηφίζει κανέναν ο Κολοκασίδης

Στον «στίβο» του πρώτου γύρου κατέβηκε και ο Γιώργος Κολοκασίδης ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό του 1,33%.

Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωσε την απόφαση του λέγοντας ότι δε θα στηρίξει ούτε Χριστοδουλίδη, ούτε Μαυρογιάννη, κάνοντας λόγο για σεβασμό στους πολίτες και τις συλλογικότητες που τον εμπιστεύθηκαν και τον στήριξαν.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα