Πότε οι ελληνικές αρχές μπορούν να παίρνουν στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες για συναλλαγές

- Advertisement -
ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Μόνο για τις αναφορές ύποπτων συναλλαγών μπορούν οι ελληνικές αρχές να παίρνουν στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες.

Οπως προκύπτει από την απάντηση της προέδρου της Αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, Αννας Ζαΐρη, η περαιτέρω έρευνα εφόσον έχει προηγηθεί έρευνα ύποπτης συναλλαγής γίνεται μέσω των δικαστικών αρχών.

Η πρόεδρος της Αρχής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή εξήγησε πότε και πως η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων ελβετικών αρχών ώστε να αποκαλυφθεί η νομιμότητα του πλούτου που βρίσκεται στις ελβετικές τράπεζες.

Αναλυτικά, η απάντηση έχει ως εξής:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας ενημερώνουμε ότι η σύμφωνα με την παρ.1 περ. ε’ του άρθρου 7Α του ν.3691/2008 όπως ισχύει, η Α’ Μονάδα (Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών- ΜΧΠ/FIU), συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες του Egmont Group. Στο εν λόγω δίκτυο συμμετέχουν 156 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία.

Η ελβετική ΜΧΠ (MROS) λαμβάνει και αναλύει τις αναφορές ύποπτων συναλλαγών (STR) που αποστέλλονται από τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε περίπτωση που υπάρχει συμμετοχή/εμπλοκή ελληνικού φυσικού ή νομικού προσώπου δύναται να αποστέλλει ερώτημα για παροχή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με την οικονομική κατάσταση ή την ύπαρξη ποινικών διώξεων στην χώρα μας.

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι στα ερωτήματα της Ά Μονάδας για παροχή πληροφοριών προς την MROS, υπάρχει το εξής θεσμικό πρόβλημα: η MROS έχει την αρμοδιότητα/εξουσία να απευθύνει ερώτημα για παροχή πληροφοριών μόνο σε ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που προηγουμένως έχει υποβάλει στην MROS αναφορά ύποπτης συναλλαγής και μόνο για πληροφορίες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αναφορά.

Εφόσον κρίνεται αναγκαία, η περαιτέρω έρευνα γίνεται μόνον μέσω των δικαστικών αρχών κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής. Το εν λόγω ζήτημα σε συνδυασμό με τον πλημμελή έλεγχο του πραγματικού δικαιούχου έχει καταγράφει και από την FATF κατά την αξιολόγηση της Ελβετίας τον Δεκέμβριο του 2016

(http://www.fatf-gafi.ore/media/fatf/content/images/mer-switzprlnnd-2016.pdf

iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι δυσκολιες για αντληση στοιχειων υποπτων συναλλαγων απο την Ελβετια-τη Χωρα του Παγκοσμιου θησαυροφυλακιου- ηταν, ειναι και θα ειναι δεδομενες και γνωστες . Ποσες Ελληνικες κυβερνησεις ομως ”εφαγε” η περιφημη Λιστα Λαγκαρντ απο αγνοια ,η, περισσο λαικισμο των πολιτικων προς τον μονιμως ανενημερωτο και περιοριζομενο σε συνθηματα Ελληνα πολιτη;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα