Πόσο σοβαρές είναι οι συνομιλίες Ελλάδας- Χαλίφα Χαφτάρ για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων; Τούρκικο δημοσίευμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αύγουστος 12, 2020. 22:24

Αναφορές των ΜΜΕ αμφισβήτησαν τη σοβαρότητα των συνομιλιών που η παράνομη πολιτοφυλακή στη Λιβύη, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε με την ελληνική πλευρά,  προκειμένου να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα υπό το φως της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, σχετικά με το project εξερεύνησης ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα “Arabi 21”, ο  Αμπντέλ Χαντί αλ Ηαουάιτζ [Abdel-Hadi Al-Hawaij], Υπουργός Εξωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, δήλωσε ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί συνομιλίες με την Αθήνα πριν από ένα μήνα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των συνόρων, μεταξύ των άλλων θεμάτων.

Ο αλ Ηαουάιτζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας – παρά τους φόβους ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα της Λιβύης και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο δυσφήμισης της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Το μέλος του κρατικού συμβουλίου της Τρίπολης,  ο Ιμπραήμ Σαχάντ, δήλωσε:

«Αυτή η κυβέρνηση (στο Τομπρούκ)  που θα συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια μη διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα.

Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία (των μερών της Λιβύης)  και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν επιτρέπεται νομικά να προβαίνει σε συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν θα έχει διεθνή αξία και κανείς δεν θα την αναγνωρίσει».

Σε συνέντευξή του στην  αραβική εφημερίδα, ο Σαχάντ δήλωσε ότι το βήμα αυτό έγινε  με «μια σύσταση και πρόταση από την Αίγυπτο, προκειμένου να διαταράξει τη  συμφωνία Τρίπολης- Άγκυρας αφενός, και να υποστηρίξει τη συμφωνία Καΐρου-Αθηνών από την άλλη πλευρά, αν και οι δύο αραβικές χώρες θα χάσουν λόγω της τελευταίας».

Ωστόσο, το μέλος του κοινοβουλίου του «Τομπρούκ» στην ανατολική Λιβύη,  ο Τζιμπρίλ Γουαχίντα, ανέφερε ότι «πρέπει να περιμένουν όλοι τις δυνατότητες από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, προκειμένου να ανατραπεί το σχέδιο Κατάρ-Τουρκίας-Αδελφότητας στη Λιβύη, ακόμη και μέσω στρατιωτικής συνεργασίας στο μέγιστο βαθμό με φιλικές χώρες, ιδιαίτερα με έναν σύμμαχο, όπως είναι η σύναψη θαλάσσιων και άλλων συμφωνιών με εκείνους με τους οποίους τα συμφέροντά μας είναι συμβατά».

Ο Γουαχίντα πρόσθεσε, «Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει τρόπος κατανόησης με εκείνους που εκπροσωπούν την de facto αρχή στην Τρίπολη (υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ),  εκτός από την επιστροφή  στην κατάσταση πριν από την άμεση επέμβαση από την Τουρκία, την απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων και μια συμφωνία για μια δίκαιη κατανομή του πλούτου μεταξύ των Λιβύων και λογοδοσία για τους διεφθαρμένους».

Ο ίδιος δεν αναφέρει  ότι η εξουσία του Χαφτάρ είναι παράνομη,  καθώς και την  απόπειρα του να καταλάβει την εξουσία με τη βία, προσθέτει ο συντάκτης του τούρκικου δημοσιεύματος.

Με τη σειρά του, ο Λίβυος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής,  Μουχάμετ  Μπογιασίρ [Muhammad Boyasir], απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπογράψει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου  του Τομπρούκ, Ακίλα Σαλέχ, μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς γνωρίζει, μέσω της μελέτης των εμπειρογνωμόνων της Λιβύης, ότι η τουρκική-λιβυκή συμφωνία είναι επωφελής για το λιβυκό κράτος και διατηρεί τα θαλάσσια δικαιώματά του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσο για τον Αιγύπτιο ακαδημαϊκό και καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο τουρκικό πανεπιστήμιο “Sakarya”,  Χαΐρι Ομάρ ( σημ. Khairy Omar- προφανώς αυτοεξόριστος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου), τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει είναι «απλώς πολιτικές διαφορές που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης  και της Τουρκίας, και αυτό το βήμα ή αυτές οι δηλώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα ούτε καν να αποτελέσουν αξιόπιστη νομική κατάσταση».

Επειδή δεν υπάρχει διεθνώς κυβέρνηση που να αναγνωρίζει την κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, ακόμη και η Αίγυπτος δεν την αναγνωρίζει, πρόσθεσε, όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Turk Press.co

The Hellenic Information Team

Βαλκανικό Περισκόπιο.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα