Πόλεμος NAVTEX – Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ζώνες ευθύνης στο Αιγαίο

24/2/17 | 0 | 0 | 522 εμφανίσεις

Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με τον ίδιο προκλητικό τρόπο που κινείται πολιτικά εδώ εβδομάδες αφού έφτασε να αμφισβητεί την ύπαρξη ζωνών ευθύνης στο Αιγαίο.

 Με νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) που εξέδωσε απορρίπτει αντίστοιχη ελληνική, υποστηρίζοντας ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης, εξέδωσε η Τουρκία.

Την Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.
Η οδηγία αυτή είχε εκδοθεί σε απάντηση της τουρκικής ΝAVTEX με αριθμό 244/17, με την οποία ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε ενημερωτική οδηγία (NAVTEX 244/17), με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η ίδια τουρκική υπηρεσία επανήλθε, μετά την ελληνική αντίδραση, με νεότερη ενημερωτική οδηγία (ΝAVTEX 248/17). «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπόψη τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των ναυτιλομένων».
Στο πλαίσιο αυτό  η Άγκυρα έστειλε χθες το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Τσεσμέ στο βόρειο Αιγαίο, μεταξύ της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.
Νίκος Ελευθέρογλου 
(Φωτ.: ert.gr)

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    28/9/20 | (0 σχόλια)
    ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Το καράβι προσπερνάει αδιάφορα τη γιγαντοαφίσα για την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας με τους τοξότες που στοχεύουν τον εχθρό. Από το υποκατάστημα της κόλασης ξαναγυρνάμε στη μητρική εταιρεία. Η επιγραφή στον Άγιο Νικόλαο καλεί στο λιμάνι ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας