Πόλεμος NAVTEX – Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ζώνες ευθύνης στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με τον ίδιο προκλητικό τρόπο που κινείται πολιτικά εδώ εβδομάδες αφού έφτασε να αμφισβητεί την ύπαρξη ζωνών ευθύνης στο Αιγαίο.

 Με νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) που εξέδωσε απορρίπτει αντίστοιχη ελληνική, υποστηρίζοντας ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης, εξέδωσε η Τουρκία.

Την Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.
Η οδηγία αυτή είχε εκδοθεί σε απάντηση της τουρκικής ΝAVTEX με αριθμό 244/17, με την οποία ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε ενημερωτική οδηγία (NAVTEX 244/17), με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η ίδια τουρκική υπηρεσία επανήλθε, μετά την ελληνική αντίδραση, με νεότερη ενημερωτική οδηγία (ΝAVTEX 248/17). «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπόψη τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των ναυτιλομένων».
Στο πλαίσιο αυτό  η Άγκυρα έστειλε χθες το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Τσεσμέ στο βόρειο Αιγαίο, μεταξύ της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.
Νίκος Ελευθέρογλου 
(Φωτ.: ert.gr)
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα