Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί το νοσοκομείο Αλ Σίφα ήταν τόσο σημαντικό – Οι εικόνες καταστροφής και τα υπόγεια της Χαμάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο – Από τις σκληρές μάχες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, το άδειασμα των ΗΠΑ και η διεθνής κατακραυγή.

Σε πεδίο αντιμαχόμενων πλευρών ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ έχει μετατραπεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα όπου εκατοντάδες ασθενείς βρήκαν καταφύγιο και περίθαλψη ωστόσο βιώνουν ένα πρωτοφανές σκηνικό βίας που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής και ύστερα από διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο. Την ίδια ώρα, Sky News και Al Jazeera επιχειρούν να καταδείξουν τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Δείτε βίντεο, εικόνες μέσα από το νοσοκομείο:

Η ιστορία του Αλ Σίφα

Η σημασία του νοσοκομείου al-Shifa είναι πέραν της ιατρικής. Το ιστορικό ιατρικό συγκρότημα, του οποίου το όνομα μεταφράζεται ως “Σπίτι της Θεραπείας”, έχει περιγραφεί ως η καρδιά της Γάζας. Βρίσκεται εκεί από την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στην Παλαιστίνη και έγινε νοσοκομείο το 1946, αφού αρχικά στέγαζε στρατώνες του βρετανικού στρατού. Έχει επιβιώσει από αρκετούς πολέμους και πολλά χρόνια ισραηλινής κατοχής.

al-shifa-1
Το κτηριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Από τότε που άρχισαν οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το νοσοκομείο al-Shifa στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις ειδήσεις.

Το al-Shifa θεωρείται νευραλγικό κέντρο για τα διοικητικά όργανα της κυβέρνησης της Γάζας, της Χαμάς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έχουν δώσει συνεντεύξεις Τύπου ανάμεσα στα πτώματα εκεί, και το υπουργείο ΜΜΕ της κυβέρνησης έχει λειτουργήσει από το νοσοκομείο.

Το Αλ-Σίφα διατηρούσε τη σύνδεσή της με το διαδίκτυο σε περιόδους που η υπόλοιπη Γάζα ήταν αποκομμένη από το Ισραήλ, οπότε ήταν επίσης ένα hot spot για τους δημοσιογράφους, ορισμένοι από τους οποίους είναι παγιδευμένοι εκεί τώρα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου και οι γιατροί και το προσωπικό του παρέχουν συνεχείς ενημερώσεις όποτε είναι δυνατόν, απορρίπτοντας συχνά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς – όπως αυτόν της Τετάρτης ότι επέτρεψε την είσοδο βοήθειας στο νοσοκομείο.

 

Στο tweet του Ισραηλινού Στρατού ωστόσο αναφέρεται: «Η ακριβής και στοχευμένη επιχείρηση των IDF κατά της Χαμάς στο νοσοκομείο Shifa συνεχίζεται ακόμη. Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι οι θερμοκοιτίδες, οι παιδικές τροφές και οι ιατρικές προμήθειες, που παρείχαν οι IDF, έφτασαν με επιτυχία στο νοσοκομείο. Η ιατρική μας ομάδα και οι αραβόφωνοι στρατιώτες μας βρίσκονται επί τόπου για να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες αυτές θα φτάσουν σε όσους τις έχουν ανάγκη».

Οι Ισραηλινοί ωστόσο όπως έχουν επισημάνει κατηγορούν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως ορμητήριο. «Αντί να θεραπεύει τους ασθενείς, η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για τρομοκρατία. Αυτή η αρρωστημένη εκμετάλλευση του λαού της Γάζας πρέπει να σταματήσει. Οι IDF διεξάγουν χερσαία επιχείρηση στη Γάζα για να νικήσουν τη Χαμάς και να σώσουν τους ομήρους μας. Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, όχι με τους πολίτες στη Γάζα», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί, με περισσότερους από 11.500 Παλαιστίνιους, σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά, να έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στο νοσοκομείο εκτυλίσσονται σκληρές σκηνές, καθώς όπως μεταδίδει το Al Jazeera ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν επί μέρες όποιον προσπαθεί να μετακινηθεί από το ένα ιατρικό κτίριο στο άλλο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, υπήρχαν περίπου 40-50.000 Ισραηλινοί στρατιώτες στη βόρεια Γάζα, με τα μέλη του IDF να έχουν πάει στην κορυφή του νοσοκομείου και να κατεβαίνουν προς τα κάτω.

lcimg-2bc71a5d-d71c-4ad1-99ba-6a26c817b746
lcimg-597389d4-c89c-48b1-a368-36d632473f28
lcimg-a96639e9-4176-429d-86d1-73f96008711c
lcimg-cd4000e5-d520-4a2b-8355-8909777bedb7
Φωτογραφίες που δημοσιεύσε η Χαμάς και απεικονίζουν σκηνές καταστροφής μέσα στο νοσοκομείο μετά από επίθεση των Ισραηλινών όπως υποστηρίζουν

Για ορισμένους Παλαιστίνιους όπως γράφει το Al Jazeera, το νοσοκομείο έχει γίνει σύμβολο δύναμης και αντίστασης σε μια στρατιωτικά ισχυρότερη δύναμη που δείχνει ελάχιστη αυτοσυγκράτηση. Οι εικόνες των σκοτωμένων μωρών και των ακρωτηριασμένων παιδιών που έχουν μεταδοθεί από το εσωτερικό του νοσοκομείου στον κόσμο έχουν εμπνεύσει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

Έτσι, Ισραήλ και Χαμάς παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα
 πάνω σε ένα κατεστραμμένο τοπίο. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) διατείνεται ότι το νοσοκομείο αποτελεί ορμητήριο της Χαμάς καθώς στις εγκαταστάσεις του εντοπίστηκε αποθήκη πυρομαχικών της ισλαμιστικής οργάνωσης με γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλος οπλισμός.

Το Ισραήλ θέλει να διαλύσει τον κόμβο που έχει γίνει το al-Shifa και να καταλάβει αυτό που έχει πει ότι θεωρεί ως το προπύργιο των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Το τι θα συμβεί στο νοσοκομείο θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στο μέλλον των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και τη δυνατότητα να επιτραπεί η απεγνωσμένα αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια και τα καύσιμα στη Γάζα.

Το άδειασμα από τις ΗΠΑ

Τη στιγμή, πάντως, που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτρέπει το Ισραήλ για προστασία του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ο υποναύαρχος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι έχει πει ότι καταβάλλουν εδώ και μέρες προσπάθεια για την ασφαλή απομάκρυνση ασθενών.

Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι Ισραηλινοί για τις επιχειρήσεις στο νοσοκομείο

«Πραγματοποιήσαμε μία στοχευμένη επιχείρηση» τόνιζαν νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις όσον αφορά στα χτυπήματα γύρω από το νοσοκομείο, με τη Χαμάς να έχει παρουσιάσει εικόνες καταστροφής επιχειρώντας να δείξει τη βιαιότητα των Ισραηλινών.

Πάντως, υψηλόβαθμός αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού επέμεινε ότι καμία μάχη δεν έλαβε χώρα μέσα στο νοσοκομείο αλλά σε μία τεράστια έκταση γύρω από αυτό. Σε αναλύσεις τους, τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις τελευταίες κινήσεις της Χαμάς αναφορικά με το Αλ Σίφα.

Η Χαμάς έχει πολεμήσει πιο σκληρά για την Αλ Σίφα από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της Γάζας, συμπληρώνει δε το δίκτυο, γράφοντας μάλιστα ότι το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι ένοπλοι της οργάνωσης φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να υπερασπιστούν εκεί. Ωστόσο, επισημαίνεται, δεν φαίνεται να έχουν αναφερθεί πυροβολισμοί μέσα στο νοσοκομείο.

Οι στόχοι του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει να αναλάβει στο μέλλον την ασφάλεια της Γάζας. Έχει έρθει σε αντίθεση με τον κύριο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο σημείο αυτό, καθώς η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Φαίνεται όμως ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα για την “καταστροφή” της Χαμάς, οπότε η χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να επεκταθεί για να συμβεί αυτό. Η κατάληψη του κύριου νοσοκομείου της πόλης θα ήταν απαραίτητη σε αυτό το σενάριο.

Αλλά ακριβώς όπως το al-Shifa έχει αποκτήσει νέο νόημα μεταξύ των Παλαιστινίων και όσων το παρακολουθούν από όλο τον κόσμο, το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο έχει γίνει υψίστης σημασίας για το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός πέρασε τις τελευταίες ημέρες σφίγγοντας σταδιακά τον κλοιό του γύρω από το νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσής του στη βόρεια Γάζα, μπήκε και περικύκλωσε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας με στρατιώτες, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με την υποστήριξη ελεύθερων σκοπευτών. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν πλέον εισέλθει στο νοσοκομείο και έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές σε διάφορα τμήματα. Έστησαν ηλεκτρονικά σημεία ελέγχου σε πολλές πόρτες των κύριων κτιρίων. Τα τανκς τους βρέθηκαν στην αυλή.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου”

    Η αμερικανική αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο! Θεωρούν αυτονόητο οι Γιάνκηδες ότι μπορούν και πρέπει αυτοί να αποφασίζουν για όλους και για όλα. Άραγε, ο ισραηλινός στρατός τούς ζήτησε ποτέ «το πράσινο φως », για να κάμει ο,τιδήποτε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα