Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αεροπορική βάση της Κριμαίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

BBC

Οι δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν μεγάλες ζημιές και έναν αριθμό κατεστραμμένων ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Κριμαίας μετά τις εκρήξεις, εκεί, αυτήν την εβδομάδα.

Η βάση Saky στα δυτικά της Ρωσικής Κριμαίας συγκλονίστηκε από μια σειρά εκρήξεων την Τρίτη. Σκοτώθηκε ένα άτομο.

Οι διάδρομοι της βάσης φαίνονται άθικτοι, αλλά τουλάχιστον οκτώ αεροσκάφη φαίνονται κατεστραμμένα με αρκετούς κρατήρες ορατούς.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη – αλλά αυτά τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα στοχευμένης επίθεσης.

Καταρρίπτεται, επίσης, η άρνηση της Ρωσίας ότι κάποιο από τα αεροσκάφη της υπέστη ζημιά.

Οι εικόνες, από τα εργαστήρια Planet Labs που εδρεύουν στις ΗΠΑ, δείχνουν μεγάλες περιοχές καμένης γης που έχουν απομείνει από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν.

Τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της βάσης όπου ένας μεγάλος αριθμός αεροπλάνων ήταν σταθευμένα στο ύπαιθρο – μακριά από το κάλυμμα των υποστέγων.


Πριν και μετά τις δορυφορικές εικόνες
Δύο τύποι μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Su-24M, έχουν υποστεί ζημιές από εκρήξεις, μαζί με δύο κτίρια κοντά.

Το πώς καταστράφηκε η βάση ή από τι, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο William Alberque, από την αμυντική δεξαμενή σκέψης IISS, είπε στο BBC ότι δύο κτίρια μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή αποθήκευση όπλων και θα είχαν στοχευθεί ώστε να υπάρξουν μεγάλες απώλειες στα μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα κοντά.

Ο διάδρομος της βάσης και οι μόνιμοι χώροι αποθήκευσης όπλων που βρίσκονται πιο μακριά από τα αεροπλάνα, φαίνονται ανέγγιχτοι.

Ο κ. Alberque λέει ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς, αλλά η Ουκρανία δεν έχει το είδος των πυραύλων που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει αυτού του είδους την επίθεση.

Εάν η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για το συμβάν, υποθέτει ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι S-300, που συνήθως χρησμοποιούνται για επιθέσεις εδάφους-αέρος, ή πύραυλοι Neptune κατά πλοίων.
Αλλά η Louise Jones, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στο McKenzie Intelligence, λέει ότι οι δορυφορικές εικόνες δεν είναι αρκετά πειστικές.
Εάν χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι πύραυλοι, η κα Τζόουνς λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αστόχησαν σε πιθανούς στόχους.
«Το να είμαστε τόσο ακριβείς σε αυτό το βεληνεκές με, πιθανώς, ένα πειραματικό πυρομαχικό είναι απίθανο», υποστηρίζει.

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν μια επιχείρηση δολιοφθοράς από ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ή παραστρατιωτικές ομάδες. Η κα Jones λέει ότι αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά και πάλι εξαιρετικά απίθανο.

Μια τρίτη επιλογή, προσθέτει, είναι ότι οι εκρήξεις ήταν ατύχημα – που προκλήθηκε από διαρροή καυσίμου ή έκρηξη πυρομαχικών σε ένα από τα δύο υπόστεγα αποθήκευσης.

Η Ρωσία κατηγόρησε για τις εκρήξεις βασιζόμενη σ αυτή την τελευταία επιλογή και είπε ότι οι κανόνες πυρασφάλειας παραβιάζονται στη βάση.
Οι εικόνες πριν και μετά από το Planet Labs, το οποίο παρακολουθεί εκατοντάδες δορυφορικές ροές πάνω από την Ουκρανία, είναι η πρώτη ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι η βάση μπορεί να έχει υποστεί ζημιά. Μέχρι τώρα, οι λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση των επιπτώσεων των εκρήξεων ήταν σπάνιες.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και ο υπουργός Άμυνάς της είπε ότι μπορεί να ευθύνονται οι απρόσεκτοι Ρώσοι στρατιώτες.

«Νομίζω ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σε αυτήν την αεροπορική βάση κατέστρεψαν τον πολύ, απλά, γνωστό κανόνα τους: μην καπνίζετε σε επικίνδυνα μέρη», είπε ο Oleksiy Reznikov. “Αυτό είναι.”

Ωστόσο, η αεροπορία της Ουκρανίας είπε ότι περίπου δώδεκα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστράφηκαν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, υποστήριξε ότι το γεγονός πως υπήρξαν δύο ξεχωριστές εκρήξεις υποδηλώνει επίθεση και όχι ατύχημα. Υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα της Ουκρανίας να στοχεύει την Κριμαία.

«Είναι απολύτως θεμιτό για την Ουκρανία να αναλάβει θανατηφόρα βία, αν χρειαστεί… προκειμένου να ανακτήσει όχι μόνο το έδαφός της, αλλά και να απωθήσει τον εισβολέα της», είπε στο BBC.

Οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία εντός της Κριμαίας θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση του πολέμου. Η Ρωσία εξέδωσε μια προειδοποίηση τον περασμένο μήνα όταν ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε ότι «θα αναμένουμε την Ημέρα της Κρίσης» εάν η Ουκρανία στοχοποιήσει την Κριμαία.

Η Κριμαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της Ουκρανίας – αλλά η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Πολλοί Ουκρανοί βλέπουν αυτό ως την έναρξη του πολέμου τους με τη Ρωσία.

Χάρτης της Κριμαίας
Μετά τις εκρήξεις της Τρίτης, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky αφιέρωσε τη νυχτερινή του ομιλία στην Κριμαία και είπε ότι ότι η Ουκρανία πρέπει να ανακαταλάβει τη χερσόνησο πριν τελειώσει ο πόλεμος.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο του 2014, αφού η περιοχή – η οποία έχει ρωσόφωνη πλειοψηφία – ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που η παγκόσμια κοινότητα θεωρεί παράνομο.

Η ψηφοφορία οργανώθηκε εσπευσμένα αφού ρωσικά στρατεύματα χωρίς διακριτικά πήραν τον έλεγχο πολλών στρατηγικών τοποθεσιών γύρω από τη χερσόνησο.

Η προσάρτηση της Ρωσίας ήρθε μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου της Ουκρανίας μετά από μήνες φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.

Στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους – οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας – η Μόσχα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας την Κριμαία ως εφαλτήριο για να μετακινήσει τα ρωσικά στρατεύματα βαθύτερα μέσα στην Ουκρανία.

Από τους Joshua Cheetham, Francesca Gillett & Erwan Rivault
BBC News

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα