Πως το ΕΑΜ και το ΚΚΕ πήγαν να φέρουν πίσω τους Τσάμηδες στην Ήπειρο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο Σταύρου Γ. Ντάγιου, με τίτλο « ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ – ΕΝΒΕΡ ΧΟΝΤΖΑ. Συνεργασία και μυστικές συμφωνίες του Κ.Κ.Ε με την Αλβανία 1943-1974», το οποίο έχει ενδιαφέρον λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ με την αλβανική κυβέρνηση, με σκοπό την επιστροφή των σφαγέων και συνεργατών των Γερμανών στην ελληνική γη.

Οι Τσάμηδες καταδικάστηκαν από το σύνολο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως δωσίλογοι και συνεργάτες των Ιταλών και των Γερμανών.Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, ψηφίστηκε ειδική ποινική νομοθεσία για την τιμωρία όσων συνεργάστηκαν με Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. 

Τον Μάιο του 1945, το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων τεκμηρίωσε εκατοντάδες δολοφονίες Ελλήνων, απαγωγές και εξαφανίσεις προσώπων, βιασμούς γυναικών, χιλιάδες πυρπολήσεις κατοικιών και λεηλασίες χωριών, ύστερα από έρευνα των Υπηρεσιών Ασφαλείας της περιοχής και υποβολή μηνύσεων από ιδιώτες.

Μετά την απώθηση των Γερμανών από την Ήπειρο, τον Οκτώβριο του 1944, 15.000 – 17.000 μουσουλμάνοι Τσάμηδες (σύμφωνα με επίσημη καταγραφή της UNRRA) αναγκάστηκαν να καταφύγουν μαζί με τους Γερμανούς στην Αλβανία, λόγο της στενής τους συνεργασίας τους και υπό το φόβο διώξεων λόγο των εγκλημάτων που είχαν διαπράξει.

Οι Τσάμηδες δεν ήταν καθόλου αρεστοί στην Αλβανία. Περιφέρονταν σαν νομάδες και διατύπωναν αξιώσεις, δεν υπήρχαν όμως ευήκοα ώτα… Έτσι άρχισαν να αποτελούν μια νέα, περιφρονημένη και εξαρτημένη κοινωνική τάξη.
Οι Αλβανοί προσπάθησαν να επιλύσουν το θέμα των Τσάμηδων με συμφωνίες μεταξύ του ΚΚ Αλβανίας και του ΕΑΜ, παρακάμπτοντας το επίσημο ελληνικό κράτος. Στη μυστική συνάντηση της 27ης – 28ης Δεκεμβρίου 1944 μεταξύ της Κομματικής Επιτροπής Αργυροκάστρου και της Πανηπειρωτικής Επιτροπής του ΕΑΜ, οι Άρης Βελουχιώτης και Στέφανος Σαράφης, συζήτησαν για την έκρυθμη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τα Δεκεμβριανά, ενώ οι Αλβανοί συζήτησαν το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Τσάμηδων.

Ο Βελουχιώτης είπε στους Αλβανούς ότι κάτι τέτοιο εκείνη τη στιγμή ήταν ανέφικτο, αλλά στο άμεσο μέλλον και αφού το ΕΑΜ θα είχε υπό τον έλεγχο του όλη την περιοχή της Ηπείρου, το ζήτημα των Τσάμηδων θα τακτοποιούνταν οριστικά ( Αrkivi Quendori Shtetit, στο εξής ΑQSH, της Αλβανίας, F.14, V.1945, Επιστολή της Κομματικής Επιτροπής Αργυροκάστρου προς την ΚΕ του ΚΚ Αλβανίας, Αργυρόκαστρο 9/1/1945).

Άλλωστε η θέση του ΕΑΜ, όπως τη διατύπωσε η Πανηπειρωτική Επιτροπή του σε εγκύκλιο προς τις οργανώσεις της στις 8 Φεβρουαρίου 1945, ήταν η ανεμπόδιστη επιστροφή των Τσάμηδων στην Ελλάδα.
Πραγματικά, τον Μάρτιο του 1945,  επιχειρήθηκε η επιστροφή των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία, με την αδράνεια, αν όχι ενθάρρυνση ( «συγκαταβατική απάθεια» γράφει εύστοχα ο Σταύρος Ντάγιος), του ΕΑΜ της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν αιματηρές συμπλοκές με τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής και να υπάρξουν μερικές δεκάδες θύματα στους Φιλιάτες.

Μετά τα δραματικά γεγονότα στους Φιλιάτες, αν και γνώριζαν ότι οι προσπάθειές τους δεν θα τελεσφορούσαν, οι Αλβανοί άρχισαν να κατηγορούν την Ελλάδα για γενοκτονία και εθνοκάθαρση των Τσάμηδων. Ουσιαστικά, αυτό αποτελούσε το αλβανικό «αντίβαρο» στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Έτσι, στις 19 Μαρτίου 1945, η αλβανική κυβέρνηση κάλεσε τους εκπροσώπους των Συμμάχων στα Τίρανα και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα «ειδεχθή εγκλήματα των ελληνικών αρχών εις βάρος των Τσάμηδων, ζητώντας την παρέμβασή τους για τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος»

Η Στάση του ΚΚΕ

Κ.Κ.Ε. και Τσάμηδες
Το Κ.Κ.Ε, διαχώρισε την πολιτική του θέση από τη συνολική στάση των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Θεωρούσε τους Τσάμηδες θύματα των «ειδεχθών ανοσιουργημάτων του Στρατηγού Ζέρβα και της ελληνικής αντίδρασης και καταδίκαζε τις ωμότητες εις βάρος τους» ( Συνέντευξη Νίκου Ζαχαριάδη σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, Ριζοσπάστης 2 Ιουνίου 1945). Την ίδια στιγμή, δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά στην εγκληματική τους δράση και τη συνεργασία τους με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς.

Στις 6 Ιουνίου 1946, ο Ριζοσπάστης στη σελ. 4, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο « Η αλβανική κυβέρνηση υπέβαλε υπόμνημα για τις διώξεις των Αλβανών στην Ελλάδα, στο οποίο περιέχονται και δηλώσεις του Ενβέρ Χότζα, ο οποίος κατήγγειλε τους διωγμούς των Αλβανών της Τσαμουριάς, που άρχισαν το 1913 και κορυφώθηκαν από τον Ιούνιο του 1944 ως τον Μάρτιο του 1945, οπότε «Έλληνες αντιδραστικοί, κινούμενοι από ταπεινά ή σοβινιστικά αισθήματα, πυρπόλησαν δεκάδες χωριά και ξεκλήρισαν χιλιάδες Αλβανούς». Στο υπόμνημα τονιζόταν, ότι ως αποτέλεσμα αυτού του άγριου διωγμού 28.000 (!) Τσάμηδες κατέφυγαν στην Αλβανία, όπου δεκάδες απ’ αυτούς πέθαναν από κακουχίες.

Πρόκειται για τερατολόγημα, αφού οι Τσάμηδες σε όλες τις απογραφές μόλις που ξεπερνούσαν τις 20.000. Το 1938, από τη Γενική Διοίκηση Ηπείρου, αναφέρεται ότι στη Θεσπρωτία ζούσαν 17.311 Αλβανοί μουσουλμάνοι. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής του 1940 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά, κατά μία εκδοχή, οι Τσάμηδες ήταν 16.661 (Δ. Αρχιμανδρίτης, «Τσάμηδες,  Οδύνη και Δάκρυα της Θεσπρωτίας».

Στο φύλλο της 28ης Ιουνίου 1946, στη σελ. 1, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει το εξής άρθρο: « Οι σφαγές και οι λεηλασίες του Ζέρβα στη Θεσπρωτία: Ένα ιστορικό έγγραφο». Το ΚΚΕ, μέσω του κειμένου αυτού, καταδίκαζε «τις ωμότητες και τα εγκλήματα του Ζέρβα στην Ήπειρο, μέσω επιστολής του Συνταγματάρχη (ΠΖ) Νικολάου Κατηφόρη, ο οποίος είχε διενεργήσει επιτόπια έρευνα στη Θεσπρωτία.

Οι Τσάμηδες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Τον Σεπτέμβριο του 1947, ο ΔΣΕ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εφεδρειών. Ο Μάρκος Βαφειάδης ζήτησε από τους Αλβανούς τη στρατολόγηση 3.000 – 4.000 Τσάμηδων. Όμως ο Χότζα απέρριψε το αίτημα ως επικίνδυνο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΚΚΕ/ΔΣΕ, έδειχνε διχασμένη για το αν έπρεπε να υπάρχει εθελούσια κατάταξη των Τσάμηδων ή επιβολή καταναγκαστικών μέτρων. Στις αρχές του 1949, στάλθηκε στην Αλβανία ο Βασίλης Σακελλαρίδης με αποστολή την στρατολόγηση των Τσάμηδων. Στις 19 Μαρτίου, η εφημερίδα Zeri I Popullit έκανε έκκληση στους Τσάμηδες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στον ΔΣΕ.

Στις 25 Μαρτίου 1949, το ΚΚ Αλβανίας εξέτασε αποκλειστικά την υπόθεση στρατολόγησης των Τσάμηδων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σέχου συνιστούσε σε όλους τους Τσάμηδες ηλικίας από 20 έως 45 ετών να στρατευθούν για την «απελευθέρωση της πατρίδας τους», ενώ παράλληλα ξεκίνησε ανηλεής αγώνας κατά των ανυπότακτων Τσάμηδων.

Τα αποτελέσματα της στρατολόγησης ήταν πενιχρά. Μερικές εκατοντάδες μόνο Τσάμηδων (από 130-500 άτομα) στρατολογήθηκαν. Παράλληλα, οι Τσάμηδες στην Αλβανία οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη βίαιη στρατολόγησή τους. Πολλοί συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν ή περιορίστηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Άλλοι, υπέβαλλαν αίτηση για την απόκτηση της αλβανικής ιθαγένειας παρότι είχαν αμυδρές ελπίδες για επαναπατρισμό. Οι άκομψοι χειρισμοί της αλβανικής κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί Τσάμηδες να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα. Ελάχιστοι όμως έφτασαν στην Κέρκυρα. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και εξοντώθηκαν ή έμειναν για δεκαετίες στις αλβανικές φυλακές. Αλλά και όσοι Τσάμηδες εντάχθηκαν στον ΔΣΕ, δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στις μάχες.

Ούτε όμως και η ηγεσία του ΔΣΕ τους εμπιστευόταν. Μαζί με τους απαχθέντες, αμάχους και άλλους Έλληνες δραπέτες στην Αλβανία, συγκροτούσαν την 105η Ταξιαρχία που συστάθηκε στο 1ο Τάγμα. Στην Ταξιαρχία, το 15-20% ήταν σλαβόφωνοι και οι υπόλοιποι Τσάμηδες και απαχθέντες άμαχοι από Ήπειρο και Μακεδονία. Επρόκειτο για μονάδα μειωμένης εμπιστοσύνης, η σύνθεση της οποίας ήταν δηλωτική
www.pronews.gr/istoria/784596_pos-eam-kai-kke-pigan-na-feroyn-piso-toys-tsamides-stin-ipeiro

spot_img

34 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από τούς Βεντούρα, Κοέν, Αρντίττι, Πινχάς, Μπεναρόγια, Σουλάμ etc τού εβραιομασόνικου κομιτάτου “ενωσις και προοδος” τών νεότουρκων πού στήθηκε στή Θεσσαλονίκη τό 1908
  γιά νά μάς κατασφάξουν στή Μικρασία τού Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού τούς Έλληνες
  κι όλους τούς Χριστιανούς,

  στήθηκε τό μισόθεο/μισάνθρωπο/μισελληνικό ΚΚΕ, π.χ.:

  «Το «Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών» (έτος ιδρύσεως 1911)
  δια του προέδρου του Ν. Γιαννιού διεκήρυττε και επληροφόρει τον Ελληνικό λαό ότι:
  «Ιδρυταί του Κ.Κ.Ε. τόσον εις τας Αθήνας, όσον και εις την Θεσσαλονίκην, ήσαν Ισραηλίται ή κρυπτοεβραίοι Έλληνες, το δε κίνημά των, παρ’ όλα τα σοσιαλιστικά φαινόμενα ή προσχήματα, ήτο εβραϊκόν εθνικιστικόν.»»

 2. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Ενδιαφέρον άρθρο, καταγράφει πολλές σημαντικές και γενικότερα άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κατοχής και του Εμφυλίου, αλλά:

  Αυτοί που απεικονίζονται στην φωτογραφία δεν είναι Τσάμηδες.
  Είναι Βόσνιοι Μωαμεθανοί των Ες Ες.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)

  Προτείνω να αλλάξετε την φωτογραφία, διότι δίνονται πατήματα για κακόβουλη κριτική από τους γνωστούς κύκλους του ιστορικού αναθεωρητισμού.

 3. Χωρίς το ΚΚΕ δεν θα υπήρχε Εθνική Αντίσταση, διότι το ΚΚΕ οργάνωσε την Αντίσταση και ξέπλυνε το όνομα τους Έθνους απέναντι στον γερμανικό φασισμό που σήμερα αναπαράγεται με διαφορετικές μορφές και όλοι συνεχίζουν να κάνουν την πάπια. Να μη ξεχάσετε να αγιοποιήσετε τους γερμανοτσολιάδες, τους Χίτες και να μη ξεχάσετε και τον Ζέρβα

 4. “καί κόκκινοι κόκκοι γιά ξέπλυμα βρώμικου ονόματος έθνους ελλήνων έχει, άμε πάρε…”

  Διότι ποιός κυνήγησε κύριέ μου μέσα στήν Αλβανία τόν φασισμό, πού έτρεχε γιά νά σωθεί ή κράτησε ηρωϊκά τό Ρούπελ μέχρι πού υπερκεράστηκε
  -έχοντας νά κάνει ταυτόχρονα μέ ιταλους, γερμανους, βουλγαρους…-
  καί ρήμαξε τούς γερμανούς στήν Κρήτη,
  γιά νά συνεχίσει τόν αγώνα ακόμα καί στήν Βόρεια Αφρική;

  “Κανείς”,

  είναι η απάντηση πού απεργάζονται
  εβραιομασόνικα μακρονοκουτσικοδραγωνορεπούσια εργαστήρια
  κατάργησης πάσης αληθείας,
  πού ετοιμαζόμαστε νά τά πρωθυπουργέψουμε κιόλας
  -μέ τελαβιβιο διχτατορικό ό κικιλιας καί δέν πρόκαμε νά διαλύσει εντελώς
  τήν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ τήν προηγούμενη φορά, έ;!-
  κάντε λοιπόν ό,τι μπορείτε,
  προσφέρετε τσάϊ καί συμπάθεια στό διεστραμένο empathy εισαγωγής
  αυτού τού σεμεντεφερόπουλου·
  κρίμα είναι, ό μεροκαματιάρης, εδώ μέσα…

  κι έν τώ μεταξύ:

  Κοιμήσου κοιμήσου κοιμήσου βαθιά
  κι εμείς θα λικνίζουμε τον ύπνο σου
  με λιπαρά τραγούδια να μη ξυπνήσεις ποτέ.

  Θα κυκλοφορείς σαν υπνοβάτης
  στο κόσμο των ονείρων χωρίς να θυμάσαι
  ούτε ποιος είσαι ούτε πού πας.

  Με το στόμα μικρό με τη γλώσσα παχιά
  την ανάσα κομμένη, θέλεις δε θέλεις
  θα μιλήσεις με ξένη φωνή.

  Κοιμήσου κοιμήσου κοιμήσου βαθιά,
  ξεχάσου ξεχάσου ξεχάσου και κοιμήσου.

  Σειρήνες νανουρίστρες – 1983

  Στίχοι: Κ. Χ. Μύρης
  Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

  Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐ 2010
  Johnny DragonGr

 5. Στο Ρούπελ ήταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός, τα παιδιά του. Από κει και πέρα; Ψάχνετε τυχόν σφάλματα του ΚΚΕ και σιωπάτε για τα εγκλήματα όλων των άλλων, των γερμανοτσολιάδων, των Χιτών, του Ζέρβα για την συνεργασία του με τους Γερμανούς για να επιβραβευτεί γιαυτό ως υπουργός Δημόσιας Τάξης. Πάντως και πάλι εντυπωσιάζομαι: Σθεναροί πατριώτες και ευαίσθητοι χωρίς επίθετο, δεν το καταλαβαίνω

 6. Ακόμη μυαλό δεν βαλατε;Μια με τον Χότζα μια με τον Λένιν μια με τον Μάο κι ότι του φανεί του κάθε ξενομιμητη και ξενοκινουμενο. Η είστε Έλληνες η αντε στα τσακιδια. Ο Τσώρτσιλ έλεγε οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες κι εσείς τα ορνεα,μας λέτε Χιτλερικους και λατρεις των φασιστων ενώ καλυπτετε τους αληθινους συνεργάτες των Ναζί. Τσαμηδες Βούλγαρους και Τούρκους. Κανατε Μεγάλη την Ρωσία όμως.. σας το αναγνωρίζει αραγε;Κι η Χώρα ΣΑΣ έμεινε μια ΜΙΚΡΗ Μπανανια ελληνοφωνων ανθελληνων και προδοτων για ενα πιατο φαι

 7. Πάντως για σχόλιο Ελληνίδας με κριτικό μάλιστα πνεύμα, πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι εντυπωσιακό. Και εις ανώτερα!! Μπορείτε να απαντήσετε ποιοί πολέμησαν ως Εθνική Αντίσταση τους Γερμανούς κάτω από την οργάνωση και την καθοδήγηση του ΚΚΕ; Με αυτά που γράφετε συμπεραίνω ότι Ελληνες ήσαν οι συνεργάτες των Γερμανών. Όμως, οι πραγματικοί Έλληνες ήσαν στα βουνά. Θερμή παράκληση να μην κάνετε άλλο σχόλιο!

  • Μία και μόνο αδιάψευστη παρατήρηση: Το ΚΚΕ, όπως και τα άλλα ευρωπαϊκά ΚΚ, με προεξάρχον αυτό τής Γαλλίας, διέκειντο φιλικά προς την ναζιστική Γερμανία, λόγω τού Συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ, μέχρι την 21/6/1941, ημέρα τής εισβολής των Γερμανών στην ΕΣΣΔ. Η τελευταία θυμίζω ότι είχε σπεύσει ευχαρίστως να μοιρασθεί την Πολωνία με την Γερμανία το 1939, προέβη στα εγκλήματα που προέβη κλπ. Τότε οι κκέδες δεν είχαν πρόβλημα κι ένιωσαν … “πατριώτες”, μόνον όταν κινδύνευσε η μητερούλα-Ρωσσία, γι αυτό και η αντίστασή των ξεκίνησε, όπως επεσήμανα παραπάνω, μόνο μετά την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ, ενώ η Ελλάδα ήδη τελούσε από το Απρίλιο υπό γερμανική κατοχή(*). Επίσης, το ΚΚΕ καπέλωσε την Αντίσταση, στην οποία, ωστόσο, συμμετείχαν και πολλοί, που δεν είχαν καμμία ιδεολογική συγγένεια μαζί των.

   (*) Από την κατάληψη των Αθηνών (27/4/1941) και μέχρι ν’ αρχίσει η κομμουνιστική αντίσταση, είχαν ξεκινήσει ήδη άλλες από διάφορες ομάδες.

   • Η συμφωνία Ρίμπεντροπ – Μολότωφ έγινε για να κερδίσει χρόνο η Μόσχα και να ετοιμαστεί. Αυτό μας λένε οι ιστορικοί!! Το γράμμα Ζαχαριάδη από τις φυλακές της Κέρκυρας προηγήθηκε της επίθεσης της Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ. Το ΚΚΕ οργάνωσε την Αντίσταση, αυτό είναι πανθομολογούμενο, άσχετα τί υποθέτει ο καθένας σας για να φτιάξει τη δική του ιστορία. Αγαπητέ Επισκέπτη στην ερμηνεία της σύγχρονης ιστορίας υποθέτω ότι εκεί κάτω μάλλον σας επηρέασε η “φιλοξενία” της αμερικανικής βάσης της Σούδας από όπου μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις αλλά και να συντηρούν και να επισκευάζουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική τους αρμάδα για επιτίθενται εναντίον των λαών τςη Εγγύς και της Μ. Ανατολής με την ανοχή σας φυσικά. Και αυτό δεν είναι ιστορία δική μου ερμηνεία είναι όπως εσύ ερμηνεύεις αυθαίρετα τα γεγονότα.

    • “Αγαπητέ Επισκέπτη στην ερμηνεία της σύγχρονης ιστορίας υποθέτω ότι εκεί κάτω μάλλον σας επηρέασε η “φιλοξενία” της αμερικανικής βάσης της Σούδας….”

     Άλλο να έχεις αντεπιχειρήματα κι άλλος να γράφεις καραμπινάτες μαλακίες. Δεν είσαι σοβαρός.

     • Έχει και ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ροζάκη ο Παντελής για τις ΑΟΖ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Καθημερινή

 8. Αν υπάρχουν επιχειρήματα; 20 – 22 εκατομύρια σοβιετικοί πολίτες χάθηκαν στον Β’ ΠΠ, όταν οι Γάλλοι τέλειωσα σε μια εβδομάδα και οι Βρετανοί πολεμούσαν στην Αφρική και αλλού για να διασώσουν τις αποικίες τους, τις οποίες τελικά έχασαν από τους Αμερικανούς με το άνοιγμα των αγορων τους. Περί τις 250 μεραρχίες του σοβιετικού στρατού πολέμησαν στο Ανατολικό μέτωπο όταν οι ευρωπαίοι ήταν εξαφανισμένοι και λειτουργούσε μόνον η εθνική αντίσταση των λαών. Το χειρότερο για τους Ευρωπαίους; Με την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο η Ευρώπη υποτάχθηκε στην Ουάσνγκτον και οικονομικά και στρατιωτικά.Όπως σημειώνει ο Νίκος Ψυρούκης, «όταν έμπαιναν οι ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο χρωστούσανε στην Ευρώπη 4,5 δις δολάρια. Με τον τερματισμό του πολέμου, η Ευρώπη χρωστούσε στις ΗΠΑ 10 δις δολάρια σε πολεμικά χρέη». Με το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, διαλύθηκαν οι αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες των ευρωπαϊκών κρατών δίνοντας τη δυνατότητα στο αμερικανικό κεφάλαιο να εισχωρήσει στις αγορές παντού ενώ η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων στην Ευρώπη αναζωογόνησε την αμερικανική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως στο διάστημα 1938 – 1944 το ετήσιο εθνικό εισόδημα των ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε, από 41 δις δολάρια έφτασε στα 83 δις ενώ οι οικονομίες των εμπόλεμων ευρωπαϊκών κρατών κατέρρεαν και υπερχρεώνονταν στην Ουάσινγκτον. Με το σχέδιο Μάρσαλ και το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ υπέταξαν οικονομικά και στρατιωτικά την Ευρώπη.
  Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα με τις κυρώσεις που επιβάλλει ο Τραμπ ως παγκόσμιος δικτάτορας, τον οποίο μη Ευρώπη ακολουθεί τυφλά σαν τον Αζόρ.
  Πάντως το θέμα της βάσης πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

  • Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Αντίσταση; Ό,τι ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Α ρε ορφανά τού Στάλιν, μέχρι πότε θα θρηνείτε πάνω στα ερείπια τού “παραδείσου” τής KGB;

   • Πολύ καλό επίπεδο και στις δύο τελευταίες τοποθετήσεις σου!! Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ μέλος κανενός κόμματος αλλά δεν είμαι τυφλός για να μη βλέπω την ιστορική αλήθεια και ούτε βέβαια είχα ανάγκη τα δωράκια των κομμάτων εξουσίας για να τρέχω από πίσω τους. Όλοι οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν ότι ο πυρήνας και ο οργανωτής της Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ. Έχω όμως μια απορία μαζί σου. Κάποτε είπες -κι αν κάνω λάθος διόρθωσέ με- ότι χρησιμοποιείς ψευδώνυμο για ευνόητους λόγους διότι είσαι επώνυμος. Πες μας λοιπόν ποιος επώνυμος είσαι για να σχηματίσουμε άποψη για τους αυτόκλητους επωνύμους. Πάντως καλά είστε εκεί με τα Αμερικανάκια. Και αν σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άμαχους με βάση τη Σούδα τί πειράζει; Η ΕΣΣΔ που διαλύθηκε σας ενοχλεί τώρα και όχι τα σύγχρονα εγκλήματα με την αξιοποίηση της Κρήτης.Γιατί δεν διαβάζεις το άρθρο του Ροζάκη; Από την καθημερινή είναι. Για να μην καταρριφθούν οι μύθοι σου;

    • “Πάντως καλά είστε εκεί με τα Αμερικανάκια. Και αν σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άμαχους με βάση τη Σούδα τί πειράζει;”

     Συνεχίζεις να προσβάλεις, κι έχω την αίσθηση ότι είσαι μεθυσμένος, ή σού την έχει βαρέσει η ζέστη. Δεν φταίω, όμως, εγώ να διαβάζω τις μαλακίες που γράφεις. Πήγαινε να ξεμεθύσεις/δροσιστείς και μετά ξαναγύρνα.

     “Για να μην καταρριφθούν οι μύθοι σου;”

     Ποιοι μύθοι μου; Τράβα να χαρείς να ξεκουραστείς, διότι είναι προφανές ότι δεν ξέρεις τι γράφεις.

     Είπα εγώ ότι είμαι επώνυμος; Άσ’ το καλύτερα. Άκου που σού λέω. Ούτε είπα ότι ανήκεις σε κόμμα. Σαν κομμουνιστής, δεν είχες πρόβλημα να είσαι Δ.Υ. στην Ελλάδα. Ως μη μέλος τού ΚΚΕΣΣΔ, θα είχες στον χαμένο σου παράδεισο.

 9. “Ξεμέθυσα” και “δροσίστηκα” και επέστρεψα. Με ικανοποιεί η διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναδιαβάσεις τις “μαλακίες” που γράφω. Τί να απαντήσω σε αυτόν τον οχετό σκέψης. Δεν έχω καμιά πρόθεση να προσβάλω, ιδιαίτερα τον κρητικό λαό που συμμετείχε ακόμη και στον Μακεδονικό Αγώνα και δοξάστηκε στη Μάχη της Κρήτης. Γιαυτό με εντυπωσιάζει η Σούδα. Όμως αφού δεν είσαι επώνυμος και δεν το είπες, τότε ποιος είσαι;

  • Τολμάς εσύ και μιλάς για “οχετό”; Δεν ντρέπεσαι λιγάκι; Τι θέλεις να απαντήσω, όταν δεν σέβεσαι την ηλικία σου και γράφεις τις μαλακίες πού γράφεις; Τι ακριβώς θέλεις να πεις με την φράση “Πάντως καλά είστε εκεί με τα Αμερικανάκια. Και αν σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άμαχους με βάση τη Σούδα τί πειράζει;” Δική μου απόφαση, ή απόφαση των Κρητικών ήταν να έλθουν βάσεις στο νησί; Εμείς τούς βάλαμε να σκοτώνουν κόσμο; Ξέρεις πόσες και πόσες διαμαρτυρίες έχομε κάνει για την χρήση τής Σούδας; Ούτε μωρό παιδί δεν θα τα έγραφε αυτά. Τα γράφει, όμως, ως φαίνεται, μωρός γέρος. Κρίμα και είχα διαφορετική εντύπωση για σένα. Ξαναδιάβασε το σχόλιό σου 7.1.1 και πες μου αν έχει κανέναν ειρμό αυτό που γράφεις. Αν ήσουν άντρας και φόραγες παντελόνια, θα είχες ζητήσει συγγνώμη για το άτοπο, που φυσικώ τω λόγω μ’ εξόργισε τόσο, αλλά πού…

   Το ποιος είμαι είναι δικός μου λογαριασμός και δεν σε αφορά. Σημασία δεν έχει ποιος γράφει, αλλά ΤΙ γράφει. Βλέπεις, με το να σού πω εντελώς καλόπιστα πού μένω, άδραξες την ευκαιρία να με προσβάλεις. Μήπως ο ΣΑΝ φέρεται εξυπνότερα, που δεν σού απαντά ούτε στο συγκεκριμένο; Μάλλον.

   Από την αρχή (7.1) έγραψα κάτι ιστορικά αδιάψευστο. Από το 1939 μέχρι και την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ (20/6/1941), οι κομμουνιστές διέκειντο ευμενώς προς την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, ισχυριζόμενοι ότι οι Γερμανοί χτυπούν το κεφάλαιο. Μ’ αυτό το σύνθημα έφθειραν και το ηθικό μεγάλου μέρους τού γαλλικού στρατού, γι αυτό και η Γαλλία κατέρρευσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εν αντιθέσει προς τον Α’ΠΠ, στο οποίο πολέμησαν σαν λιοντάρια. Άρα οι κομμουνιστές έπρατταν αναλόγως των συμφερόντων τής “μητερούλας” Ρωσσίας και όχι τής πατρίδος των.

   Αν το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ έγινε για να κερδίσει χρόνο η Μόσχα και να ετοιμαστεί, όπως γράφεις, δεν θα προμήθευε η ΕΣΣΔ την Γερμανία με πετρέλαιο, που είχε τόσο ανάγκη. Μάλλον ισχύει η εκδοχή ότι ο αδίστακτος “πατερούλης” ενίσχυε την Γερμανία, ώστε να εμπλακεί σ’ έναν εξοντωτικό αγώνα κυρίως με την Γαλλία και δευτερευόντως με την Αγγλία και όταν θα είχαν εξαντληθεί πλέον, θα έπεφτε να τούς φάει και τούς δύο, κάνοντας τοιουτοτρόπως … εξαγωγή τής επαναστάσεως. Όταν όμως είδε πόσο γρήγορα κατέρρευσε η Γαλλία, φθαρμένη, όπως έγραψα, από την προπαγάνδα, αλλά και πολύ αδύνατη για να τα βάλει με μία στρατιωτική μηχανή σαν αυτήν των Γερμανών, όταν είδε πόσο εύκολα προήλασε ο γερμανικός στρατός στα Βαλκάνια, από την μία και στην Σκανδιναβία, από την άλλη, τρόμαξε και κατάλαβε ότι διέτρεχε κίνδυνο και αρνήθηκε την ανανέωση τού Συμφώνου. Ο Χίτλερ και καλώς, θέλησε να τον προλάβει και εισέβαλε στην ΕΣΣΔ. Για ρώτησε εκεί στην κόβα, μπας και σού βρουν αντεπιχειρήματα, γιατί τροφοδοτούσε η ΕΣΣΔ την Γερμανία με πετρέλαιο.

   Το θέμα, όμως, κι εδώ τελειώνω μαζί σου, είναι ότι και στην Ελλάδα οι κομμουνιστές διέκειντο ευμενώς προς την χιτλερική Γερμανία κι άλλαξαν άποψη χάριν τής “μητερούλας” και μόνον.-

   Αυτά και τελείωσα μαζί σου.

 10. Φόλα,
  γιά τήν πρόκληση ενοχικού συνδρόμου,
  αυτό τό:
  “Πάντως καλά είστε εκεί με τα Αμερικανάκια. Και αν σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άμαχους με βάση τη Σούδα τί πειράζει;”,

  Επισκέπτη @ 8.1.1.1,

  καί είναι αυτή η απόπειρα καλλιέργειας ενοχικών συνδρόμων,
  στήν οποία δείχνει νά έχει εκπαιδευτεί ό λεγάμενος,
  χαρακτηριστικό στοιχείο τής προπαγάνδας τού εντελώς ανώριμου έθνους
  τών μισόθεων/μισάνθρωπων/μεσελλήνων “περιούσιων”,
  τού έθνους δηλαδή πού ό ναρκισσισμός του χτυπάει ταβάνι καί τό τρυπάει, μάλιστα…*
  -γι’ αυτό κινδυνεύει ό Πλανήτης καί η ανθρωπότητα[1]

  δέν μάσησες, όμως
  βεβαιώνοντας έτσι κι επικαιροποιώντας τό αληθές ότι
  η προπαγάνδα αυτή είναι κουτοπόνηρη καί αγράμματη**,
  όπως έχει επισημανθεί εδώ μέσα από χρόνια

  *
  τά «χειριστικά» λεγόμενα άτομα είναι άτομα ψυχικά ανώριμα
  καί διά τής ανωριμότητάς τους αυτής ναρκισσιστικής προέλευσης

  [προσοχή: όταν μιλάμε γιά ανώριμα άτομα, δέν εννοούμε χαζούς/χαζές·
  στό διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές όπως
  «Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι επιδέξιοι, έξυπνοι και
  ανήθικοι(εδώ, η ανωριμότητα σσ) ταυτόχρονα. Μπορούμε να τους κατατάξουμε
  στην κατηγορία των εγωκεντρικών (και πιθανώς των ναρκισσιστικών) ανθρώπων.»]

  δύνανται κι αυτό κάνουν συνήθως,
  νά βασανίζουν αποτελεσματικά σοβαρούς ανθρώπους.
  Οί τεχνικοί τής ψυχικής υγιεινής γνωρίζουν τί είναι όλο αυτό καί πώς λειτουργεί καί
  γιά τίς σχετικές εφαρμογές πού προκύπτουν απ’ αυτή τήν τεχνογνωσία
  φροντίζουν γιά λογαριασμό “καλοπληρωτάδων”,
  ώς ανώριμοι/λακέδες τού μαμωνά πού είναι κι ελόγου τους
  (σκεφθείτε σέ τί φωταδιασμένο χάλι βρίσκονται π.χ.
  ψυχίατροι/ψυχολόγοι/ψυχαναλυτές πού τό ‘χουν γιά σίγουρο ότι ψυχή δέν υπάρχει…),

  γι’ αυτό πασχίζουμε προσώρας έκ τών ενόντων, μέ τή βοήθεια τού Θεού, πάντα…

  [1]
  προσοχή,
  γιατί ό μάλαξ ό κοινός τό έχει γιά σίγουρο ότι
  «ό καλός ανακριτής» είναι τής μιάς αστυνομίας καί
  «ό κακός ανακριτής» είναι τής άλλης,
  ενόσω
  τό χειριστικό τής ανθρωπότητας έθνος τών ανώριμων ναρκισσευάμενων “περιούσιων”[2]
  μέ τό ‘να χέρι μάς κολακεύει τά ελαττώματα καί μέ τό άλλο τά αξιοποιεί εναντίον μας…

  [2]
  History Speaks

  “A nation can survive its fools, and even the ambitious. But it cannot survive treason from within. An enemy at the gates is less formidable, for he is known and carries his banner openly. But the traitor moves amongst those within the gate freely, his sly whispers rustling
  through…all the alleys, heard in the very halls of government itself.

  For the traitor appears not a traitor; he speaks in accents familiar to his victims, and he wears their face and their arguments, he appeals to the baseness that lies deep in the hearts of all men. He rots the soul of a nation, he works secretly and unknown in the night to undermine the pillars of the city, he infects the body politic so that it can no longer resist. A murderer is less to fear. The traitor is the plague.” – Marcus Tullius Cicero

  http://www.subvertednation.net/jew-lists/jewish-expulsions-and-exiles/

  **
  άς βοηθήσουμε τούς μάλακες εκεί έξω πού έχουν καταπιεί αμάσητο τόν μαϊμού όρο
  «αντισημιτισμός»
  τής κουτοπόνηρης κι αγράμματης προπαγάνδας τών “περιούσιων” σταυρωτήδων τής Ζωής,
  νά εννοήσουν ότι

  οί Άραβες είναι Σημίτες καί είναι περισσότεροι από τετρακόσια εκατομμύρια
  κι ότι όρος «αντιαραβισμός» δέ υπάρχει…

 11. Παντελή Καλημέρα
  Κάτι δεν πάει καλά με την ιστοσελίδα σου. Όποιος έχει διαφορετική άποψη “στήνεται στον τοίχο’ από τους ξερόλες και τους “επαίοντες”. Διακίνηση ιδεών είναι αυτή; Αποτελεί κίνδυνο παρακμής. Το σημαντικότερο, στο τέλος θα χάσουμε την ιστοσελίδα. Το ακόμη σημαντικότερο είναι πως όλοι αυτοί οι ξερόλες που δημιουργούν εντάσεις είναι ανώνυμοι!!! Μεγάλη παλικαριά!!! Έχει καμιά αξία το σχόλιο ενός που επιμένει να είναι ανώνυμος;

  • Άσε τα ψόφια, “ορφανό τού Στάλιν” και τα γυναικεία κλαψουρίσματα στον κ. Σαββίδη, διότι αντίλογο σού έκανα, για να δεχτώ προσβολές, εντελώς ανοίκειες και ανόητες. Όχι, δεν είναι ΕΣΣΔ εδώ και ο καθένας μπορεί να γράφει την άποψή του. Το τις ήρξατο χειρών αδίκων είναι φανερό. Σταμάτα, λοιπόν, να μυξοκλαίς σαν μωρά παρθένα, προσπαθώντας να βάλεις τον κ. Σαββίδη -ούτε αυτό έχεις το θάρρος να πεις ευθέως- να σβήσει τα σχόλιά μου. Αυτά στην λογοκρισία τής ΕΣΣΔ, όχι εδώ. Ο 10 γράφει πράγματα σωστά. Αλλού αυτά, όχι σε μένα.

  • Έτσι μπράβο, Εξαρχείου, διότι οι “αντιστασιακοί”, κκέδες έσφαξαν περισσότερους Έλληνες από Γερμανούς. Το ποιος ήταν πουλημένος στους τελευταίους, φάνηκε από το ποιος τούς άφησε να φύγουν αβρόχοις ποσί κι αυτός δεν ήταν ο Ζέρβας, αλλά ο Κλάρας, ο δημιουργός τού ελληνικού Κατύν, τού Μελιγαλά. όσον αφορά στους Τσάμηδες, γιατί από κει ξεκίνησε η κουβέντα, ο μεν Ζέρβας τούς κυνήγησε, ο δε Κλάρας τούς χάιδεψε, θέλοντάς τους για ρεζέρβα στο μετέπειτα αγώνα. Άλλος έκανε επίσκεψη στην Αλβανία, όχι ο Ζέρβας. Το άρθρο παραπάνω καλά τα λέει.

   Οι Τσάμηδες μετά τον πόλεμο – Η ένταξή τους στον ΔΣΕ κατά τον ελληνικό εμφύλιο

   Κ.Κ.Ε. και Τσάμηδες

   Το Κ.Κ.Ε, διαχώρισε την πολιτική του θέση από τη συνολική στάση των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Θεωρούσε τους Τσάμηδες θύματα των «ειδεχθών ανοσιουργημάτων του Στρατηγού Ζέρβα και της ελληνικής αντίδρασης και καταδίκαζε τις ωμότητες εις βάρος τους» ( Συνέντευξη Νίκου Ζαχαριάδη σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, Ριζοσπάστης 2 Ιουνίου 1945). Την ίδια στιγμή, δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά στην εγκληματική τους δράση και τη συνεργασία τους με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς.

   Στις 6 Ιουνίου 1946, ο Ριζοσπάστης στη σελ. 4, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο « Η αλβανική κυβέρνηση υπέβαλε υπόμνημα για τις διώξεις των Αλβανών στην Ελλάδα, στο οποίο περιέχονται και δηλώσεις του Ενβέρ Χότζα, ο οποίος κατήγγειλε τους διωγμούς των Αλβανών της Τσαμουριάς, που άρχισαν το 1913 και κορυφώθηκαν από τον Ιούνιο του 1944 ως τον Μάρτιο του 1945, οπότε «Έλληνες αντιδραστικοί, κινούμενοι από ταπεινά ή σοβινιστικά αισθήματα, πυρπόλησαν δεκάδες χωριά και ξεκλήρισαν χιλιάδες Αλβανούς». Στο υπόμνημα τονιζόταν, ότι ως αποτέλεσμα αυτού του άγριου διωγμού 28.000 (!) Τσάμηδες κατέφυγαν στην Αλβανία, όπου δεκάδες απ’ αυτούς πέθαναν από κακουχίες. Πρόκειται για τερατολόγημα, αφού οι Τσάμηδες σε όλες τις απογραφές μόλις που ξεπερνούσαν τις 20.000. Το 1938, από τη Γενική Διοίκηση Ηπείρου, αναφέρεται ότι στη Θεσπρωτία ζούσαν 17.311 Αλβανοί μουσουλμάνοι. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής του 1940 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά, κατά μία εκδοχή, οι Τσάμηδες ήταν 16.661 (Δ. Αρχιμανδρίτης, «Τσάμηδες, Οδύνη και Δάκρυα της Θεσπρωτίας».

 12. “Πάντως καλά είστε εκεί με τα Αμερικανάκια. Και αν σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άμαχους με βάση τη Σούδα τί πειράζει;” Αυτό το είχες σχολιάσει και σε προγενέστερο μήνυμα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη από τον κρητικό λαό, αν υπάρχει υποψία σκέψης ότι ήθελα να τον προσβάλω. Επαναλαμβάνω ότι οι Κρητικοί συμμετείχαν και στον Μακεδονικό Αγώνα και αντιστάθηκαν στον φασισμό. Όμως πότε υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις για τη Σούδα; Είναι χαρακτηριστικό πως όταν υπήρξαν αντιδράσεις για τα σχέδια εγκατάστασης βάσης στην Αλεξ/πολη, ο δήμαρχος είπε το περίφημο: Και τί έπαθε η Κρήτη από τη Σούδα; Αυτό το μήνυμα μεταφέρει η Σούδα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  “Αν ήσουν άντρας και φόραγες παντελόνια” Εδώ ανώνυμοι σχολιαστές γελάω και σας λυπάμαι για το θράσος σας. Κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία και μιλάτε για παντελόνια!!! Ποτέ δεν ανάρτησα κείμενο, ούτε σχολίασα ανώνυμα.Είναι πανθομολογούμενο ότι όσοι φοράνε παντελόνια έχουν και επίθετο και όνομα. Δεν βρίζουν ανώνυμα. Τί θα πει Επισκέπτης και αφ’ τό λογιστήριο ή Εξαρχείου; Όσο αφορά τα “γυναικεία κλαψουρίσματα” και το “μωρά παρθένα” σας τα επιστρέφω και αυτα. Εσείς κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία σαν τις γυναικούλες.
  Στον Παντελή απευθύνθηκα για να επισημάνω ότι δεν είναι τυχαίο που οι Ανιχνεύσεις από το 2011 που αναρτά τα κείμενά μου φθίνει και σιγά σιγά θα φθάσει, αν συνεχίσει έτσι, στην Ανυπαρξία. Κάθε ανάρτηση σχολίου θα πρέπει να ελέγχετε προηγουμένως και αυτός που σχολιάζει να έχει ονοματεπώνυμο. Δικαίωμά σας να διαπνέεστε από αντικομουνισμό και κάποιοι και από αντισημιτισμό. Διαβάζουμε όμως ιστορία όχι για να μαθαίνουμε τη χρονολογική σειρά των γεγονότων αλλά για να ερμηνεύουμε τα γεγονότα. Στα πρώτα σχόλια η κυρία Μπακιρτζή Καίτη ουσιαστικά με έβρισε και μάλιστα άσχημα . Αντέδρασα ευγενικά. Εσείς όμως δεν τρώγεστε με τίποτα. Δεν θέλω να σχολιάζετε τα κείμενά μου, τις “μαλακίες” όπως λέτε, ούτε να έχω κανένα διάλογο μαζί σας. Με τους ομοίους σας!

  • Όπως όλοι οι αναίσχυντοι ψεύτες, πας να διαστρευλώσεις την πραγματικότητα και να βγεις κι από πάνω. Ευτυχώς, όμως, scripta manent:

   1) Στο πρώτο μου σχόλιο (7.1) υπάρχει μία απλή ιστορική αλήθεια και τίποτε άλλο. Ούτε απευθύνθηκα σε σένα, πολλώ μάλλον δεν έβρισα κανέναν. Στο σχόλιο αυτό, απαντάς με το 7.1.1, όπου αναίτια και εντελώς ανεξήγητα τα βάζεις με τους Κρητικούς και την Σούδα. Την ίδια ανοησία ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΙΣ ΕΣΥ στο 8.1.1, με προφανή πρόθεση να προκαλέσεις ξανά, αναίτια και εντελώς ανόητα, διότι αυτά που γράφεις σού είπα τι είναι. Η κυρία Μπακιρτζή μπορεί να σ’ “έβρισε” (εγώ δεν βλέπω καμμία ύβρι), εγώ πάντως όχι. Εσύ ήρξασο χειρών αδίκων και εισέπραξες τα επίχειρα.

   2) Ρωτάς πότε υπήρξαν αντιδράσεις για την Σούδα. Το ω τής ανοησίας. Είσαι ασυναγώνιστος στο άθλημα. Μήπως να κράταγα ημερολόγιο; Συνεχώς, όπως και παλαιότερα κατά τής βάσης των Γουρνών, ιδίως μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Η βάση αυτή έχει κλείσει πια. Ή νομίζεις ότι δεν γνωρίζομε ότι το νησί μας μπορεί ν’ αποτελέσει στόχο ανά πάσα στιγμή, λόγω τής βάσης;

   3) Αν αντί του επισκέπτης έγραφα “Δημήτρης Δημομακρόπουλος”, τι ακριβώς θα άλλαζε; Και γιατί μ’ αυτό θα περνούσαν τα σχόλιά μου, όπως ζητάς και όχι με το “Επισκέπτης”; Έχω λόγους που δεν θέλων να χρησιμοποιώ ονοματεπώνυμο κι αυτό είναι δικαίωμά μου. Δεν θα σού δώσω λογαριασμό. Κι άλλοι κατά καιρούς ζητούν ονόματα, αλλά δεν εξήγησαν τι θα άλλαζε αυτό στα σχόλια. Ή μήπως πρέπει να σού δώσομε και ΑΔΤ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ; Σκέψου το, αν μπορείς, και θα δεις ότι κι αυτό είναι μάλλον αρλούμπα.

   4) “Διαβάζουμε όμως ιστορία όχι για να μαθαίνουμε τη χρονολογική σειρά των γεγονότων αλλά για να ερμηνεύουμε τα γεγονότα” … κατά το δοκούν. Διότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην ερμηνεία, όπως σού αποδεικνύω στο 9.1

   Δεν θα είχα επανέλθει, αν δεν είχες τόσο αναίσχυντα διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Και ο Goebbels θα ζήλευε, αλλά είπαμε, τα γραπτά μένουν.

  • Ονοματεπώνυμο θέλεις; Εδώ βρε σού είπα από πού είμαι και κοίταξε πώς το εκμεταλλεύτηκες και θέλεις και ονοματεπώνυμο; Θράσος χιλίων πιθήκων έχεις!

 13. Αρκετά Επισκέπτη, παραπήγε η ιστορία. Τον Κρητικό λαό τον σέβομαι και εξήγησα τους λόγους: Μακεδονικός Αγώνας, Μάχη της Κρήτης. Είναι λογικό λοιπόν με την ιστορία που έχει ο λαός της Κρήτης να διερωτώμαι πώς ανέχεται τη Σούδα για την οποία η κυβέρνηση ανανέωσε τη σύμβαση για ένα χρόνο ακόμη, αν δεν κάνω λάθος. Νομίζω ότι η κόντρα ξεκίνησε από το προηγούμενο κείμενό μου: “Η νέα ελληνοτουρκική κρίση και οι υποβολείς της”, όπου διατυπώσαμε εντελώς διαφορετικές απόψεις και φθάσαμε από τότε στην όξυνση. Άσχετα τί γράφεις στα δύο νέα σημειώματα, τα αντιπαρέρχομαι. Δεν έχει καμιά αξία να γράφει κάποιος ένα κείμενο που απαιτεί δουλειά και στο τέλος να διαπληκτίζεται φραστικά. Να σου απαντήσω στο ίδιο ύφος, να μου απαντήσεις και τί θα βγει στο τέλος; Ο καθένας κρατά τις απόψεις του.

 14. Το κουσούρι δεν το αφήνεις. Πρέπει να είσαι κινητή εγκυκλοπαίδεια. Ούτε στην ΚΝΕ ανήκα ούτε είμαι γραμμένος στο ΚΚΕ. Και μόνον που σας γνώρισα αυτό για μένα είναι μια παρότρυνση να εγγραφώ. Πατριώτες είναι όσοι συγκρότησαν και οργάνωσαν της Εθνική Αντίσταση. Ο Εμφύλιος ήταν μια μάχη εξουσίας ανάμεσα σε αυτούς που κρύβονταν στον Λίβανο και στους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης. Τη δόξα της Εθνικής Αντίστασης μόνο με τη λάσπη μπορούν να την καλύψουν και αξιοποιώντας την Εκπαίδευση. Περί Εθνικής Αντίστασης άκουσα για πρώτη φορά ΤΟ 1969 σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης στην οποία ΖΟΎΣΑ από 12 ετών. Αυτή την ιστορία προσπαθείτε – αγωνίζεστε μάλλον- να περάσετε στη νεολαία. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι Τσάμηδες. Όσον αφορά τον κ. Καρυώτη διαβάζω ό,τι αναρτά ο Παντελής. Αν δεν κάνω λάθος ζει στις ΗΠΑ και από εκεί αποστέλλει εν είδη άρθρου πατριωτικές συμβουλές στη χώρα μας για την ΑΟΖ. Εσύ διάβαζε Καρυώτη, α! είναι και ο Συρίγος, εγώ θα διαβάζω Ροζάκη. Κατά τα άλλα δεν γουστάρω και πολλές κουβέντες μαζί σου, ούτε με τύπους στυλ Εξαρχείου (και αυτός έχει λόγους να μην αποκαλύπτει το όνομά του;) που τα ξέρετε όλα. Έχασα πολλή, μα πάρα πολλή ώρα μαζί σας και ο χρόνος αυτός δεν αναπληρώνεται,η συζήτηση μάλιστα αυτή με ξαναγύρισε στην παιδική ηλικία.

 15. Ως νεος ανθρωπος γελάω με ολους εσας τους παπούδες , που προσκινατε τους κουκουλοφορους της κατοχης και τα τσιράκια τους που αντι να τους κρεμασετε τους βαλατε στην εξουσία, και αντι να κανει εκλογγες το ΚΚΕ ο Ζαχαριαδης καιροσκοπος την είδε εξουσιαστης και επελεξε τον πόλεμο. Η σημερινη καταντια που βλέπω ειναι ντροπή της χωρας και εσας τους κολογερους να τσακονεστε για το ποιος εφτεγε τοτε ,χωρις να δινεται λίση τωρα αλλαουτε και τοτε,να τσακονεστε σαν μαιμουδες και να ψηφιζετε Πασοκ Νδ Συριζα και να τους βαζετε στην εξουσια. ειστε ραγιαδες και χερομαι που εφυγα απο την χωρα ειστε προτογονοι, και ειναι τοσο βαρια η ελληνικη ιστορια που εχει πεσει και σας εχει πλακωσει και απλα φαντασμενοι οπως ειστε μιλατε για το τι ηταν οι Ελληνες τι καναμε κτλπ, τωρα ρε τωρα τι κανουμε;; ΤΙΠΟΤΑ γιατι ως νεοεεληνες ειστε αχρηστοι και απλα τσακονεστε ουστ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα