Πως να κατανοήσετε τι γίνεται στη Συρία

- Advertisement -

Οι προόδοι ενός συνασπισμού ομάδων της αντιπολίτευσης άλλαξαν απότομα το τοπίο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία μετά από ένα μακρύ αδιέξοδο. Εδώ, μια πιο προσεκτική ματιά στο πού βρίσκονται τα πράγματα.

Μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης μετά την κατάληψη της Χάμα της Συρίας από την αντιπολίτευση την Παρασκευή. Credit…Ghaith Alsayed/Associated Press

7 Δεκεμβρίου 2024

Ομάδες ανταρτών που μάχονται για την καθαίρεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας πολέμησαν τις δυνάμεις του καθεστώτος στα περίχωρα της στρατηγικής πόλης Χομς το Σάββατο καθώς ωθούνταν προς την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, σύμφωνα με τους αντάρτες και μια ομάδα παρακολούθησης πολέμου.

Οι προόδοι ενός συνασπισμού ομάδων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής την ισλαμιστική φατρία Hayat Tahrir al-Sham άλλαξαν απότομα το τοπίο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία μετά από ένα μακρύ αδιέξοδο. Η αστραπιαία επίθεσή τους αποτελεί την πιο άμεση πρόκληση για την εξουσία του κ. Άσαντ εδώ και χρόνια και εγείρει φόβους για χάος εάν η αυταρχική κυβέρνησή του χάσει τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και κλιμακώθηκε σε μια αιματηρή, πολύπλευρη σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται εγχώριες αντιπολιτευόμενες ομάδες, εξτρεμιστικές φατρίες και διεθνείς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και της Ρωσίας. Περισσότεροι από 500.000 Σύροι έχουν πεθάνει και εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ακολουθεί ένας οδηγός για την κατανόηση της σύγκρουσης, ακόμη και όταν αλλάζει γρήγορα.

Ποια είναι η κατάσταση στο έδαφος;

Ο πόλεμος στη Συρία έχει νέο χάρτη. Πάλι.

Μια αιφνιδιαστική πρόοδος των ανταρτών της Συρίας έχει επανασχεδιάσει μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία από ασυνήθιστες, μεταβαλλόμενες συμμαχίες.

Σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, οι δυνάμεις των σύριων ανταρτών έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας από την κυβέρνηση σε μια γρήγορη επίθεση, ανατρέποντας το αδιέξοδο στον εμφύλιο πόλεμο. Αφού κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης πόλης του Χαλεπίου την περασμένη εβδομάδα, οι αντάρτες έδιωξαν κυβερνητικά στρατεύματα από τη δυτική πόλη Χάμα την Πέμπτη. Τώρα απειλούν τη στρατηγική πόλη Χομς και πλησιάζουν την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η Χομς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός που οδηγεί στη Δαμασκό. Η απώλειά της θα αφαιρούσε ένα βασικό διαχωριστικό μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά και της Δαμασκού νοτιότερα.

Στα ανατολικά, σε μια άλλη ένδειξη της χαλάρωσης του ελέγχου της κυβέρνησης Άσαντ, μια δύναμη υπό την ηγεσία των Κούρδων είπε ότι είχε αναπτυχθεί στο Ντέιρ αλ-Ζουρ, το οποίο η κυβέρνηση ήλεγχε στο παρελθόν. Και πέρα ​​από τις κύριες προόδους των ανταρτών, η κυβέρνηση φαινόταν να χάνει άλλους θύλακες εδάφους. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ομάδα παρακολούθησης πολέμου με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι η πόλη Σουέιντα, νότια της Δαμασκού, δεν ήταν πλέον υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ποιος πολεμάει;

Η συριακή κυβέρνηση

Η συριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον κ. αλ Άσαντ, υπήρξε κεντρική στον παρατεταμένο και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Ο κ. αλ Άσαντ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2000, είναι μέλος της οικογένειας που διοικεί τη Συρία με Πραξικόπημα του 1970. Είναι Αλαουίτες, μια μειονοτική αίρεση, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.

Ο κ. al-Assad αρχικά παρουσίαζε τον εαυτό του ως σύγχρονο μεταρρυθμιστή, αλλά απάντησε στις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης με βάναυσες καταστολές, πυροδοτώντας μια εθνική εξέγερση.

Κατανόηση του Εμφυλίου Πολέμου της Συρίας

Μια διαρκής σύγκρουση. Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011 με μια ειρηνική εξέγερση κατά της κυβέρνησης και εξελίχθηκε σε μια πολύπλευρη σύγκρουση στην οποία συμμετείχαν ένοπλοι αντάρτες, εξτρεμιστές και άλλοι. Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Οι καταβολές. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν οι Σύροι ξεσηκώθηκαν ειρηνικά ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, ενώ οι κοινότητες πήραν τα όπλα για να αμυνθούν. Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος.

Συμμετείχαν και άλλες ομάδες. Μέσα στο χάος, η εθνοτική κουρδική μειονότητα της Συρίας πήρε τα όπλα και σταδιακά κατέλαβε έδαφος που θεωρούσε δικό της. Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ το 2014 και ανακήρυξε αυτό το έδαφος «χαλιφάτο» του, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή.

Ξένες επεμβάσεις. Ο Αλ Άσαντ έχει λάβει ζωτικής σημασίας υποστήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία, καθώς και από τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι αντάρτες υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από πλούσια σε πετρέλαιο αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία επενέβη επίσης για να σταματήσει την προέλαση των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Απώλειες. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. Οι δυνάμεις πιστές στον αλ Άσαντ έχουν διαπράξει μακράν τις περισσότερες φρικαλεότητες. Το καθεστώς έχει στραφεί στα χημικά όπλα, τις βόμβες και την πείνα για να αναγκάσει τους Σύρους να υποταχθούν.

Συρία σήμερα. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία μαχών, ο πόλεμος έφθασε σε αδιέξοδο. Αλλά μια ταχεία επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham άλλαξε το τοπίο, θέτοντας την πιο σοβαρή πρόκληση εδώ και χρόνια για την εξουσία του αλ Άσαντ.

Μετά από πολλά χρόνια πολέμου, η κυβέρνηση Άσαντ κράτησε με τα νύχια μεγάλο μέρος του εδάφους που έχασε από τους αντάρτες, με τη βοήθεια του Ιράν, της Ρωσίας και της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Αλλά αυτοί οι σύμμαχοι πρόσφατα αποδεκατίστηκαν ή αποσπάστηκαν σε άλλες συγκρούσεις, αφήνοντας τον κ. αλ Άσαντ ευάλωτο.

Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham σε θέση πρώτης γραμμής στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες Idlib το 2021. Credit…Ivor Prickett για τους New York TimesΗ Hayat Tahrir al-Sham, της οποίας το όνομα σημαίνει Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε, άρχισε να σχηματίζεται στην αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όταν οι τζιχαντιστές δημιούργησαν το Μέτωπο Αλ Νούσρα για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Άσαντ με εκατοντάδες αντάρτες και επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η ομάδα είχε νωρίς δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και στη συνέχεια με την Αλ Κάιντα. Αλλά μέχρι τα μέσα του 2016, το Μέτωπο Νούσρα προσπάθησε να αποβάλει τις εξτρεμιστικές του ρίζες, συγκροτώντας μαζί με πολλές άλλες φατρίες τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες εξακολουθούν να τη θεωρούν τρομοκρατική ομάδα.

Ο αρχηγός της ομάδας, Abu Mohammad al-Jolani, είπε στους New York Times ότι ο πρωταρχικός του στόχος ήταν να «απελευθερώσει τη Συρία από αυτό το καταπιεστικό καθεστώς». Προσπάθησε να αποκτήσει νομιμότητα παρέχοντας υπηρεσίες σε κατοίκους στο προπύργιο του στην Ιντλίμπ.

Κουρδικές δυνάμεις

Δυνάμεις από την κουρδική εθνοτική μειονότητα της Συρίας έγιναν ο κύριος τοπικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, υπό τη σημαία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Αφού η εξτρεμιστική ομάδα ηττήθηκε σε μεγάλο βαθμό, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων παγίωσαν τον έλεγχο σε πόλεις στα βορειοανατολικά, επεκτείνοντας μια αυτόνομη περιοχή που είχαν χτίσει εκεί. Ωστόσο, οι Κούρδοι μαχητές έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον μακροχρόνιο εχθρό τους, την Τουρκία, η οποία τους θεωρεί συνδεδεμένους με μια κουρδική αυτονομιστική εξέγερση.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες συριακές πολιτοφυλακές που πολεμούν με τις δικές τους ατζέντες και πίστεις.

Τι γίνεται με τις ξένες δυνάμεις;

Τουρκία

Από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει αρκετές στρατιωτικές επεμβάσεις πέρα ​​από τα σύνορα στη Συρία, κυρίως κατά των δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας. Η Τουρκία ελέγχει πλέον ουσιαστικά μια ζώνη κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Συρίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης φατρίες όπως ο Συριακός Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης. Οι αναλυτές λένε ότι πιθανότατα έδωσε σιωπηρή έγκριση στην επίθεση υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham.

A crowd of people, some with raised fists.
Διαδηλωτές στην Τουρκική Πρεσβεία στην Τεχεράνη του Ιράν, διαμαρτύρονται τη Δευτέρα στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Arash Khamooshi για τους New York TimesΟ πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας εξέδωσε την Παρασκευή μια ειδική έγκριση για την προέλαση των ανταρτών. «Η Ιντλίμπ, η Χάμα, η Χομς και ο στόχος, φυσικά, είναι η Δαμασκός», είπε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Η πορεία της αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Επιθυμία μας είναι αυτή η πορεία στη Συρία να συνεχιστεί χωρίς επεισόδια».

Ρωσία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, η Ρωσία ήταν ένας από τους πιο πιστούς ξένους υποστηρικτές του κ. Άσαντ, στέλνοντας ρωσικά στρατεύματα για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του και αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν τους εχθρούς του. Διατήρησε στρατηγική στρατιωτική παρουσία στη Συρία με αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Λόγω του εξοντωτικού πολέμου φθοράς στην Ουκρανία, οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Συρίας τόσο δυναμικά όσο στο παρελθόν. Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που προσπάθησαν να επιβραδύνουν την προέλαση των ανταρτών ήταν σχετικά αραιές.

Ιράν και Χεζμπολάχ

Η Συρία είναι ένα βασικό μέρος του «άξονα αντίστασης» του Ιράν, ενός δικτύου χωρών και ομάδων που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούτι στην Υεμένη που ελπίζει να καταστρέψει το Ισραήλ και να μειώσει την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν μεταφέρει λαθραία όπλα στη Χεζμπολάχ στο Ιράκ και τη Συρία. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν ανταποδώσει τη χάρη στέλνοντας χιλιάδες μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του κ. αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Την Παρασκευή, το Ιράν άρχισε να εκκενώνει τους στρατιωτικούς διοικητές και το προσωπικό του από τη Συρία, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους και τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, σε ένδειξη της αδυναμίας του Ιράν να βοηθήσει να κρατήσει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο ρόλος των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχει αλλάξει αρκετές φορές. Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε αρχικά ομάδες της αντιπολίτευσης στην εξέγερσή τους κατά της κυβέρνησης, παρέχοντας όπλα και εκπαίδευση, με περιορισμένο αποτέλεσμα.

Οι στρατιώτες στέκονται κοντά σε ένα βαρέλι με δύο στρατιωτικά οχήματα κοντά.
Αμερικανοί στρατιώτες στη βόρεια Συρία το 2018. Credit…Mauricio Lima για τους New York Times

Μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους το 2014, οι δυνάμεις των ΗΠΑ πολέμησαν την τρομοκρατική ομάδα με αεροπορικές επιδρομές και βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις και στη συνέχεια παρέμειναν στη βορειοανατολική Συρία για να αποτρέψουν μια αναζωπύρωση. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ απέσυρε πολλές από αυτές τις δυνάμεις το 2019, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν μια δύναμη περίπου 900 στρατιωτών, με επίκεντρο τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές γεωτρήσεων πετρελαίου στα βορειοανατολικά και μια φρουρά στα νοτιοανατολικά κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία .

Ισραήλ

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Ισραήλ στη Συρία έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ και ιρανικών στόχων, ειδικά ανώτατου στρατιωτικού προσωπικού, εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων και τον διάδρομο μεταφοράς που χρησιμοποιεί το Ιράν για να στείλει όπλα στη Χεζμπολάχ.

Τι θα σήμαινε μια νίκη ανταρτών;

Οι αντάρτες λένε ότι στόχος τους είναι να εκδιώξουν τον κ. αλ Άσαντ και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συνέβαινε αν έπεφτε. Πολλοί στη διεθνή κοινότητα τον αποδέχονται διστακτικά ως ηγέτη της Συρίας, ακόμη και αφού συνέτριψε βίαια την αντιπολίτευση της χώρας του και χρησιμοποίησε διεθνώς απαγορευμένα χημικά όπλα.

Για πολλές χώρες, ο κ. αλ Άσαντ πρόσφερε έναν φαινομενικό έλεγχο, ενώ η ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται σε αναταραχή. Ορισμένα αραβικά κράτη άρχισαν πέρυσι να εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ αφού απέφευγαν την κυβέρνησή του για χρόνια.

Δημόσια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη Hayat Tahrir al-Sham. Αλλά μέσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η στροφή της ομάδας προς τον πραγματισμό είναι γνήσια και ότι οι ηγέτες της γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες να ενταχθούν ή να ηγηθούν της συριακής κυβέρνησης εάν η ομάδα θεωρείται τζιχαντιστική οργάνωση.

Είτε οι αντάρτες πετύχουν είτε όχι, οι κύριοι περιφερειακοί παίκτες — Ισραήλ, Ιράν και Τουρκία — έχουν όλοι μερίδιο στην έκβαση αυτού του πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυματισμοί θα επηρεάσουν όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά και παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία.  

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα