Πως και πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από την ουκρανική κρίση – Χάρτες ανάλυση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο
Νίκος Καρατουλιώτης
Υποστράτηγος ε.α- Συγγραφέας
Μέλος ΚΕΘΑ

Πόσο επηρεάζει η κρίση της Ουκρανίας την Ελλάδα;

Ποιες «ενεργειακές» και άλλες ισορροπίες διαταράσσονται και αγγίζουν τα ελληνικά ενδιαφέροντα;

Η ανάλυση που έχει κάνει ο Υποστράτηγος ε.α Νίκος Καρατουλιώτης αποδεικνύει ότι τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να μας απασχολούν σοβαρά.

Ιστορικό.
Μια ισχυρή Ρωσία με έξοδο σε θερμά ύδατα (Μεσόγειο) θα είναι εν δυνάμει απειλή για την πρωτοκαθεδρία των Η.Π.Α.
Μέσα σε αυτή την λογική η Δύση (Η.Π.Α- Γερμανία) προσπάθησαν να απομονώσουν την Ρωσία στο στεριανό της χώρο, αποκόπτοντας την πρόσβαση της από την Μεσόγειο.

Τόσο η επιδιωκόμενη ανατροπή του Άσαντ στην Συρία αλλά και η ανατροπή του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, είχαν έναν κοινό παρονομαστή και το μέγα ζητούμενο ήταν η Ρωσία να στερηθεί των ναυτικών της βάσεων και ο στόλος της να μείνει στον αέρα.

Ο Πούτιν αντιλήφθηκε έγκαιρα το όλο παίγνιο και με απρόβλεπτες κινήσεις κατοχύρωσε τα ρωσικά συμφέροντα, τόσο στην Συρία με την παραμονή του Άσαντ και την δυναμική επαναφορά του, αλλά και στην Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Δύση (Γερμανία – Η.Π.Α) εγκατέλειψαν στην τύχη τους τόσο τους ισλαμοφασίτες στην Συρία, αλλά και στην Ουκρανία (εδώ μάλιστα άρχισαν τον αφοπλισμό και προχώρησαν ακόμη και σε συλλήψεις), συγκεκριμένα το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων (της ακροδεξιάς οργάνωσης Δεξιός Τομέας) που μετείχαν στο κίνημα διαμαρτυριών ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Παρούσα κατάσταση. 
1. Η Δυτική συμμαχία αποδείχθηκε αδύναμη αλλά και απροετοίμαστη να διαχειριστεί την κρίση.

2. Το Δυτικό μέτωπο διερράγη ένεκα αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων (Αγγλία, Βουλγαρία, Κύπρος. … κλπ).

3. Χαρακτηριστική η περίπτωση πολυφωνίας ακόμη και εντός της Γερμανίας, όπου τρεις πρώην καγκελάριοι ( Γκέρχαρντ Σρέντερ, Χέλμουτ Σμιτ και Χέλμουτ Κολ) αμφισβήτησαν την Δυτική επέμβαση στη Ουκρανία και την επιθετική πολιτική της Δύσης προς την Ρωσία.

4. Η Ρωσία αύξησε τιμές φυσικού προς την Ουκρανία κατά 33% και απαιτεί την εξόφληση των οφειλών της (απλήρωτοι ενεργειακοί λογαριασμοί).

5. Η έλευση του ΔΝΤ στην Ουκρανία επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον λαό της και ενδεχομένως να έχουμε αναστροφή των εξεγερθέντων, δηλαδή δεν αποκλείεται, λίαν συντόμως να δούμε αντίστοιχες εξεγέρσεις στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου, αλλά αυτή την φορά εναντίον του ΔΝΤ.

1. Η Ρωσία υπέγραψε κολοσσιαία ενεργειακή σύμβαση με την Κίνα, προκειμένου να μην στερηθεί του ενεργειακού συναλλάγματος, σε περίπτωση εμπάργκο από την Δύση (πράγμα απίθανο μιας και η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία).

2. Όσο η Δύση πιέζει από δυσμάς την Ρωσία, τόσο αυτή θα στρέφεται προς ανατολάς προσεγγίζοντας την Κίνα, υλοποιώντας το εφιαλτικότερο γεωπολιτικό σενάριο.

Ο παράγων Τουρκία.

1. Η Τουρκία τάχτηκε ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

2. Η Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε μια συνεχή σύγκρουση, από τον 16 αιώνα μέχρι σήμερα, είχαμε δεκαεπτά ΡωσοΤουρκικούς πολέμους (σε όλους επεκράτησε η Ρωσία).

3. Η Τουρκία έβλεπε την Ουκρανία σαν έναν ασφαλή ενδιάμεσο χώρο μεταξύ αυτής και της Ρωσίας , κάτι σαν ένα αμορτισέρ απορρόφησης των συγκρουσιακών σχέσεων της με την Ρωσία.

4. Σε περίπτωση ανάπτυξης (πράγμα που είναι στα σχέδια) βομβαρδιστικών αεροπλάνων Tu-22 στην Κριμαία, ο Τουρκικός στόλος είναι λίαν ευάλωτος.

5. Η Τουρκία εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία.

6. Η Συρία του Άσαντ έχει πάρει το πάνω χέρι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η Τουρκία έχει περιέλθει σε δυσμενή θέση, καθόσον όχι μόνο είχε στηρίξει τους αντικαθεστωτικούς, αλλά ετοίμαζε και πολεμική προβοκάτσια.

7. Η Αρμενία κατηγόρησε την Τουρκία ως υπεύθυνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος χριστιανών αρμενικής καταγωγής στην πόλη Kessab της Συρίας, επειδή οι τούρκοι επιτρέπουν τους ισλαμιστές τρομοκράτες της al-Nusra να περνάνε μέσα από το έδαφος της και επιπλέον τους εξοπλίζει.

8. Η Τουρκία έχει περιέλθει σε καθεστώς δυσμένειας με τις ΗΠΑ από την εποχή που δεν επέτρεψε την διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ.

9. Ο Ερντογάν κατηγορεί ευθέως ότι πίσω από τα γεγονότα αποσταθεροποίησης του, είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος λειτουργεί κατόπιν εντολής της C.I.A

10. Ανεξάρτητα από τα όποια εκλογικά αποτελέσματα, η Τουρκία έχει περιέλθει σε ένα καθεστώς γεωπολιτικής αστάθειας, συνορεύουσα με ένα ρευστό και ασταθές γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Ο παράγων Ρωσία.

1. Η Ρωσία πρόσφατα αποφάσισε την κατασκευή σύγχρονου αποβατικού στόλου (Ivan Gren, καθώς και τα LPD  κλάσης Μistral), προκειμένου να αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Η Ρωσία επιθυμεί διακαώς την συμμετοχή της στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Πειραιά- Θεσσαλονίκης αλλά και για τους σιδηροδρόμους Βουλγαρίας και Ελλάδας, προκειμένου να υλοποιήσουν τον «νέο διευρασιατικό διάδρομο».

3. Ο Ρωσία έκανε μεγάλα ανοίγματα προς την Αίγυπτο και έστησε γέφυρες επικοινωνίας με τον στρατάρχη Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι (νυν πρόεδρο), οι οποίες και επισφραγίσθηκαν με μεγάλη στρατιωτική συμφωνία αγοράς ρωσικού οπλισμού σε προνομιακές τιμές. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν προϊστορία απόν τον Νάσερ.

4. Η Μόσχα ήρε το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχε επιβάλει τον περασμένο Ιούλιο. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων εκτός της ευρωζώνης, αλλά οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω των προβλημάτων στις ελληνορωσικές σχέσεις, ειδικά μεταξύ 2009-2012.

5. Η Ρωσία επιθυμεί την υλοποίηση κατασκευής του αγωγού South_Stream και την συμμετοχή της Ελλάδας.


1. Η Ρωσία για πρώτη φορά μέσα από το ελεγχόμενο κρατικό κανάλι Rusia Today και με αφορμή την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας στην Ελλάδα του ΥΠΑΜ Σεργκέϊ Σοϊγκού αναφέρεται στην κρίση των Ιμίων τονίζοντας : « Τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα βοηθήσουν να μην γίνει πράξη, ο εφιάλτης της τουρκικής εισβολής στα ελληνικά νησιά».
Ο παράγων Ελληνισμός ( Ελλάδα-Κύπρος) και η ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία επιθυμεί διακαώς την ισχυροποίηση της παρουσίας στην Μεσόγειο για γεωστρατηγικούς αλλά και εμπορικούς λόγους (το σύνολο των εισαγωγών αλλά και εξαγωγών της).
Μέσα σε αυτή την λογική η Ρωσία πραγματοποιεί επιθέσεις φιλίας προς την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

1. Πρόσφατα μείωσε την τιμή φυσικού αερίου κατά 15% ύστερα από ελληνικό αίτημα.

2. Η Ρωσία ‘ευλόγησε’ την στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου.

3. Πρότεινε στην Ελλάδα την αγορά των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροπλάνων 4ης γενιάς Su-35S με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

4. Έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Και ετάχθη υπέρ της Ελλάδας – Κύπρου σε πολλά θέματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, η παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέρει εγγύηση ασφάλειας και είναι επωφελής, καθόσον οι απειλές αυξάνουν τόσο από ομάδες τζιχαντιστών αλλά και από χώρες που θα ήθελαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στη περιοχή (π.χ. Τουρκία).

Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις και διευκολύνσεις της παρουσίας της Ρωσίας στην Μεσόγειο, ως έπραξε η Κύπρος.

Η Ελλάδα δύναται να εκμεταλλευτεί την ρωσική επιθυμία της ενεργειακής παράκαμψης της Ουκρανίας και να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού South_Stream.

Αυτό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους σχεδιαζόμενους αγωγούς μπορεί να καταστήσει την πατρίδα μας ενεργειακό κέντρο, καθόσον όλοι οι αγωγοί διέρχονται είτε μέσω Ελλάδας είτε πέριξ αυτής.

Επιπλέον η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην κατασκευή του αγωγού Κύπρου- Ελλάδας –Ευρώπη.


Καθόσον η Γερμανία μέσω Τουρκίας προσπαθεί να υφαρπάξει τα ελληνικά κοιτάσματα και να τα διοχετεύσει στην Ευρώπη, καθιστώντας την Τουρκία ενεργειακό κέντρο μεταφοράς, προς όφελος της Γερμανίας.


Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει εταιρικές σχέσεις με την Ρωσία, οι οποίες δεν θα έρχονταιυποχρεωτικά σε σύγκρουση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η Ελλάδα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνθέτει και να ενώνει στην περιοχή. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο ιστορικός της ρόλος.

Αυτός είναι και σήμερα ο ρόλος της σε μια εποχή μετάβασης από το παλιό, που υποχωρεί, στο νέο που αναδύεται. Και, όπως πάντα στην ιστορία, οι μεταβατικές περίοδοι είναι και οι πιο ρευστές.

Γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ακέφαλη από ισχυρή πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όταν όλα στην περιοχή μας επαναπροσδιορίζονται γεωπολιτικά, η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση με καταλυτικές συνέπειες στο κύρος και την ισχύ της.

Το παιχνίδι είναι σκληρό και ο πλέον αδύναμος θα υποστεί τις συνέπειες του αδήριτου νόμου της εξέλιξης.

Το γεωπολιτικό παίγνιο είναι πολύπλοκο και απαιτεί μια ανάλογη κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς.

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα φοβικά της σύνδρομα και την εσωστρέφεια που της προκάλεσε η κρίση.

Μπορεί να έχει παρουσία στην περιοχή και θα πρέπει να το επιδιώξει.

Η Ελλάδα είναι μια άκρως φιλειρηνική χώρα ενταγμένη απολύτως στις δομές της πολιτισμένης ανθρωπότητας αλλά αυτή η θέση της δεν μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς κύρος και ισχύ.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται αποφασισμένος λαός και πεφωτισμένη πολιτική ηγεσία.

Δυστυχώς, και οι δύο αυτές προϋποθέσεις απουσιάζουν σήμερα από το δυναμικό της χώρας.

 national-pride.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα