Πως η αντίληψη για την Τουρκία αλλάζει στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνδέοντας τρεις ξεχωριστές δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα σχετικά με τις «προσπάθειες για την ασφάλεια της Τουρκίας», παρουσιάζονται οι ταχέως μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές κινήσεις και αντιλήψεις για τη χώρα μας, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο  Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής  Ζοσέπ Μπορέλ, θεώρησε  την Τουρκία, την Κίνα και τη Ρωσία, ως  τις αναδυόμενες «νέες αυτοκρατορίες».

Υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι τρεις χώρες παρουσιάζουν ηγεμονικές τάσεις στο εξωτερικό και εξουσιαστική επιμονή στο εσωτερικό, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να μάθει να μιλά με αυτές τις χώρες στη γλώσσα της εξουσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times ο πρόεδρος της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν,  δήλωσε ότι «η δύναμη του Ιράν είναι εύθραυστη, ενώ η Τουρκία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία του Ερντογάν προβαίνει σε προσπάθειες να καταστεί ευρασιατική δύναμη».

Ο συνταξιούχος ναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής στις 22 Σεπτεμβρίου «για τα δικαιώματα και την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας, το τουρκικό ναυτικό πρέπει να βρίσκεται σε μέρη όπως στον κόλπο της Μπάσρα (Περσικό Κόλπο), στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θάλασσα».

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Ζοσέπ Μπορέλ, αξιολογεί την Τουρκία ως σημαντική για τις ευρωατλαντικές δομές. Σύμφωνα με την αντίληψη της Ατλαντικής συμμαχίας, η Κίνα και η Ρωσία είναι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την τρέχουσα παγκόσμια τάξη και εκφράζουν απειλές κατά της δομής του Ατλαντικού.

Ωστόσο, ο Μπορέλ, έχει διαφορετικές ιδέες για την Ευρώπη, εάν η Τουρκία βρεθεί στην ίδια τάξη με την Κίνα και τη Ρωσία για μια «νέα επεκτατική αυτοκρατορία», αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποσπάται ολοένα και περισσότερο από τις ευρωατλαντικές δομές  και είναι μια δύναμη που αυξάνεται όλο και περισσότερο…

Ωστόσο, ο συντάκτης Nejat Eslen στην Odatv.com σημειώνει χαρακτηριστικά:

Ας δούμε τη δήλωση του αγαπητού μου φίλου, πραγματικού ναυτικού, του Ναύαρχου Τζεμ Γκουρντενίζ στη Φωνή της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα λόγια του Τζεμ Γκουρντενίζ, «το τουρκικό ναυτικό να βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, όπως στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα», αυτή είναι η άποψή του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να θέσουμε την ακόλουθη ερώτηση;

Ποια είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην εν λόγω γεωγραφία;

Για ποιους πολιτικούς σκοπούς θα βρίσκεται το τουρκικό ναυτικό σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές;

Με αυτά τα λόγια ο Γκουρντενίζ δυστυχώς συμπλέει με τα όνειρα του νεο-οθωμανισμού, είναι ενάντια στον κανόνα της ισορροπίας της στρατηγικής ισχύος-στόχου και δεν είναι ρεαλιστικά.

Επιπλέον, αυτή η δήλωση, είναι μειονεκτική και δικαιολογεί μόνο όσους ισχυρίζονται ότι η Τουρκία ακολουθεί επεκτατικές πολιτικές στο όνομα του Νέο-Οθωμανισμού.

Οι άνθρωποι ονειρεύονται όσο έχουν χρήματα στις τσέπες τους, τα κράτη πρέπει να ονειρεύονται όσο έχουν αποθεματικό στο ταμείο τους.

Η Τουρκία πως να κάνει το όνειρο του Γκουρντενίζ με το πολεμικό ναυτικό στον Περσικό κόλπο;

Εδώ, το ναυτικό ήταν στο Κας, δύο χιλιόμετρα από το Καστελόριζο και δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το ελληνικό ναυτικό στο Αιγαίο πέλαγος και απέσυρε το Ορούτς Ρέις.

Σε κάθε σκέψη που δεν λαμβάνει υπόψη την ισορροπία δύναμης και στόχου, έξω από τον ρεαλισμό και τον ορθολογισμό, είναι ένα κενό όνειρο.

Το πρωταρχικό καθήκον των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων συνίσταται στην προστασία  του τουρκικού εθνικού όρκου (Mîsâk-ı Millî) και της γεωγραφίας της Γαλάζιας Πατρίδας.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα