Πυρκαγιές: Καποδίστριας και Καλλικράτης διέλυσαν το κράτος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στις μεγάλες επαναλαμβανόμενες κρίσεις, κυρίως πυρκαγιές και πλημμύρες, χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός του διοικητικού χάρτη της χώρας.

12 Αυγούστου 2024 – Εθελοντές προσπαθούν να σβήσουν εστίες φωτιάς στην Αττική
via Associated Press

Η πυρκαγιά στην Αττική ήλθε να δείξει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αυτό που κάθε καλόπιστος άνθρωπος γνωρίζει και νιώθει καθημερινά: τα σχέδια ”Καποδίστριας” και ”Καλλικράτης” συνιστούν τεράστιες θεσμικές αποτυχίες, οι οποίες διέλυσαν το κράτος μας.

Οι πυρκαγιές έχουν δύο βασικές όψεις: το γιατί ξεσπούν και πώς αντιμετωπίζονται. Και στα δύο αυτά σκέλη, κυρίως στο πρώτο, οι δήμοι έχουν τεράστια ευθύνη. Με τα σχέδια ”Καποδίστριας” και ”Καλλικράτης” δημιουργήθηκαν δήμοι, επί χάρτου, χωρίς καμία σοβαρή μελέτη του αν και πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις αρμοδιότητες που τους εκχωρήθηκαν. Να θυμίσω ότι βασικό κριτήριο ήταν συχνά η πολιτική τοποθέτηση των κατοίκων, ώστε να ελέγχεται πολιτικά η εκλογή των δημάρχων.

Οι τοπικές πολεοδομίες απέτυχαν τραγικά στον οικιστικό και αστικό σχεδιασμό, αν δεν συνήργησαν κιόλας. Κι αυτή η δόμηση γίνεται χωρίς δημιουργία σοβαρών και ανθεκτικών δικτύων (δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση). Ο πληθυσμός σε αρκετές περιοχές, της βορειοανατολικής Αττικής προεξαρχούσης, αυξήθηκε κατακόρυφα.

Οι δήμοι αδυνατούν να υδρεύσουν αποτελεσματικά τις περιοχές τους, ενώ η σπατάλη νερού σε πισίνες και βαβυλώνιους κήπους είναι φοβερή. Αδυνατούν να μαζέψουν τα απορρίμματα και να εξασφαλίσουν στοιχειώδη καθαριότητα.

Αδυνατούν να χειριστούν τα εγκαταλελειμμένα οικήματα, τα ακαθάριστα οικόπεδα και τις πάμπολλες πολεοδομικές παραβάσεις. Αδυνατούν, τέλος, να καθαρίσουν και να βάλουν σε τάξη, πρώτα από όλα, τη δημόσια γη, την ευθύνη της οποίας έχουν άμεσα. Όσον αφορά στις υποδομές, βαδίζουν με ρυθμό χελώνας, ενώ η πραγματικότητα τρέχει με ρυθμό σπρίντερ.

Μέσα σε αυτο το χάος το ξέσπασμα των πυρκαγιών δεν προκαλεί καμία έκπληξη, είτε γίνεται τυχαία είτε εσκεμμένα. Σε περιοχές οικιστικής αναρχίας, χωρίς επαρκή υποδομή, με πληθυσμό κυριολεκτικά απροσδιόριστο (κάτοικοι, περιστασιακοί κάτοικοι και τουρίστες), με ακαθάριστα οικόπεδα και παρατημένες αγροτολιβαδικές εκτάσεις, με επικίνδυνες επαγγελματικές δραστηριότητες δίπλα σε σπίτια και μες στο δάσος ενίοτε, δεν είναι καθόλου περίεργο που ξεσπούν συνεχώς πυρκαγιές και γιγαντώνονται γρήγορα.

Ειδικά σε περιβάλλον κλιματικής κατάρρευσης, το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Και μετά το κεντρικό κράτος, με την Πυροσβεστική και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, καλείται να διαχειριστεί τις ανεπάρκειες και τις πολλαπλές αποτυχίες των δήμων. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατον.

Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στις μεγάλες επαναλαμβανόμενες κρίσεις, κυρίως πυρκαγιές και πλημμύρες, χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός του διοικητικού χάρτη της χώρας. Όσο η κατάσταση στους δήμους παράγει κρίσεις, είναι αδύνατον στο κεντρικό κράτος να τις διαχειριστεί κεντρικά, όσα μέσα κι αν διαθέτει. Το χάος δεν γίνεται να διοικηθεί. Μόνη λύση είναι να αντικατασταθεί με κάποιου είδους τάξη. Και αυτή, στην ιστορία του ελλαδικού κράτους, έχει δοθεί πάντοτε μόνο κεντρικά.

Huffington Post

spot_img

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστές επισημάνσεις, εκ του αποτελέσματος η παρούσα κατάσταση απέτυχε.
    Μπορεί όμως να φταίει και το κεντρικό κράτος που για να ελέγχει τα πάντα και κυρίως τις προμήθειες δεν αφήνει τις περιφέρειες και τους δήμους να λειτουργήσουν.
    Πάντως από άσχετους και ανίκανους Κικίλιες, Χαρβαλιάδες, Μπακογιάννηδες, Αγοραστούς κλπ γεμίσαμε και πονάμε με την κατάντια της Ελλάδας.

  2. Αυτά τα άριστα που γράφει τώρα ο έγκριτος ως καθηγητής Πανεπιστημίου κ. αρθρογράφος τα έλεγαν -και με πρακτικά επιχειρήματα (είναι όλα στα Πρακτικά της Βουλής)- τα κόμματα που δεν ψήφισαν τους νόμους αυτούς.
    Προέβλεψαν την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την διασπορά σε όλα τα σημεία του ορίζοντος της ενιαίας κρατικής εξουσίας , που μέχρι τότε υπήρχε από τους διορισμένους ανά 5ετία Νομάρχες.
    Πως να πείσεις όμως τους ”κολλημένους” στο ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αλέκο Παπαδόπουλο το 1997 (νόμος Καποδίστριας) και Γιάννη Ραγκούση το 2010 (που τώρα είναι στον Σύριζα)-νόμος Καλλικράτης- , οι οποίοι από το 1981 λαχταρούσαν ακόμη να γκρεμίσουν το κράτος της Δεξιάς, η οποία από τότε ΕΥΤΥΧΩΣ ”θεριεύει”.
    Να θυμηθούμε ποιοι ψήφισαν τον χειρότερο και διαλυτικό νόμο Καλλικράτης του κ. Ραγκούση.
    ΤΠΕΡ , 156 του ΠΑΣΟΚ.(κρίμα για τους κ. κ Ευάγγελο Βενιζέλο και Άννα Διαμαντοπούλου και όχι μόνο ).
    ΚΑΤΑ, 124 της Ν.Δ ,του ΚΚΕ , του ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
    Οι ζημιές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Ελληνικό κράτος από αυτούς τους δύο νόμους είναι αδιατίμητες και ανεπανόρθωτες.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ-ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ-ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ.
    Υ.Γ Να γιατί δεν θέλουν πια οι Έλληνες αυτούς που μας έφεραν ως εδώ και ”οι αθεόφοβοι βγαίνουν και από πάνω”.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

  3. Τα ελληνικά μυαλά είτε κεντρικά είτε μη κεντρικά λειτουργούν στα εγκεφαλικά κύματα του παρακράτους των Αθηνών. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, άλλωστε η…αποκέντρωση ιδέα του κέντρου ήταν για να ρίχνει την ευθύνη στη περιφέρεια (δια τις φωτιές στην Αττική μαλλον φταίνε οι ρωσσοφιλοι Μακεδονες). Μία άλλου ειδους αποκέντρωση του κέντρου ήταν η συμμετοχή στην ΕΕ και ΟΝΕ πάλι για να μην παίρνει την ευθυνη ως απόκεντρος χώρος. Η λύση δεν μπορεί να έρθει από το κέντρο κ. καθηγητά της φιλοσοφίας παρά μόνον η παράλυση η οποία και ηρθε.

  4. ῾Ο Καποδίστριας καί ὁ Καλλικράτης δέν διέλυσαν τίποτα. Τά σχέδια μέ τήν χρήση τῶν ὀνομάτων τους δέν πέτυχαν. ᾿΄Αν θέλουμε νά λειτουργεῖ ὅλο τό κράτος πρέπει νά μελετηθεῖ ἡ τοπική αὐτοδιοίκηση ἀπό ἱκανούς ἀνθρώπους, μέ σκοπό τήν ἀποκέντρωση, μέ κίνητρα γιά συμμετοχή τῶν πολιτῶν, κίνητρα γιά παραγωγικές δραστηριότητες μικρές καί μεγάλες ἀνάλογες μέ τήν περιοχή μέ ἔμφαση στίς ἀγροτοκτηνοτροφικές δραστηριοποιήσεις, κίνητρα γιά τούς νέους, μέ στρατηγικό προγραμματισμό, ἀξιοποίηση σύγχρονων μέσων, ἀπόλυτη προτεραιότητα στήν προστασία τοῦ περιβάλλοντος καί γνώμονα τόν σεβασμό και τήν ἀγάπη γιά τόν τόπο. Εἶναι ἀδύνατον ἄν δέν συνδράμουν ὅλοι μέ θετικό καί ἐποικοδομητικό τρόπο, εἶναι δύσκολα λόγω χρόνιων προβλημάτων, οἰκονομικών ἀδυναμιῶν, μή ἀξιοποίησης ἱκανῶν ἀνθρώπων, ἀλλά ὅσο ἀφήνονται τά θέματα αὐτά τόσο δυσκολεύουν οἱ συνθῆκες. ᾿Από τήν τοπική αὐτοδιοίκηση πρέπει νά ἀρχίσει ἡ προσπάθεια γιά ἐνεργοποίηση τοῦ δυναμικοῦ ὅλων τῶν ῾Ελλήνων, νά σταματήσει ἡ τακτική ἡ μία ὁμάδα νά σαμποτάρει τήν ἄλλη, νά γίνει κατανοητό ὅτι περιμένουμε ἀπό τούς ἄξιους καί ἀπό τήν ἀρωγή ὅλων καί ὄχι ἀπό τήν χρήση ὀνομάτων.
    Πρέπει νά καταλάβουν ὃλοι ὅτι ὁ καθένας βάζει ἕνα λιθαράκι μέ τό ὄνομά του γιά τό μέλλον τοῦ τόπου καί τό δικό του μέλλον.

    • Μα όταν οι πράξεις-αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο , πως μπορείτε να είστε ο απολογητής των πεπραγμένων του ΠΑΣΟΚ της 30ετίας 1981-2011;;; .
      Θα γνωρίζετε ότι και ο Ανδρέας στα στερνά του παραδέχθηκε ότι δεν ασχολήθηκε με το κεντρικό κράτος .(υπάρχει και η σχετική δήλωση του κ. Σκανδαλίδη στο Συνέδριο της Καθημερινής για την 50ετια της Μεταπολίτευσης)
      Αλήθεια ,θα θέλατε να είστε Διευθύντρια μιας μεγάλης επιχείρησης και να την διοικούν οι τριάντα τμηματάρχες της, οι οποίοι όχι μόνο να μη ήθελαν αξιολόγηση , αλλά και να σας αξιολογούσαν ;;;.
      ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ”ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΈΣ” ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΤΙΚΟΙ .
      Υ.Γ Αντέδρασε άμεσα και σωστά στις ταραχές στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός ,αλλά στο κράτος της Θάτσερ και των άλλων συντηρητικών παιδιών στηρίχθηκε.
      ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;;;

      • Διαβᾶστε τόν τίτλο τοῦ ἄρθρου πρῶτα. Ἐγώ αὐτό ἐπισήμανα «῾Ο Καποδίστριας καί ὁ Καλλικράτης δέν διέλυσαν τίποτα. Τά σχέδια μέ τήν χρήση τῶν ὀνομάτων τους δέν πέτυχαν.».

        Ἔχω ἐργασθεῖ στό Δημόσιο καί γνωρίζω καλά τά προβλήματα, τίς προσπάθειες γιά ἀποκέντρωση καί ἄλλα πολλά. ᾿Αξιολόγηση μέ ἀντικειμενικά κριτήρια εἶναι ὁ σκοπός, σέ μετεμφυλιακό κλίμα ποιά ἀξιολόγηση ἦταν ἀντικειμενική; Ἤ ἀγνοεῖτε ὅτι στό κράτος αὐτό δέν ὑπάρχει μόνο δεξιά καί ὅτι στήν δημοκρατία οἱ ἰδέες ἀλληλοεπιδροῦν;
        Τό κράτος στηρίζεται στούς πολίτες του, δέν μπορεῖ νά εἶναι ἐχθρός τους.

        • Το ΠΑΣΟΚ όμως έκανε τους υπαλλήλους πληρωμένους εχθρούς του κράτους ,όπως το ξέραμε από το 1831-1981, που δεν ήταν δεξιό αλλά αστικό .
          Αφού ζήσατε το Δημόσιο ,γιατί διαφωνούμε ;;;.

          • Στό Δημόσιο πού ὑπηρέτησα ἐγώ, καί ἐπί ΠΑΣΟΚ, ἔχω ὑπέροχες ἐμπειρίες μέ ὑπέροχους ἀνθρώπους πού προσπαθοῦσαν μέ φιλότιμο, λίγα μέσα, συνείδηση, νά προσφέρουν τίς ὑπηρεσίες τους καί νά ἀναβαθμίσουν τίς συνθῆκες, νά ἀγωνισθοῦν στήν προσαρμογή στά νέα μέσα, νά ξεπεράσουν προβλήματα καί ἀντιξοότητες, νά εἶναι στήν πρώτη γραμμή τῶν ἀναγκῶν, ἕνας ὁλόκληρος μικρός κόσμος νά ἀναβαθμίζεται σέ ποιότητα, ἐπιμόρφωση, παραγωγικότητα.

  5. Είχατε κυρία Ελένη στην Υπηρεσία σας υπαλληλική ιεραρχία , ή κομματικούς συμβούλους για να καταργήσουν το κράτος της Δεξιάς και να επιβάλλουν τον τρίτο δρόμο προς την σοσιαλισμό , με παντοδύναμο συνδικαλισμό και πλέρια δημοκρατία παντού, ,ειδικά μέχρι το 1989 ;;;.
    Αλήθεια αξιολογηθήκατε ποτέ μετά το 1981;;;.
    Υ.Γ Το κράτος-κάθε κράτος δεν θέλει υπέροχους και καλόψυχους υπαλλήλους.
    ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ .
    Δεν τους είχαμε -και ούτε και τώρα τους έχουμε γιαυτό και το κράτος μας ”κάθησε” .Χαίρομαι που ”αντιδικούμε” ως κομματικοί .

    • ´Παντοδύναμος συνδικαλισμός και πλέρια δημοκρατία ´ καί τρίτος δρόμος γιά τόν σοσιαλισμό δέν ταιριάζουν. Τό ΠΑΣΟΚ ἀστικό κόμμα εἶναι.
      Ὅσοι ὑπηρετοῦν στό Δημόσιο πρέπει νά ὑπηρετοῦν μέ ᾿Εθνική συνείδηση καί δέν εἶναι τό χρῆμα τό ζητούμενο ἀλλά ἡ ἀγάπη στήν χώρα καί ὁ σεβασμός στήν ἱστορία της. Αὐτά δέν ξεκινᾶνε ἀπό τό χρῆμα ἀλλά ἀπό τήν μόρφωση. Δέν λείπουν οἱ σωστοί ἄνθρωποι ἀλλά ἡ σωστή μόρφωση. Δέν ἀλλάζει ἡ ἱστορία, δέν ἀλλάζουν οὔτε οἱ Ἅγιοι τῆς Ὀρθοδοξίας, ἱστορία εἶναι κι αὐτοί, οὔτε ἡ ἱστορία τοῦ Μακεδόνα Μεγαλέξανδρου ἀλλάζει. Δέν χρειάζονται πολλοί, ὅπως ἔχει πεῖ ὁ Κολοκοτρώνης «Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε.»
      Βεβαίως καί μέ ἀξιολόγησαν μετά τό ’81.

      • Σίγουρα δεν ήσασταν εκπαιδευτικός ,γιατί αυτοί ακόμη δεν θέλουν την αξιολόγηση.
        Θα θυμάστε ότι η αξιολόγηση έγινε με βαθμολογικό πίνακα από 10 σε 100 , ότι όλοι οι αξιολογητές βαθμολογούσαν με άριστα τους αξιολογούμενους και ότι οι αξιολογούμενοι απέκτησαν δικαίωμα ενστάσεων και διορθώσεως της αξιολόγησης για να γίνουν όλοι άριστοι για να μπορούν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση να προάγουν με ”αξιοκρατικά κριτήρια” τους κομματικούς ή υποταγμένους υπαλλήλου, που ακόμη και τώρα υπερτερούν στις συνδικαλιστικές εκλογές .
        ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,’Η ΔΕΝ ΤΑ ΕΖΗΣΑΝ, γιατί εσείς και εγώ ”τα ζήσαμε στο πετσί μας” που λέμε.
        Υ.Γ Εσείς ”ποντάρετε ” στην Παιδεία ,αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ ήταν απαίδευτοι και είχαν πάρει διαζύγιο από τους πνευματικούς Έλληνες (Χατζηδάκι ,Θεοδωράκη Ελύτη κλπ ).
        Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να τα ανακαλέσω και να τα γράψω.
        Το ΠΑΣΟΚ ήταν ό,τι χειρότερο μας έτυχε στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνος .
        Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα-την δεχόμαστε ή δεν την δεχόμαστε.
        Ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται και καλυτερεύει .

        • ῾Η περίοδος τῆς ἑπταετοῦς δικτατορίας ἦταν ἡ χειρότερη γιά τήν παιδεία τῶν ῾Ελλήνων, μέ πολλούς ἀπαίδευτους στήν ἡγεσία. Δέν ξέρω ἄν βοήθησε σέ κάτι αὐτή ἡ περίοδος, στήν συμφιλίωση δεξιῶν καί ἀριστερῶν. Οἱ ἀριστεροί καί τά παιδιά τους, πολλά ἀπό αὐτά στό ΠΑΣΟΚ, εἶχαν παιδεία καί ποιητές, μουσικούς, χαρακτηριστικά ὁ Θεοδωράκης.
          Δέν ἦταν ἡ ἀριστεία ἀλλά ἡ ἰσότητα ἡ προσπάθεια κάποιων ἀξιολογήσεων, πού δέν ἐπιτυγχάνεται ὅμως ἔτσι.

          • Τι σχέση το ΠΑΣΟΚ με τον αριστερό της ΕΔΑ κλπ Θεοδωράκη και άλλους πνευματικούς ανθρώπους, ο Αρχηγός και τα στελέχη του οποίου ΠΑΣΟΚ από το 1975 ξημεροβραδιάζονταν στα ξενυχτάδικα ,τα κατά τον υπουργό -και Δικαιοσύνης παρακαλώ- Βαγγέλη Γιαννόπουλο πολιτιστικά κέντρα;;;.
            Δεν συγκρίνονται δημοκρατικές κυβερνήσεις με δικτατορικές και ούτε η συμφιλίωση διατάσσεται από ψηλά. Ο πανδαμάτωρ χρόνος απαλύνει τον πόνο και διώχνει -όπως έδιωξε μετά το 1974- το μίσος από τους χριστιανούς .Δυστυχώς οι άθεοι αριστεροί ακόμη γιορτάζουν τις ήττες του ”δημοκρατικού στρατού” και διατηρούν την εχθροπάθεια τους εναντίον των μετά το 1974 ευεργετών τους .
            Υ.Γ Τα γράφω -ως γεγονότα- για τον ιστορικό του μέλλοντος καθώς λέμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα