Η Τουρκία παίζει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ναμίκ Ταν, πρώην Τούρκος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Τουρκία διακινδυνεύει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και τη φήμη της συνολικά στο βωμό “της εδραίωσης της αποσυντιθέμενης εσωτερικής κατάστασης » σε μια εποχή που έχει επίσης απόλυτη ανάγκη από ξένα κεφάλαια, αναφέρει ο Ταν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Yetkin Report σήμερα Δευτέρα.
«Το παζάρεμα είναι στη φύση των διεθνών σχέσεων», λέει ο Ταν, αλλά προσθέτει: «Εάν επιλέξεις λάθος μεθόδους για να μεταδώσεις αυτήν την αλήθεια, μπορεί να μην πάρεις αυτό που δικαιωματικά σου ανήκει».
Η κυβέρνηση [της Τουρκίας] πιθανόν να μην ενεργεί προς το συμφέρον της χώρας, λέει ο Ταν.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη στάση για να εκμεταλλευτεί το ζήτημα [της αίτησης ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ] προκειμένου να συσπειρώσει την αποσυντιθέμενη βάση της στο εσωτερικό και να συγκαλύψει τα οικονομικά προβλήματα που είναι πιθανό να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, ενεργώντας με πολιτικό οπορτουνισμό και όχι κατόπιν ψύχραιμης ανάλυσης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Τουρκίας», αναφέρει.
Στην εξωτερική πολιτική δεν αρκεί πάντα να έχεις δίκιο ή να έχει άδικο το άλλο μέρος. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα είσαι σε θέση να πείσεις όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η θέση σου είναι νόμιμη και να εξηγήσει εύγλωττα ότι έχει αδικηθεί από ενέργειες άλλου μέρους ή χώρας. Πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη ολόκληρο το φάσμα των ικανοτήτων, των στόχων, των προτεραιοτήτων και των προσδοκιών του αντιπάλου σου, αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο πρώην πρέσβης
Η κενή ρητορική μπορεί να σε βοηθήσει να συσπειρώσεις της βάση σου στο εσωτερικό, αλλά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η εγχώρια δημοτικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη. Ομοίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο συναισθηματισμός συχνά δεν είναι καλός οδηγός για να χαράξει την πορεία εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας. Είναι λοιπόν πολύ μεγάλο λάθος να διαμορφώνουμε εξωτερική πολιτική με βάση την εσωτερική πολιτική και το εσωτερικό δημόσιο αίσθημα και την ιδεολογία. Με την πάροδο του χρόνου, η διπλωματία που βασίζεται στην ιδεολογία μπορεί να κάνει τη διεθνή κοινότητα να σε δει ως τη ρίζα όλων των προβλημάτων. Θα απομονώνεσαι όλο και περισσότερο κι ακόμη και φίλοι και παραδοσιακοί σύμμαχοι θα αρχίσουν να φεύγουν από το πλευρό σου. Πριν ξεκινήσεις έναν καυγά,
Όταν κάνεις μεγάλα βήματα, ενώ αγνοείς αυτές τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί όχι μόνο να αποτύχεις να πετύχεις αυτό που θέλεις, αλλά μπορεί να υποστείς κι άλλες αρνητικές εξωτερικές συνέπειες και ενόχληση.
Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία δεν αλλάξουν τη στάση τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να εμποδίζει την ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων που θα έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα στις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις με αυτές τις χώρες και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, επίσης, αναφέρει το άρθρο.
“Σε κάθε τελική δήλωση διαδοχικών συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία προσδιοριζόταν ως αντίπαλος. Η Τουρκία υπέγραψε αυτές τις διακηρύξεις και δεν είναι μυστικό η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές σε κάθε μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή. Εκτός από τη θέση της σε αυτές τις συγκρούσεις, η Ρωσία υποστηρίζει επίσης το PKK, το οποίο ιδρύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, και επιτρέπει στο επίσημο γραφείο αντιπροσωπείας του YPG να λειτουργεί στη Μόσχα. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη σοφία της παράβλεψης αυτών των ρωσικών ενεργειών, μετατρέποντας παράλληλα μια παρόμοια στάση δύο φίλων χωρών σε σκληρό βέτο που θα δημιουργήσει τελικά ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για έναν μεγαλύτερο αντίπαλο, δηλαδή τη Ρωσία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις μας στη δημοκρατική διακυβέρνηση και τα ατομικά πολιτικά δικαιώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας στο μέλλον ως λόγοι για την κινητοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία είναι ταλαιπωρημένη και η εθνική μας οικονομία είναι ακόμη πιο εύθραυστη και έχουμε απόλυτη ανάγκη από ξένο κεφάλαιο, πιστεύω ότι ήταν πολύ μεγάλο στοίχημα για να διακινδυνεύσουμε τη θέση μας στη Συμμαχία και τη φήμη μας στο σύνολό της:
- Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα διακυβεύονται, δεν νομίζω ότι η δήλωση σχετικά με την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έγινε για τους σωστούς λόγους. μετά από ορθολογική, συνεπή και ρεαλιστική αξιολόγηση των γεγονότων και των περιστάσεων. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση επέλεξε να λάβει αυτή τη στάση για να εκμεταλλευτεί το ζήτημα για να συσπειρώσει την αποσυντιθέμενη βάση της στο εσωτερικό και να καλύψει οικονομικά προβλήματα που είναι πιθανό να γίνουν ακόμη χειρότερα, με κίνητρο τον πολιτικό οπορτουνισμό και όχι από ψύχραιμη ανάλυση της μακροχρόνιας τουρκικής θητεία συμφέροντα.
Η διπλωματία απαιτεί ενδελεχή εκπαίδευση και εμπειρία και δεν πρέπει να αφήνεται σε αυτοδίδακτους διπλωμάτες. Ελπίζω ότι δεν θα καταλήξουμε να πληρώσουμε βαρύτερο τίμημα από αυτό που ξεκινήσαμε να διασώσουμε, προειδοποιεί ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και η υποψηφιότητά μας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποτελούν καθοριστικούς μοχλούς στην εξωτερική μας πολιτική θέση. Το να είναι μέρος της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής υποδομής της Δύσης ενδυναμώνει ουσιαστικά την Τουρκία. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμης σημασίας για το εθνικό μας συμφέρον να ενεργούμε σε αρμονία με τους συμμάχους και να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη Συμμαχία. Εάν δεν το θυμόμαστε αυτό, δεν θα θεωρούμαστε πλέον προβλέψιμος, αξιόπιστος και αξιόπιστος σύμμαχος.
Με πληροφορίες από Ahval/ Yetkin Report