Πρώτα βήματα προς επίλυση της διένεξης στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, οι προβλέψεις για αύξηση των μεταναστών στην ΕΕ το 2021 λόγω δωρεάν εμβολίων και τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Ολλανδία στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

    
Türkei Istanbul | Sondierungsgespräche zwischen der Türkei und Griechenland 

Μετά από πενταετή διακοπή Ελλάδα και Άγκυρα ξεκινούν και πάλι διάλογο. Αντικείμενο η διένεξη για τα αποθέματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πρώτα βήμα επίλυσης της διένεξης για το αέριο». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Άγκυρα, Αθήνα και κυρίως οι Βρυξέλλες θεωρούν την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου μήνυμα αποκλιμάκωσης στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Προς το παρόν ωστόσο δεν αναμένονται απτά αποτελέσματα. Αθήνα και Άγκυρα δεν μπορούν καλά καλά να συμφωνήσουν για το αντικείμενο των διερευνητικών συνομιλιών. Η Ελλάδα θέλει να μιλήσει αποκλειστικά για τα θαλάσσια σύνορα που είναι καθοριστικά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου. Από τη πλευρά της η Τουρκία εκτός από το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων θέλει να συνομιλήσει για τα όρια των νησιών, την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο. H επανέναρξη των συνομιλιών θεωρείται εν μέρει διπλωματική επιτυχία για την ΕΕ, αλλά και το Βερολίνο που δραστηριοποιείται ως διαμεσολαβητής. Η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ίσως σε κάποια χρόνια να μην έχουν πια τη σημερινή σημασία αν αλλάξουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Σχετίζεται και με εδαφικά ζητήματα, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν για αρκετά χρόνια τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ. Η Ελλάδα ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να εξοπλίζεται αγοράζοντας μαχητικά και φρεγάτες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία ανήκει στις δέκα χώρες παγκοσμίως που είναι θέση να ναυπηγήσουν μεγάλα πολεμικά πλοία».

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έλκουν μετανάστες 

O επικεφαλής του ICMPD Μίχαελ ΣπιντελέγκερO επικεφαλής του ICMPD Μίχαελ Σπιντελέγκερ

«Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) η διαθεσιμότητα εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα η ποιότητα του συστήματος υγείας στην ΕΕ θα οδηγήσουν φέτος στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Έλκει μετανάστες το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «”Τα δωρεάν εμβόλια και οι καλές υγειονομικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για μετανάστες από την Αφρική, τη Λ. Αμερική και την Ασία”, τονίζει στην Handelsblatt ο επικεφαλής του κέντρου Μίχαελ Σπιντελέγκερ για να προσθέτει: “Σε πολλές χώρες φθίνουν οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη. Και αυτό θα ενισχύσει τη μετανάστευση”. Ο πρώην αυστριακός αντικαγκελάριος και υπ. Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι “27” δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Υπογράμμισε τέλος ότι η σχεδιαζόμενη στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και χώρων προέλευσης σε Αφρική και Ασία αποτελεί σημαντική πρόοδο, μιας δεν αφορά μόνο την επιστροφή ατόμων χωρίς δικαίωμα ασύλου, αλλά και νόμιμους τρόπους μετανάστευσης και διευκολύνσεις για το διμερές εμπόριο».

Βίαια επεισόδια σε ολλανδικές πόλεις

O επικεφαλής του κέντρου ICMPD Μίχαελ ΣπιντελέγκερΒίαια επεισόδια σε πολλές ολλανδικές πόλεις

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τα βίαια επεισόδια τη νύχτα της Κυριακής σε πολλές ολλανδικές πόλεις με αφορμή την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας: «Η απόφαση δεν ελήφθη πρόχειρα και αβίαστα. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι είχε τη σφραγίδα του ολλανδικού κοινοβουλίου. Όπως ανέφερε η αστυνομία στα επεισόδια συμμετείχε ένα εκρηκτικό μείγμα ατόμων, όπως το γνωρίζουμε και από τη Γερμανία: Αρνητές της πανδημίας, χούλιγκαν και νεοναζί, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά από παροτρύνσεις ακροδεξιών πολιτικών. Με τέτοιους ανθρώπους δεν μπορείς να συζητήσεις. Αποτελούν υπόθεση για τον εισαγγελέα. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται στην ευθύνη των κυβερνώντων, όπως για παράδειγμα να πείσουν τους πολίτες για την ορθότητα και το νόημα των περιοριστικών μέτρων».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα