Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα και σε συνδυασμό με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά από το φονικό σεισμό στην Τουρκία, υπάρχει κινητικότητα που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μέρος αυτής της κινητικότητας αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά αυτό που προβάλεται από τις δηλώσεις του είναι τα «θερμά λόγια για τη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία». Είπε άλλα σημαντικότερα.

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ‘Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι στρατιωτικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αποτελούν μέρος «θετικής ατζέντας». Οι Τούρκοι μέσω αυτών των συνομιλιών ζητούν επί της ουσίας να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο να πετάνε και να πλέουν ανεμπόδιστα όπου θέλουν. Όσο για τα ΜΟΕ; Δεν άλλαξαν τίποτα ποτέ στα ελληνοτουρκικά. Έτσι κι αλλιώς ο κ. Τσαβούσογλου μας είπε 3 από τα 6 σημεία της πρότασης. Τα άλλα 3 ;

Ειδικά για τον «στρατιωτικό διάλογο» θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε και τι πιστεύει ο σιωπηλός ακόμη Α/ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο του.

https://www.militaire.gr