Πρόσω ολοταχώς για Πενταμερή με βάρκα την ελπίδα: Τα ΜΟΕ που κατέθεσε ο Αναστασιάδης στον ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ξεκίνησε η Λευκωσία. Αυτό είναι το συμπέρασμα από το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενόψει της σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Η Λευκωσία μπροστά στο φόβο να κατηγορηθεί για ένα νέο αδιέξοδο θα προσέλθει στην Πενταμερή ενώ έχει ήδη καταθέσει ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με βασικό άξονα, Αμμόχωστο, αεροδρόμιο Τύμπου και υδρογονάνθρακες.

  • Συγκεκριμένα, προτείνει επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση του ΟΗΕ, λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.
  • Προτείνεται όπως λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, με ένα FIR (Λευκωσίας). Διασύνδεση του λιμένα Αμμοχώστου με το πρωτόκολλο της Άγκυρας (τα κυπριακά πλοία να έχουν πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια).
  • Σε σχέση με το φυσικό αέριο να γίνει καταπιστευτικός λογαριασμός, μετά που η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

Ενόψει του γεγονότος ότι στις δυο πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν υπάρχει αναφορά στη βάση των συνομιλιών και στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος υποσχέθηκε πως θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις κατά την παρουσία των εκθέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Είναι σαφές πως από τα Ηνωμένα Έθνη στέλνονται μηνύματα για «τελευταία ευκαιρία» αλλά και αναβαθμισμένη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως, τα Ηνωμένα Έθνη με τη μόνιμη παρασκηνιακή συμβολή των Βρετανών, επιχειρούν να οργανώσουν μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Είναι μια κίνηση που προσφέρει κάλυψη στην Άγκυρα ενόψει συζήτησης στην Ε.Ε. το Μάρτιο για τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. Για τον ίδιο λόγο γίνονται και ενέργειες για την έναρξη ελληνοτουρκικών επαφών.

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία ποσώς δεν πιέζεται ενώ φαίνεται πως αντί να δέχεται έστω και παροτρύνσεις, υποδείξεις, μεταφέρει την πίεση στη Λευκωσία. Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα εκτιμά πως η υλοποίηση διαχρονικών σχεδιασμών της έχουν εισέλθει στην τελική φάση υλοποίησης. Διαχρονικός στόχος είναι ο πλήρης πολιτικός και στρατηγικός έλεγχος του νησιού. Είτε με συμφωνία είτε διά της επιβολής, μετά από ένα νέο αδιέξοδο.

  • Είναι προφανές από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ότι στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, η κάθε πλευρά θα μπορεί να θέσει όποια πρόταση θέλει για συζήτηση.

Η Τουρκία αναπτύσσει πιο έντονα την τελευταία περίοδο το αφήγημα για δυο κράτη. Για την ακρίβεια είναι συνομοσπονδία που επιδιώκει καθώς το μοντέλο προσφέρει τη δυνατότητα για έλεγχο του νησιού, σε έδαφος και θάλασσα ( ο μεγάλος στόχος είναι το φυσικό αέριο).

Παράλληλα, μέσα από το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα έχει πρόσβαση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το τελευταίο πρέπει να απασχολήσει τους επιδερμικούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι μπορεί να μην ενοχλούνται από την υιοθέτηση στην Κύπρο της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επειδή εκτιμούν πως η χώρα είναι πολύ μικρή, διαχειρίσιμη και δεν θα την αφήσουν να προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία της Ένωσης.

Όταν μέσω Κύπρου προκαλεί προβλήματα  η Τουρκία, εξυπηρετώντας δικά της συμφέροντα, τότε θα είναι πρόβλημα.

Τα διαδικαστικά

Ο Γενικός Γραμματέας σχεδιάζει η Πενταμερής Διάσκεψη, να είναι διάρκειας τριών ημερών. Θα αρχίσει με δείπνο, την επόμενη ημέρα θα έχει χωριστές επαφές με τους εμπλεκόμενους και την τρίτη ημέρα  θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη στην παρουσία όλων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 14 Ιανουαρίου 2021. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα