«Πρόεδρος των πλουσίων ή πρόεδρος των ρίσκων ο Μακρόν ;»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Την περασμένη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ο Emmanuel Macron απέδειξε για πολλοστή φορά την αποφασιστικότητά του αλλά και την απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματός του, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Δεν ξέρουμε, αν θα του βγει σε καλό ή κακό. Πάντως κανείς καλόπιστος παρατηρητής του δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε προεκλογικά στο χρόνο που τις υποσχέθηκε.

Δεν ταλαντεύεται. Δεν πτοείται από τις δημοσκοπήσεις  και από τις διαδηλώσεις της αριστερής αντιπολίτευσης (οι οποίες μέχρι τώρα δεν ήταν και τόσο μαζικές). Μια μόνο εξαίρεση έκανε μέχρι τώρα κι αυτή αφορούσε «το στάτους της συζύγου του της Brigitte», βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 10-08-2017, https://www.anixneuseis.gr/?p=172837, δείχνοντας σχετικά σύνεση κι όχι αλαζονεία.

Aπό την περίοδο που ήταν υποψήφιος πρόεδρος, επειδή εργάστηκε στην Τράπεζα της δυναστείας Rothschild, του κόλλησαν ήδη οι πολιτικοί του αντίπαλοι τη ρετσινιά του «εκπροσώπου του χρηματιστικού κεφαλαίου». Η εν λόγω ρετσινιά μετασχηματίστηκε στο μεταξύ  «ως ο πρόεδρος των πλουσίων», επειδή καταργεί τον «Φόρο Αλληλεγγύης της  Περιουσίας (l’impôt de solidarité sur la fortune)», με την «εισαγωγή του ενιαίου φόρου- flat tax» ο οποίος ενοποιεί και μειώνει τον φόρο επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο, όπως : τα ενοίκια, τα μερίσματα, τα κεφαλαιουχικά κέρδη, κ.λπ.. Δίχως να καταργεί τον «Φόρο Ακίνητης Περιουσίας».  Μάλιστα οι αντίπαλοι του Μακρόν επικαλούνται την σατιρική εφημερίδα Le Canard enchaîné για να αποδείξουν ότι είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων». Τι έκανε η εν λόγω εφημερίδα ;

Έχει  πάρει τον υπ’αριθμόν  ένα Γάλλο ραντιέρη του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Γάλλων, τον Bernard Arnault, και υπολόγισε  ότι : ο εν λόγω κροίσος, που είχε 500 εκατομμύρια ετήσια μερίσματα, με τον νέο «ενιαίο φόρο»  («flat tax ») 30% θα πληρώσει μόνο 150 εκατομμύρια ευρώ, αντί για  300 εκατομμύρια ή φορολογικό συντελεστή 60% που θα πλήρωνε με τον καταργηθέντα «Φόρο Αλληλεγγύης της  Περιουσίας», σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της δημοσιογράφου Mathilde Damgé, στις 18-10-2017, στην ηλεκτρονική έκδοση της LE MONDE.

«Εμείς υπερασπιζόμαστε τη μαζική ελάφρυνση της φορολόγησης του κεφαλαίου, (…) το ισχυρίζομαι δυνατά και με σαφήνεια. (…) Αυτή είναι η μόνη πολιτική που δεν έχει δοκιμαστεί στη Γαλλία», δήλωσε σχετικά ο Bruno Le Maire, υπουργός οικονομικών, πεπεισμένος ότι η υψηλότερη φορολόγηση της απόδοσης του κεφαλαίου δεν είναι καλή λύση για την οικονομία και επομένως για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». «Το 80% των ευρωπαϊκών χωρών έχει έναν ενιαίο φόρο, και η μείωση του εταιρικού φόρου (η κυβέρνησή του σκοπεύει να τον μειώσει από το 33,3 % που είναι σήμερα στο 25 %)  έχει δρομολογηθεί σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες», υποστήριξε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Audrey Tonnelier στις 18-10-2017 του ηλεκτρονικού LE MONDE. Όταν ρωτήθηκε για το χρόνο που χρειάζεται ώστε οι Γάλλοι να δουν τους καρπούς της κυβερνητικής πολιτικής «οικονομικού μετασχηματισμού», ο υπουργός είπε «δύο χρόνια είναι μια καλή προθεσμία για να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Η αντιπολίτευση του Μακρόν είναι επόμενο να υπερτονίζει την παραπάνω ελάφρυνση στο Κεφάλαιο, παρασιωπώντας για ευνόητους λόγους την εξαγγελθείσα κατάργηση του τοπικού «φόρου διαμονής» (Taxe d’habitation) για το 80% των σημερινών Υπόχρεων του οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος. Σήμερα ο εν λόγω φόρος επιβάλλεται και εισπράττεται από τη γαλλική αυτοδιοίκηση και στον οποίο αναφέρθηκα με σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 20-07-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=171488.

Συνοψίζοντας την παραπάνω φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν οι  υποστηρικτές του, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται πλέον ότι ο Μακρόν  είναι «ο πρόεδρος των ρίσκων». Ότι δηλαδή δεν κωλώνει. «Κάνει ό,τι είπε προεκλογικά». Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την, πολιτική του.  Για να υπάρχει δε κι ένα μέτρο σύγκρισης με τα καθ’ημάς, αν οι Γάλλοι είχαν για πρόεδρο τον δικό μας πρωθυπουργό, που δεν έκανε τίποτα από όσα  ψευδο επαναστατικά έλεγε προεκλογικά το 2014 και κάνει μετεκλογικά τα αντίθετα που του υπαγορεύουν οι «τοκογλύφοι», πώς θα τον αποκαλούσαν άραγε σήμερα τον Μακρόν ; Ψευταρά (faucheton) μήπως ;

Μπορεί κάποιος να διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με την μακρονική προσέγγιση, (ιδιαίτερα αν χρησιμοποιεί ως εργαλείο ανάλυσης τον μαρξισμό της «ταξικής πάλης»),  της ειρηνικής συνύπαρξης του κεφαλαίου με την εργασία, όμως αυτή είναι η όλη υπόθεση εργασίας της κυβέρνησης Μακρόν. Δηλαδή η συνεργασία εργοδότη και εργαζόμενου στα πλαίσια μιας ανταγωνιστικής και υγιούς Επιχείρησης για να τονωθούν οι αναγκαίες επενδύσεις κι άρα η γαλλική οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνική ενσωμάτωση. Όχι το ανελέητο κυνήγι του μεγάλου Κεφαλαίου, όπως επεχείρησε να κάνει, και το εγκατέλειψε πάραυτα, ο François Hollande, ο οποίος είχε υποσχεθεί να φορολογήσει με 75% τους Γάλλους που είχαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ετήσιο εισόδημα και οδήγησε στη φυγή των γαλλικών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Κάτι που συμβαίνει σήμερα και στην Ελλάδα με την από-επενδυτική εξέλιξη της περίφημης προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55%, στο 75% και στο 100% του φορολογικού συντελεστή, με ωφελημένες τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τις λοιπές χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Δίχως να λαμβάνουμε υπόψη μας την εκτόξευση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Συμπερασματικά :

Όσο αφελές είναι να περιμένει η κυβέρνηση Μακρόν την επανεπένδυση μέρους του Κεφαλαίου που θα ελαφρυνθεί από τον «ενιαίο φόρο» και την μείωση του «εταιρικού φόρου» από το 33,3% στο 25%, άλλο τόσο αφελές απεδείχθη ότι ήταν η εφαρμογή του «τριακοντα-πενταώρου» ότι θα «μείωνε την ανεργία στη Γαλλία» η οποία είναι κολλημένη κοντά στο 10%.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε με καλή πίστη και νηφαλιότητα…

Υστερόγραφο :

Την ώρα που ολοκληρώνεται το παραπάνω άρθρο μου, δημοσιεύθηκε στις 22-10-2017 τελευταία δημοσκόπηση, που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Hervé Gattegno της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le journal de dimenche, o Emmanuel Macron θα αύξανε κατά 4% το εκλογικό του σκορ του 1ου Γύρου, αν σήμερα ξαναγίνονταν οι προεδρικές εκλογές, δηλαδή θα έπιανε 28% αντί 24,01% που έπιασε στις 23 Απριλίου 2017. Ενώ η  Marine Le Pen 21,5%  αντί 21,30% και ο Mélenchon 18% αντί 19,58%. Τα σχετικά συμπεράσματα δικά σας.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα