Πρωτοφανείς ευχές – Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου προτρέπει τους «ανίκανους δικαστές» να φύγουν και να πάνε στο Δημόσιο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το ευχετήριο σημείωμα της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Πρωτοφανείς ευχές, για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους 2022 – 2023 από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, με… προτροπή στους «ανίκανους» δικαστές, γιά… εθελουσία έξοδο από τη Δικαιοσύνη και διορισμό τους στο Δημόσιο!

Στην ευχετήρια επιστολή της προς όλους τους δικαστές της χώρας, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού θέτει σειρά ερωτημάτων, για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, με σαφείς υπαινιγμούς, ακόμη και για ιδιοτέλεια, φτάνει στο σημείο να «συγχαίρει» δικαστές, που ζήτησαν την οριστική τους παύση, λόγω ανικανότητας και να τους «θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση», επειδή στη συνέχεια διορίστηκαν στο Δημόσιο!

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, στο τέλος των χαιρετισμών της:

«Τέλος θέλω να συγχαρώ τις συναδέλφους, που ευαισθητοποιήθηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους ν΄ ανταποκριθούν στην άρτια άσκηση του λειτουργήματός τους και ζήτησαν την οριστική τους παύση, προκειμένου να διορισθούν στο Δημόσιο. Πρέπει ν΄ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση!».

Διαβάστε το ευχετήριο σημείωμα της Προέδρου ΑΠ:

«Συνάδελφοι όλων των Δικαστηρίων της Χώρας μας!

Καλό δικαστικό έτος 2022-2023!

Με υγεία, διατήρηση των κάθε κατηγορίας ισορροπιών που απαιτούνται για την άρτια άσκηση του λειτουργήματός μας, ώστε στο άμεσο μάλλον η Ελλάδα ν΄ αποτελεί για τα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης πρότυπο, καθόσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης!

Δύο χιλιάδες εξακόσιοι είκοσι πέντε συνάδελφοι της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Για λίγους μήνες ακόμη θα συμπεριλαμβάνομαι στον αριθμό αυτό. ΄Ετσι οι προαναφερθείσες είναι οι τελευταίες μου ευχές ενόψει της έναρξης του δικαστικού έτους.

Με την ευκαιρία αυτής της «επικοινωνίας μας» θάθελα, σαν να μιλούσα πρόσωπο με πρόσωπο με καθένα από εσάς ξεχωριστά, να σας πω τους προβληματισμούς μου με την μορφή «ρητορικών ερωτημάτων».

Με την κατά κανόνα ίση μεταξύ μας κατανομή των κάθε μορφής υποχρεώσεων την περίφημη «εξίσωση», που οφείλεται η πολύ μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους ικανού αριθμού συναδέλφων μας στην εκπλήρωση των από το λειτούργημά μας υποχρεώσεων, λόγω της οποίας επιβαρυνόμεθα όλοι οι υπόλοιποι;

Πού οφείλεται η αύξηση του αριθμού των συναδέλφων μας αυτών σε όλες τις βαθμίδες και σ΄ αυτήν του Αρείου Πάγου;

Πώς χαρακτηρίζετε το γεγονός η ανεπάρκεια των λίγων, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς ελάχιστες, αντιμετωπίζεται από τους ίδιους με πασιφανή αδιαφορία, αν όχι ν΄ αμαυρώνει να επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους που σε πολλές περιπτώσεις με αυταπάρνηση στην κυριολεξία ασκούν το λειτούργημά μας άρτια από κάθε άποψη και το κυριότερο να συντελεί στην όχι καλή βαθμολόγησή μας από όργανα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και όχι μόνον;

Γιατί συμβαίνει στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να εξαφανίζονται άψογες από κάθε άποψη αποφάσεις των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων και μάλιστα να διατάσσονται νέες πραγματογνωμοσύνες, επανεξέταση μαρτύρων, όταν πλέον έχουν παρέλθει ενδεχομένως και 10 έτη από τότε που έλαβε χώρα η επίδικη διαφορά;

Από τις σκέψεις, τις απαντήσεις του καθενός από μας συνάδελφοι στα ερωτήματα αυτά εξαρτάται η άρση όσων προβλημάτων στην απονομή της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μας αφορούν.

Το σημαντικό ζήτημα η μείωση του αριθμού των επίδικων υποθέσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός μας κι εντεύθεν η ποιότητα της ζωής μας δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Δεν θεσπίσθηκαν τα κατάλληλα φίλτρα για τη μείωση των αναιρέσεων.

Οι διατάξεις για τη διαδικασία διαμεσολάβησης δεν είχαν ικανό αριθμό αποδεκτών, δηλαδή δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα ο σκοπός θέσπισης των σχετικών διατάξεων του ν. 4640/2019.

Εύχομαι στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά δεδομένα, ενδεχομένως θα πρέπει να θεσπίσουν τροποποιήσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Περιέλαβα τα προαναφερθέντα, καίτοι δεν συνηθίζεται, κατόπιν σοβαρότατου προβληματισμού για να γνωρίζει το κοινωνικό σύνολο, πως δεν εθελοτυφλούμε, αλλά προσπαθούμε με τη διάγνωση κατ΄ αρχήν των προβλημάτων να δώσουμε την αρμόζουσα λύση.

Τέλος θέλω να συγχαρώ τις συναδέλφους, που ευαισθητοποιήθηκαν, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους ν΄ ανταποκριθούν στην άρτια άσκηση του λειτουργήματός τους και ζήτησαν την οριστική τους παύση, προκειμένου να διορισθούν στο Δημόσιο. Πρέπει ν΄ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση!

Συνάδελφοι είμαι δίπλα σας και όχι απέναντι!

Με δεδομένη την εκτίμησή μου στον καθένα από εσάς!

Μαρία Γεωργίου

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου»

https://www.ieidiseis.gr/ellada/162980/protofaneis-efxes-i-proedros-tou-areiou-pagou-protrepei-tous-anikanous-dikastes-na-fygoun-kai-na-pane-sto-dimosio

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιατί ο τίτλος προκαταλαμβάνει τις δηλώσεις της κυρίας Γεωργίου κάπως αρνητικά ?

  Γνωρίζει από μέσα κάποια πράγματα
  καλύτερα από τον καθένα και σε πολλά από αυτά που αναφέρθηκε (για να μην πω στα περισσότερα) φωτίζει κάποιες παθογένειες και δυσλειτουργίες.
  Καθαρός στόχος της είναι να τις διορθώσει.

  Μας αρέσει, δεν μας αρέσει , μίλησε καλοπροαίρετα.

  Η ευαισθησία της ως γυναίκας στην συγκεκριμένη θέση , που την μονοπωλούν κυρίως άντρες (σ.σ. νομίζω πως είναι η 3η κατά σειρά κυρία που καταλαμβάνει την συγκεκριμένη θέση) κι η εντιμότητα της κι η προσήλωση της στο καθήκον , από ότι φαίνεται δεν της επέτρεψαν να καταφύγει στην γνωστή και συνήθη εν Ελλάδι πρακτική του ” τα κρύβουμε όλα κάτω από το τραπέζι”.

  Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτού του είδους την δημόσια αυτοκριτική κι από αυτήν την άποψη αυτό που έκανε είναι πράγματι πρωτοφανές!

 2. Και κάτι ακόμα., προς αποφυγήν παρανοήσεων..

  Όπως υποστήριξε η κύρια Γεωργίου, αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις.
  Υπάρχει μια μειοψηφία που είναι άδικο να κηλιδώνει τον κανόνα.

 3. Στα πλαίσια της Διαύγειας να μη μάθουμε πόσοι είναι οι ανεπαρκείς δικαστές , πότε εισήλθαν στην Σχολή δικαστών ”με αντικειμενικές” εξετάσεις ,πόσοι είναι άνδρες και πόσες γυναίκες και ποιοι τους βαθμολογούσαν ως επαρκείς για να προάγονται και τελικώς πόσοι διάδικοι και τι έχασαν ηθικά και οικονομικά από τις εκκρεμείς υποθέσεις τους ;;;.
  Άραγε πόσοι ανεπαρκείς ζουν και κινούνται στο Δημόσιο και κυρίως στην εκπαίδευση , από τότε (1982) που καταργήθηκε η ετήσια αξιολόγησή τους ;;;.
  ΤΕΛΟΣ κ.Μ.Μ όντας οι δικαστές ισόβιοι δεν απολύονται και αν ακόμη καταργηθεί η Υπηρεσία τους γιαυτό και θα καταλήξουν στο Δημόσιο , με φυσικά μειωμένο κύρος και σίγουρα χωρίς απαιτήσεις προαγωγής .
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ”ΒΡΙΖΟΥΜΕ” ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΌΛΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα