Πρωτοφανείς «επιθέσεις» του τουρκικού παρακράτους σε κορυφαία στελέχη της μειονότητας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΚΑΙ ΟΝΤΕΡ ΜΟΥΜΙΝ

Δύο πολιτικοί της μειονότητας που χαράσσουν τη δική τους πορεία, με παρεμβάσεις για τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας, χωρίς να έχουν ανάγκη στήριξης της Άγκυρας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του παρακρατικού μηχανισμού της Τουρκίας

Στο πλευρό Ιλχάν Αχμέτ δεκάδες πολιτικοί, «δέχομαι έντονες απειλές και επιθέσεις» αναφέρει σε νέα του γραπτή δήλωση

Διονύσης Βοργιάς

Σε μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Θράκης, με «επιθέσεις» εις βάρος δύο κορυφαίων στελεχών της μειονότητας, προχωράει τα τελευταία 24ωρα το τουρκικό παρακράτος στην Κομοτηνή αλλά και στην Τουρκία. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο βουλευτής Ροδόπης (ΠΑΣΟΚ) Ιλχάν Αχμέτ, ενώ στο «στόχαστρο» πλέον μπήκε κι ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.

Η επιλογή των δύο αυτών πολιτικών δεν είναι τυχαία: ανεξάρτητα από το εάν κανείς συμφωνεί ή όχι με τις ασκηθείσες πολιτικές ή πρωτοβουλίες τους, αυτή τη στιγμή αποτελούν τους δύο πιο λαοφιλείς μουσουλμάνους πολιτικούς στη Ροδόπη.

Και το έχουν καταφέρει, διότι -ενώ πράγματι προωθούν σημαντικά ζητήματα της μειονότητας- αντιλαμβάνονται την περιοχή ως οφείλουν, δηλαδή ως ενιαία, ασκώντας πολιτικές και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες ανεξαρτήτως θρησκείας. Πρόκειται για αντίστοιχο μοντέλο που προώθησε κι ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος -κυρίως την προηγούμενη δεκαετία- είχε δυναμική υποστήριξη κι από μουσουλμάνους συμπολίτες μας, λόγω έργων.

Ή μαζί μας ή «εχθροί»
Η παρασκηνιακή «επίθεση» του τουρκικού προξενείου στους δύο πολιτικούς ήταν διαρκής και κλιμακούμενη το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την προ ημερών απόφαση της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής (sic) Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (βλ. παρακάτω).

Ο στόχος είναι πρωτοφανής, η μείωση της λαοφιλίας των δύο πολιτικών, με πρωταρχικό στόχο τη μη εκλογή Ιλχάν Αχμέτ στα βουλευτικά έδρανα και Οντέρ Μουμίν στον Δήμο Ιάσμου.

Συγχρόνως, ο μηχανισμός της Άγκυρας στην Κομοτηνή έχει «επιλέξει» ήδη τον εκλεκτό για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο λόγος για τον πολιτευτή ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται σε κάθε πιθανή εκδήλωση και τοποθεσία με τον Τούρκο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός της Άγκυρας κάνει τα πάντα ώστε να εμφανίζει τον νυν βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου δήθεν… «ξένο» στα προβλήματα των μουσουλμάνων. Η μείωση της λαοφιλίας Ιλχάν κι η «στροφή» ψήφων στον Οζγκιούρ Φερχάτ είναι βασικός στόχος του Προξενείου. Το αντίστοιχο ισχύει με την προώθηση «άλλου» στον Ίασμο, αντί του νυν δημάρχου, με επιφανέστερο τον δημοτικό σύμβουλο αντιπολίτευσης Ιμάμ Τζανέρ που «μετράει» τις μετοχές του..

Όμως, η δυναμική Ιλχάν κι Οντέρ, κυρίως στους απλούς πολίτες της μειονότητας αλλά και στην πλειονότητα, είναι τέτοια, που πλέον δεν χρειάζονται ούτε στο προσκήνιο ούτε στο παρασκήνιο ουδεμία στήριξη από τον παρακρατικό μηχανισμό της Τουρκίας. Γι’ αυτό ο ίδιος ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες την πολιτική δράση και φαίνεται να λειτουργεί υπό τη φιλοσοφία: ή είστε μαζί μας ή… «εχθροί». Η λογική αυτή μόνο προβλήματα κι αναστάτωση προκαλεί στη μειονότητα, αφού ξεχωρίζει τους κατοίκους βάσει θρησκείας ενώ στην πράξη τα κορυφαία προβλήματα στη Θράκη είναι ενιαία: οικονομικά και δημογραφικά.

xronos.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα