του Παντελή Σαββίδη
Διάβασα τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Φιντάν και το πρώτο σχόλιο έχει ως εξής:
1.-Οι δηλώσεις είναι φλύαρες για ΥΠΕΞ αλλά, δημοσιογραφικά, αυτό δεν μας ενοχλεί. Μαθαίνουμε περισσότερα, όσοι δεν είμαστε στην Αθήνα για να συμμετάσχουμε στα πηγαδάκια. Έχει, όμως, κάποια ευρύτερη σημασία η φλυαρία; Εν προκειμένω, μάλλον, ναι. Προσπαθεί να καλύψει με πέπλο την ουσία.
2.-Οι δηλώσεις διαπνέονται απο έναν ακαδημαϊσμό. Άλλωστε, ο κ. Γεραπετρίτης είναι περισσότερο καθηγητής παρά πολιτικός. Αναφέρεται σε Διεθνές Δίκαιο, καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ισότητα, κυριαρχία και άλλα παρόμοια. Όχι, όμως, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και άλλοι υπουργοί έκαναν στο παρελθόν το ίδιο αλλά υπάρχει μια διαφορά στην χροιά. Οι “άλλοι” αναφέρονταν στο Διεθνές Δίκαιο περισσότερο πολιτικά. Ως θέση, δηλαδή, για επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Γεραπετρίτης δίνει μια μεταφυσική χροιά. Μπορεί να είναι πολιτική του αλλά η Τουρκία απαιτεί πραγματισμό. Και, μάλιστα, η Τουρκία με ΥΠΕΞ τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών. Εκτός και αν είναι σκόπιμη φλυαρία για επικάλυψη της ουσίας που θα φανεί απο τα σημεία που ακολουθούν.
3.- Η ουσία των δηλώσεών του είναι το σημείο στο οποίο αναφέρεται σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Αυτή ήταν μια πάγια θέση της Τουρκίας. Να φύγουμε απο το πλαίσιο θέσεων που μέχρι σήμερα είχε η Ελλάδα, δηλαδή η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία και είναι νομική, και να αρχίσουμε έναν πολιτικό διάλογο. Πολιτικός διάλογος σημαίνει ότι όλα όσα είπε προηγουμένως ο κ. Γεραπετρίτης για Διεθνές Δίκαιο κλπ θα περάσουν απο τα καυδιανά δίκρανα της πολιτικής συναίνεσης και όχι του Δικαίου.
4.-Αν απο τον πολιτικό διάλογο προκύψει το συνυποσχετικό για την Χάγη (αν υπάρξει κάτι τέτοιο εν τέλει), τότε πάμε ΣΥΝΕΝΑΙΤΙΚΑ σε μια λογική “δίκαιης μοιρασιάς”. Η Τουρκία δεν ζητά τον πολιτικό διάλογο για να περνά η ώρα της. Και δικαιώνονται οι φόβοι όσων ανησυχούν ότι το συνυποσχετικό θα αποτελεί την λύση την οποία για να μην την χρεωθούν οι κυβερνήσεις θα κληθεί να την αποφασίσει η Χάγη. Τα περί Διεθνούς Δικαίου είναι το περιτύλιγμα.
5.-Ενώ οι δηλώσεις Γεραπετρίτη αναφέρονται στο Διεθνές Δίκαιο τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ κλπ, δεν γίνεται καμιά αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν χρειάζεται; Επικαλύπτεται απο άλλα σημεία των δηλώσεων ή αποτελεί σκόπιμη παράλειψη;
6.-Απο τις δηλώσεις τεκμαίρεται, αν και δεν διατυπώνεται ρητά, ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει έξω απο το πλαίσιο και την επιρροή διεθνών θεσμών η ύπαρξη, ως παραμέτρου, των οποίων, εξυπηρετεί την Ελλάδα. Και οι θεσμοί αυτοί είναι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ.
7.-Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και για ΜΟΕ. Το ερώτημα είναι ΜΟΕ σε τι; Πρέπει να μάθουμε. ΜΟΕ που συζητήθηκαν ως σήμερα με παρέμβαση του ΝΑΤΟ έθεταν περιορισμούς σε ελληνικά δικαιώματα.
8.-Στο κυπριακό, ζητήθηκε επανεκκίνηση συνομιλιών. Αυτή είναι και η θέση της κυπριακής πλευράς. Υπενθυμίζω πως οι προηγούμενες συνομιλίες διακόπηκαν επειδή η Τουρκία ζήτησε να συνεχιστεί η παρουσία στρατευμάτων της στο νησί, το δικαίωμα προστασίας και η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήτριας δύναμης.
Στην ούτως ή άλλως απαράδεκτη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα προστεθεί και υποχώρηση σε αυτά τα ζητήματα χάριν του διαλόγου;
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΝΤΑΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ
Ο Φιντάν μίλησε για ελληνοτουρκικό «διάλογο χωρίς όρους», η πάγια τουρκική θέση, αλλά αναφέρθηκε και στο «διεθνές δίκαιο». Ας μείνουμε στην επισήμανσή του για διάλογο χωρίς όρους. Το Διεθνές Δίκαιο μπαίνει ως κάλυμμα.
Εθιξε και το θέμα της μειονότητας αναφερόμενος όμως σε «ομογενείς» χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο μειονότητα σε μια εμφανή προσπάθεια να διατηρήσει το “καλό κλίμα”.
Προσέξτε τη διατύπωση στη δήλωσή του: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον άνευ όρων διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο, σεβόμενοι τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα».
Προσέξτε την επισήμανση “σεβόμενοι τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα”. Το “συμφέροντα” σημαίνει ξεχάστε το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία θα απαιτήσει σεβασμό των συμφερόντων της, όπως στην Μαδρίτη πέτυχε αναγνώριση των ζωτικών συμφερόντων της στο Αιγαίο, επι Σημίτη. Και κάτι τελευταίο που αξίζει να το προσέξετε: ο Γεραπετρίτης μιλούσε για τον φίλο του Φιντάν. Ο Φιντάν για τον συνάδελφό του. Απο αυτό το τελευταίο καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, πολλά.
Κατέβα στην Αθήνα για πληροφορίες κύριε Σαββιδη … αλλως πήγαινε στην Μόσχα … εκεί θα ξέρουν από πληροφορίες από τους συνεταίρους τους Τούρκους
Εγώ διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο, όχι μόνο να διαβάζετε, αλλά και να σχολιάζετε τις δηλώσεις τού Γεραπετρίτη. Οι δηλώσεις είναι αυτό που εκείνος θέλει να σάς πει. Τις δηλώσεις Φιντάν, αν έκαμε, τις διαβάσατε; Θα τις σχολιάσετε κι αυτές, ώστε να κάνομε μία σύγκριση;
YΓ: α) Κάτι διάβασα εδώ, αλλά δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα συνήθη που λέγονται κάθε φορά.
β) Επιμένω ότι είναι λάθος να μιλάμε, ή να προσπαθούμε, τέλος πάντων, να μιλήσομε με μία χώρα, που μάς έχει θέσει casus belli, μάς φορτώνει με λαθρομετανάστες, εξακολουθεί να επιμένει στο δόγμα τής “Γαλάζιας Πατρίδας” και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μετά από 90 και βάλε χρόνια προσπαθειών, θα έπρεπε να ξέρομε ότι διάλογος με τούς Τούρκους δεν γίνεται.
Θερμά Συγχαρητήρια, κύριε Σαββίδη, για την εξαιρετική σας ανάλυση!!!! Όποιος δεν βλέπει αυτά που επισημαίνετε, σημαίνει ότι είτε έχει παρωπίδες, είτε πληρώνεται από το σάπιο σύστημα τών εθνοπροδοτών που μας κυβερνάνε, για να προσπαθεί να ακυρώσει τις σωστές & αντικειμενικές κριτικές, πάνω στην εξωτερική πολιτική αυτής τής σάπιας μέχρι μυελού, κυβέρνησης.
Να μη σας ρωτήσω ποια εθνοπροδοσία διέπραξε η σημερινή κυβέρνηση ;;;.
Δεν πιστεύω να περιλαμβάνετε και την Συμφωνία των Πρεσπών ,που την υπέγραψε και κύρωσε άλλη κυβέρνηση;;;.
Πρέπει να γνωρίζετε με λεπτομέρειες την εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, που είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , η οποία είναι ανέκαθεν η κύρια Πατριωτική Παράταξη της Πατρίδας μας .
Με την ίδια λογική-κοινή λογική-όσοι πιστεύουν ότι πληρώνονται για τα ”ζήτω” προς την κυβέρνηση , πρέπει να μην αποκλείουν ότι πληρώνονται και όσοι ”γιουχάρουν ” (όπως εσείς) την κυβέρνηση.
ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ . ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ .
Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης
Έστω αύριο- που κλείνουν τρεις ημέρες- περιμένω μια απάντηση από την κυρία Κοντέα.