ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, σημαντικότερο και απο την οικονομική κρίση είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα της χώρας η οποία απειλείται απο την Τουρκία. Αν δεν διασφαλιστεί η ύπαρξή μας στο χώρο που ζούμε, η οικονομία θα καταρρέει συνεχώς. Κανείς δεν επενδύει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
Πως διασφαλίζεται, λοιπόν, η άμυνα της χώρας;
Πολύ σωστά οι ελληνικές κυβερνήσεις επενδύουν στον διπλωματικό τομέα. Ο πόλεμος είναι μια τραγική εξέλιξη και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Μέχρι, βεβαίως, του σημείου που δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Ποιές είναι, λοιπόν, οι παράλληλες κλιμακώσεις αποτροπής;
– Η πρώτη είναι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδεκτή η διαμεσολαβητική προσπάθεια της κ. Μέρκελ αλλά χωρίς καμιά απώλεια κυριαρχικού δικαιώματος ή κυριαρχίας. Επενδύει πολύ στην διαμεσολάβηση αυτή η κυβέρνηση αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητευτεί.
-Η δεύτερη είναι η στενή σχέση συνεργασίας (τρόπος του λέγειν) με τις ΗΠΑ. Ενώ η αμερικανική διπλωματία έχει θέσεις ικανοποιητικές για την Ελλάδα υπάρχει ο παράγων Τράμπ. Το τι έχει συζητήσει και τι έχει υποσχεθεί στον Ερντογάν είναι άγνωστο. Θα βοηθήσει την κρίσιμη στιγμή την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί μια στρατιωτική κλιμάκωση χωρίς ελληνικές απώλειες; Ή, έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν για στρατιωτική κλιμάκωση το Σεπτέμβριο; Άγνωστο, διότι ο Τράμπ μπορεί να πουλήσει ακόμη και τη μάνα του προκειμένου να επανεκλεγεί. Αν ο Ερντογάν του υποσχεθεί αγορές τις οποίες θα μπορέσει να πουλήσει στο αμερικανικό ακροατήριο προεκλογικά δεν του είναι σε τίποτα να εγκαταλείψει στην τύχη της την Ελλάδα.
Σε σχέση με τους αμερικανούς υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρω αν εγκαταλείφθηκε ως δόγμα.
Με τη βοήθεια δύο εξαιρετικών κυριών, υπεύθυνων του γραφείου τύπου του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη (της Μαρίας παλαιότερα και της Ιωάννας πιο πρόσφατα) έπαιρνα κάθε χρόνο μια συνέντευξη απο τον εκάστοτε αμερικανό πρέσβη όσο εργαζόμουν στην ΕΡΤ3. Σε μια απο αυτές ρώτησα τον αμερικανό διπλωμάτη γιατί η χώρα του υποστηρίζει τόσο πολύ την Τουρκία και ανατρέπει τις ισορροπίες στην περιοχή και όχι την Ελλάδα ώστε μια γεωπολιτική και γεωστρατηγική ισορροπία να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα και των ΗΠΑ.
Η απάντησή του ήταν “δεν σκεφτόμαστε έτσι”.
Πράγματι, οι ΗΠΑ δεν σκέφτονταν στη λογική της ισορροπίας δυνάμεων και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας το εξαιρετικό βιβλίο του Κίσιγκερ “Διπλωματία”. Αν αυτή συνεχίζει να είναι η θέση των ΗΠΑ τότε πρόκειται για αρνητική αντίληψη για την Ελλάδα.
-Η τρίτη επιλογή είναι η μετατροπή της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου) σε τετραμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) αμυντική συμφωνία για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Και οι τέσσερις χώρες έχουν λόγους να μην επιθυμούν την απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει, βεβαίως, το πρόβλημα της συνεργασίας Αιγύπτου-Ισραήλ το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί.
-Η τέταρτη επιλογή μπορεί να είναι ευρύτερη.Αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Αρμενίας, Λιβυκού Κοινοβουλίου, Γαλλίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας κλπ. Θα προσέθετα και τη Συρία ή τους Κούρδους αλλά αυτό προϋποθέτει έγκριση απο ΗΠΑ και Ισραήλ η οποία, μάλλον, δεν θα δοθεί.
Ας έχουμε υπόψη πως το ΝΑΤΟ στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα δεν πρόκειται να βοηθήσει. Έχει μετατραπεί σε ένα όργανο ελεγχόμενο απο τον Τράμπ και τον Ερντογάν, όπως αποκάλυψε και η γαλλική προσφυγή. Το ΝΑΤΟ είναι νεκρό. Υπάρχει μόνο και μόνο για να έχουν εργασία οι υπάλληλοί του.
Βεβαίως, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στον ανώτατο δυνατό βαθμό και η εξασφάλιση της προμήθειας πολεμοφοδίων αν οδηγηθούμε στην οδυνηρότερη και απευκταία επιλογή.
Η μονοδιάστατη εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας (Ε.Ε. ΝΑΤΟ) δεν εξυπηρετεί την εθνική ακεραιότητα.
Η κυβέρνηση πρέπει να βγει απο το λήθαργό της.

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Η κυβέρνηση πρέπει να βγει απο το λήθαργό της”

    Ποιον λήθαργό της; Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. Μοιρασιά τού Αιγαίου κατά τα συμπεφωνημένα. Κοροϊδευόμαστε τώρα;

    Στο άρθρο αυτό, όπως και σε άλλα άρθρα σας, κ. Σαββίδη, παρατηρώ κάποια μονομέρεια κατά τού Τραμπ. Ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ρυθμίζει την εξωτερική πολιτική τής Υπερδυνάμεως. Είναι εκτελεστικό όργανο μεγάλων και οργανωμένων συμφερόντων. Επίσης, δεν έκανε ο Τραμπ το ΝΑΤΟ αμερικανική αστυνομία. Αυτό έχει γίνει πολύ πριν την εκλογή του, από τότε που ψηφίστηκε το νέο του δόγμα (1999). Όφειλε να έχει διαλυθεί, άπαξ κι έπαυσε το 1989 ο λόγος υπάρξεώς του (διάλυση Συμφώνου Βαρσοβίας).

    “Αποδεκτή η διαμεσολαβητική προσπάθεια της κ. Μέρκελ αλλά χωρίς καμιά απώλεια κυριαρχικού δικαιώματος ή κυριαρχίας”

    Η Γερμανία στηρίζει σταθερά, εδώ κι 150 χρόνια την Τουρκία, άρα η διαμεσολάβηση τής Γερμανίδας καγκελαρίου δεν μπορεί να είναι αντικειμενική. Άλλωστε και η σοβαρή και οπωσδήποτε φιλοκυβερνητική ΕΣΤΙΑ είναι αρκετά εύγλωττη.

    Καλό είναι να προτείνομε διάφορες λύσεις, αλλά πάντα έχοντας κατά νου το ερώτημα, ποιος θα τις εφαρμόσει και αν τον ενδιαφέρει να τις εφαρμόσει.

    • Η άποψή σας για την αμερική είναι αυτή που ίσχυε πριν τον Τραμπ. Ο Τράμπ τα χαοτικοποίησε ολα. Οι ΗΠΑ έχουν άλλη πολιτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλη στο Λευκό Οίκο.

      • Ίσως να μην είμαι ενήμερος, να έχω χάσει συνέχειες, όπως λέμε. Αλλά με το ΝΑΤΟ πιστεύω ότι έχω δίκιο. Μόνο τούς βομβαρδισμούς τής Σερβίας να σκεφτείτε, φτάνει.

  2. Η λέξη λήθαργος -ενώ όλα τα άλλα είναι ορθά -είναι η επιτομή της υπερβολής για ένα πρωθυπουργό ,δύο υπουργούς (ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ) και ένα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ,που ξέχασαν πως κοιμούνται όλονυκτίως στα σπίτια τους .
    Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει και συμπαρατάσσεται με αυτούς σε ποσοστό άνω του 70% ,αγαπητές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ..
    Καιρός να αφήσουμε στους χωρατάδες τους όλους τους ”αγουροξυπνημένους” από τον όντως λήθαργό τους για τα εθνικά θέματα επί μια 45ετία .
    Ψύχραιμοι ,φειδωλοί στα λόγια και αποφασισμένοι για αγώνα μέχρις εσχάτων -αν χρειασθεί-,γιατί ”Hannnibal ante portas.

  3. Κύριε ΣΑΝ οι πληροφορίες λένε πως στον επερχόμενο ανασχηματισμό αναλαμβάνετε βοηθός κυβερνητικού εκπροσώπου. Αληθεύει;

  4. Διαψεύδω αυτές τις πληροφορίες σας ,αγαπητές Ανιχνεύσεις-και δεν εκλαμβάνω ως ειρωνικό το σχόλιο σας- αλλά σκοπεύω να συνεχίσω να σχολιάζω ,τις υπέροχες αναρτήσεις στον ιστότοπό σας,επειδή από γνώσεις και πείρα μιας 50ετίας έμαθα ότι η Κοινή γνώμη αλλάζει συνεχώς με την ταχύτητα που αλλάζουν οι μεμονωμένες γνώμες ,ιδιαίτερα οι μοναχικές ,που είτε επιδιώκουν άμεσα πραγματικά συμφέροντα ,είτε αποβλέπουν στην αυτοδιαφήμιση ,αποκρύπτοντας τις περισσότερες φορές την μικρότητα και την πνευματική τους φτώχεια.
    Προσωπικώς προτιμώ την γνώμη που διατυπώνεται μετά από λογικούς συλλογισμούς και ορθά και αληθή συμπεράσματα ,ιδίως μερικών ανθρώπων ανεγνωρισμένου κύρους ,με προτίμηση στα αποφθέγματα,γνωμικά και παροιμίες ,όπως το”συμφιλείν έφυν”, -ειδικά τώρα που ”σκοτεινιάζει ο γαλανός ουρανός της Πατρίδος μας-.
    Εν τέλει σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία ,που μου δίνετε.
    ΕΡΡΩΣΘΕ.

  5. Το παρασκήνιο και η αλήθεια γύρω από την αχρείαστη και βλαβερή για τα εθνικά μας συμφέροντα κρίση με τη Γαλλία

    Δεν θα κουραστώ να το λέω, μέχρι να δω ότι έχω (είχα) άδικο. Το Αιγαίο έχει ήδη μοιραστεί και ζητείται ο προσφορότερος τρόπος, αυτός που θα έχει το μικρότερο πολιτικό κόστος, για να χαριστεί. Τούτη η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, για να το επιβεβαιώσει. Αφήνει να εξελιχθεί το τουρκολυβικό μνημόνιο, χωρίς καμμία ουσιαστική αντίσταση. Εξακολουθεί ν’ αναγνωρίζει την κυβέρνηση τής Τριπόλεως, αντί αυτήν τού Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει και το κοινοβούλιο. Τα βάζει με τον Μακρόν, επειδή έβαλε βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη Αλβανίας-Μακεδονίας και τώρα, που πάλι η Γαλλία ήταν το τελευταίο κράτος που μάς στήριζε, κατάφερε να έλθομε σε ρήξη. Είναι εθνικά επικίνδυνοι, κύριε Σαββίδη, δεν κοιμόνται καθόλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα