Προτάσεις για τη ολική διπλωματική επανατοποθέτηση του Κυπριακού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Άρθρο του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου

Το σχέδιο για Δικοινοτική και Διζωνική Ομοσπονδία κατέρρευσε, ως λαθεμένη βάση διαλόγου, αφού οδηγεί στην Διχοτόμηση ή την Συνομοσπονδία δύο κρατών. Ο όρος των δύο ζωνών, ως περιφερειών, έχει ήδη απορριφθεί από το Δημοψήφισμα του 2004 που καταδίκασε ο Κυπριακός λαός. Δεν υπάρχει πλέον χώρος διαλόγου με αυτό το πλαίσιο παγίδα. Η Τουρκία ακύρωσε το μέχρι σήμερα πλαίσιο διαλόγου και με την ευκαιρία το ακυρώνουμε και εμείς.

Οφείλουμε να κάνουμε μια νέα πρόταση στον ΟΗΕ. Να τεθεί ένα νέο πλαίσιο διαλόγου και εφαρμογής της διεθνούς νομιμότητας.

Επανατοποθετούμε το πρόβλημα στην αρχική του βάση, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Αποδοκιμάζουμε την τουρκική θέση περί δύο κυρίαρχων κρατών, που βρίσκεται εκτός πνεύματος του ΟΗΕ περί μιας κρατικής οντότητας.

Κλειδί απεγκλωβισμού από την λαθεμένη βάση συζήτησης, είναι το θέμα των εποίκων.

Αναθεωρούμε ανυποχώρητα την θέση μας περί συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν υπάρχει νόμιμος εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού είναι διοικητικά, οικονομικά και πολιτικά υποταγμένη στην Τουρκία. Ο συνεχιζόμενος διαρκής εποικισμός εκ μέρους των Τούρκων είναι παράνομη εγκληματική πράξη που καταδικάζεται παγίως από τον ΟΗΕ. Οι τουρκοκύπριοι στην πλειοψηφία τους είναι άλλης ιστορικής καταβολής και πολιτισμικών αξιών. Ο φερόμενος ως τουρκοκύπριος σημερινός εκπρόσωπος των Τούρκων εποίκων κατακτητών, δεν έχει καμία νομική υπόσταση και εκπροσωπεί μόνο τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας.

Όταν αναγνωρίσαμε ως Κυπριακή Κυβέρνηση ως συνομιλητές τους τουρκοκυπρίους, δεν είχαν αλλάξει τόσο δραματικά τα δημογραφικά και εθνολογικά χαρακτηριστικά της κατεχόμενης από τους Τούρκους Κύπρου. Δεν αναγνωρίζουμε τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη. Δεν υπάρχει νόμιμος εκπρόσωπος που προκύπτει υπό καθεστώς κατοχής.

Συζητάμε άτυπα μόνο με τουρκοκυπρίους δεν νομιμοποιούμε διάλογο με τους εποίκους. Ο συνεταιρισμός μεταξύ δύο γηγενών κοινοτήτων τορπιλίζεται μονομερώς από την Τουρκία.

Ζητάμε την αποχώρηση των εποίκων καθώς οι γηγενείς τουρκοκύπριοι είναι μόλις 80-90 χιλιάδες, ενώ οι έποικοι ήδη 110-120 χιλιάδες. Οι Τούρκοι εισβολείς έχουν αλλοιώσει την πληθυσμό και έχουν υποκαταστήσει τους γηγενείς με εποίκους.

Καταθέτουμε ψήφισμα στον ΟΗΕ καταδίκης του τουρκικού εποικισμού της Κύπρου.

Επομένως δεν υφίστανται οι όροι περί Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν νομιμοποιούμε τους εποίκους σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά καθαρά τουρκική.

Απαιτούμε από τον ΟΗΕ να παρέμβει και να απομακρύνει από την Αμμόχωστο τους καταληψίες των περιουσιών.

Δεν δεχόμαστε το νησί να έχει διαφορετικές διοικητικές και ιδιοκτησιακές ζώνες και δεν νομιμοποιούμε την κατοχή από τους Τούρκους εποίκους των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.

Προσφεύγουμε στο διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου (εκτελέσεις αιχμαλώτων, αμάχων, βιασμούς, κατάληψη περιουσιών καταστροφή εκκλησιών και μνημείων, παράνομες πωλήσεις καταπατημένων περιουσιών κλπ) που έχει διαπράξει η Τουρκία και οχυρωνόμαστε στις δίκαιες αποφάσεις του.

Επεξεργαζόμαστε ένα δίκαιο σύνταγμα που θα καλύπτει τα πραγματικά συμφέροντα των τουρκοκυπρίων με πολιτική, κοινωνική κλπ ισότητα και ασφαλιστικές δικλείδες ως μειονότητα, με πλήρη δικαιώματα Κυπρίου πολίτη. Κύπρος ενιαία, αδιαίρετη και κυρίαρχη.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών.

1) Εισηγούμαστε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα συμπεριλαμβάνει όλα όσα παραπάνω εκθέσαμε.

2) Ζητάμε την συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολυμερή επίσημη διάσκεψη για το Κυπριακό

3) Την επιβολή διεθνών κυρώσεων στις χώρες που θα αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Κύπρο ως κράτος

4) Την απαίτηση της άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής σύμφωνα με τα ισχύοντα ψηφίσματα του ΟΗΕ

5) Η τουρκική τορπίλη, ξεμασκάρεμα των προθέσεων της, στις συνομιλίες μας επαναφέρει στην σωστή βάση διαλόγου. Να αδράξουμε την ευκαιρία και να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα