Προστατίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη, που σχετίζεται με κάποιο μικρόβιο, το οποίο έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα.

Εκδηλώνεται συνήθως σε νέους άνδρες και είναι συχνή και επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους. Αν η προστατίτιδα αμεληθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση.

Συμπτώματα

-Συχνουρία

-Δυσκολία στην ούρηση που μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε αδυναμία ούρησης (επίσχεση)

-Τσούξιμο κατά την ούρηση και κατά την εκσπερμάτιση.

-Υψηλός πυρετός (μέχρι και 40 βαθμούς) που συνοδεύεται από ρίγος.

-Πόνος στους όρχεις.

-Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή χαμηλά πίσω στη μέση.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα σας συστήσει αγωγή με αντιβίωση και αναλγητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Στην προστατίτιδα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά, ώστε μέσω της συχνής διούρησης να απομακρύνονται τα μικρόβια από τον οργανισμό.

Χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα: Εμφανίζει περίπου τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας, αλλά δεν συνοδεύονται από πυρετό. H χρόνια προστατίτιδα αφορά κυρίως τους άνδρες μέσης ηλικίας. H θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνει αντιβιοτικά για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή.

Χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα: H θεραπεία της χρόνιας μη μικροβιακής προστατίτιδας δεν αποτελεί τόσο εύκολη υπόθεση, επειδή δεν ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο που να ευθύνεται για την πάθηση αυτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται πιθανότατα για φλεγμονή που οφείλεται σε άτυπα μικρόβια, τα οποία δεν ανιχνεύονται από τις εξετάσεις (χλαμύδια, γονόκοκκος, τριχομονάδες κτλ.). Για τη θεραπεία της συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία αμβλύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα.

Προστατοδυνία: Πρόκειται για χρόνια κατάσταση που εμφανίζει τα συμπτώματα της προστατίτιδας, χωρίς όμως στις σχετικές εξετάσεις να ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο, αλλά ούτε και αυξημένα πυοσφαίρια, που είναι ένδειξη λοίμωξης. Kύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος στο περίνεο, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού. Εκτιμάται ότι οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς στον προστάτη, που προκαλούν τον πόνο, και σε ψυχογενείς παράγοντες. H πάθηση αντιμετωπίζεται δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία που να ανακουφίζει τον ασθενή από τα συμπτώματα. Είναι πιο συχνή σε αγχώδεις άνδρες, καθώς το στρες θεωρείται ότι συμβάλλει στην εκδήλωσή της.

www.onmed.gr/ygeia/story/327161/prostatitida-symptomata-kai-antimetopisi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα